Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

12 oktober 2021

De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.

De prijzen van grondstoffen en basismaterialen gaan door het dak omdat de economie weer sterk opleeft. Door de coronacrisis werden voorraden niet aangevuld en dat zorgt nu voor hogere prijzen en lange wachttijden. De centrale banken zeggen al een tijdje dat dit over een tijdelijk fenomeen gaat. DNB waarschuwt nu ook voor een mogelijk langere periode van dergelijke hoge inflatie.

In het scenario van hogere inflatie zal ook de rente verhoogd worden, wat slecht nieuws zal zijn voor de financiële markten. Door de extreem lage rente zijn mensen bereid om hogere risico's te nemen en kopen ze dus aandelen. De hoge prijzen van deze activa signaleren dat de markt verwacht dat de rente nog een lange tijd laag zal blijven. Blijkt dat toch niet het geval te zijn, dan kan er een abrupt einde komen aan de stijgingsgolf, waarbij de beurzen grote verliezen kunnen lijden.

Zeepbel op woningmarkt?

Ook op de woningmarkt zorgt de lage rente van hypotheekleningen voor risicovol gedrag. Er wordt zoveel mogelijk geld geleend en vaak bieden kopers tegen mekaar op, waardoor de prijzen in de hoogte schieten. In heel Nederland worden prijsstijgingen van wel 15% op jaarbasis opgetekend.

Een eventuele correctie op de huizenmarkt is slecht nieuws voor de banken, net omdat ze veel geld hebben uitgeleend aan mensen die dit maar net kunnen aflossen. Als de woningmarkt afkoelt zou zomaar kunnen blijken dat deze mensen te veel geleend hebben voor een huis dat eigenlijk niet zoveel waard is. Zelfs het verkopen van de woning kan dan te weinig geld opbrengen om het bedrag van de lening af te lossen.

Klimaatrisico's

Volgens de DNB ligt de helft van het onderzochte vastgoed in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor grote overstromingen. Dit kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, die hierdoor veel waarde verliezen. Het is een risico waar banken meer rekening mee zullen moeten houden in de toekomst.

Gedrag particuliere beleggers

De DNB waarschuwt tenslotte voor risicovol gedrag van particuliere beleggers die op zoek gaan naar rendement en bijvoorbeeld beginnen met beleggen in cryptocurrency. Doordat mensen angst hebben om een grote stijging te missen, gaan ze vaak beleggen met geld dat ze nog nodig hebben voor toekomstige investeringen, zoals bijvoorbeeld in een nieuwe wagen. De DNB benadrukt daarom dat het belangrijk is om te beleggen met geld dat je kan missen.


Laatste artikels over Sparen


De meest betrouwbare beleggingsproducten op een rijtje

20 oktober 2021

Wanneer je meer rendement uit spaargeld wilt halen, heb je verschillende mogelijkheden.
Lees meer


3 mogelijke investeringen om meer vermogen op te bouwen

29 september 2021

Hoe kan je ervoor zorgen dat je vermogen groeit? De basis is sparen, maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden zoals vastgoed of beleggen in goud.
Lees meer


De verschillende vormen van schenken

29 september 2021

Er zijn verschillende vormen van schenken. Je denkt al gauw aan het schenken van geld, maar er zijn meerdere vormen van schenken.
Lees meer


Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

28 september 2021

Doordat banken een negatieve rentevoet hebben ingevoerd op grotere bedragen, openen steeds meer spaarders en ondernemers nieuwe rekeningen bij andere banken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken