Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

12 oktober 2021

De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.

De prijzen van grondstoffen en basismaterialen gaan door het dak omdat de economie weer sterk opleeft. Door de coronacrisis werden voorraden niet aangevuld en dat zorgt nu voor hogere prijzen en lange wachttijden. De centrale banken zeggen al een tijdje dat dit over een tijdelijk fenomeen gaat. DNB waarschuwt nu ook voor een mogelijk langere periode van dergelijke hoge inflatie.

In het scenario van hogere inflatie zal ook de rente verhoogd worden, wat slecht nieuws zal zijn voor de financiële markten. Door de extreem lage rente zijn mensen bereid om hogere risico's te nemen en kopen ze dus aandelen. De hoge prijzen van deze activa signaleren dat de markt verwacht dat de rente nog een lange tijd laag zal blijven. Blijkt dat toch niet het geval te zijn, dan kan er een abrupt einde komen aan de stijgingsgolf, waarbij de beurzen grote verliezen kunnen lijden.

Zeepbel op woningmarkt?

Ook op de woningmarkt zorgt de lage rente van hypotheekleningen voor risicovol gedrag. Er wordt zoveel mogelijk geld geleend en vaak bieden kopers tegen mekaar op, waardoor de prijzen in de hoogte schieten. In heel Nederland worden prijsstijgingen van wel 15% op jaarbasis opgetekend.

Een eventuele correctie op de huizenmarkt is slecht nieuws voor de banken, net omdat ze veel geld hebben uitgeleend aan mensen die dit maar net kunnen aflossen. Als de woningmarkt afkoelt zou zomaar kunnen blijken dat deze mensen te veel geleend hebben voor een huis dat eigenlijk niet zoveel waard is. Zelfs het verkopen van de woning kan dan te weinig geld opbrengen om het bedrag van de lening af te lossen.

Klimaatrisico's

Volgens de DNB ligt de helft van het onderzochte vastgoed in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor grote overstromingen. Dit kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, die hierdoor veel waarde verliezen. Het is een risico waar banken meer rekening mee zullen moeten houden in de toekomst.

Gedrag particuliere beleggers

De DNB waarschuwt tenslotte voor risicovol gedrag van particuliere beleggers die op zoek gaan naar rendement en bijvoorbeeld beginnen met beleggen in cryptocurrency. Doordat mensen angst hebben om een grote stijging te missen, gaan ze vaak beleggen met geld dat ze nog nodig hebben voor toekomstige investeringen, zoals bijvoorbeeld in een nieuwe wagen. De DNB benadrukt daarom dat het belangrijk is om te beleggen met geld dat je kan missen.


Laatste artikels over Sparen


ING verlaagt spaarrente naar nul

29 november 2021

ING volgt het voorbeeld van ABN AMRO en zet de spaarrente vanaf 1 januari 2022 op nul procent.
Lees meer


CEO Deutsche Bank vraagt maatregelen tegen inflatie

19 november 2021

Christian Sewing, de baas van Deutsche Bank, vindt dat de ECB iets moet doen om de stijgende inflatie in te dijken.
Lees meer


Inflatie op hoogste punt in 20 jaar

06 november 2021

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie in Nederland in oktober is opgelopen tot 3,4%.
Lees meer


De meest betrouwbare beleggingsproducten op een rijtje

20 oktober 2021

Wanneer je meer rendement uit spaargeld wilt halen, heb je verschillende mogelijkheden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken