Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

Inflatie kan langer hoog blijven

12 oktober 2021 - door Redactie

De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.

De prijzen van grondstoffen en basismaterialen gaan door het dak omdat de economie weer sterk opleeft. Door de coronacrisis werden voorraden niet aangevuld en dat zorgt nu voor hogere prijzen en lange wachttijden. De centrale banken zeggen al een tijdje dat dit over een tijdelijk fenomeen gaat. DNB waarschuwt nu ook voor een mogelijk langere periode van dergelijke hoge inflatie.

In het scenario van hogere inflatie zal ook de rente verhoogd worden, wat slecht nieuws zal zijn voor de financiële markten. Door de extreem lage rente zijn mensen bereid om hogere risico's te nemen en kopen ze dus aandelen. De hoge prijzen van deze activa signaleren dat de markt verwacht dat de rente nog een lange tijd laag zal blijven. Blijkt dat toch niet het geval te zijn, dan kan er een abrupt einde komen aan de stijgingsgolf, waarbij de beurzen grote verliezen kunnen lijden.

Zeepbel op woningmarkt?

Ook op de woningmarkt zorgt de lage rente van hypotheekleningen voor risicovol gedrag. Er wordt zoveel mogelijk geld geleend en vaak bieden kopers tegen mekaar op, waardoor de prijzen in de hoogte schieten. In heel Nederland worden prijsstijgingen van wel 15% op jaarbasis opgetekend.

Een eventuele correctie op de huizenmarkt is slecht nieuws voor de banken, net omdat ze veel geld hebben uitgeleend aan mensen die dit maar net kunnen aflossen. Als de woningmarkt afkoelt zou zomaar kunnen blijken dat deze mensen te veel geleend hebben voor een huis dat eigenlijk niet zoveel waard is. Zelfs het verkopen van de woning kan dan te weinig geld opbrengen om het bedrag van de lening af te lossen.

Klimaatrisico's

Volgens de DNB ligt de helft van het onderzochte vastgoed in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor grote overstromingen. Dit kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, die hierdoor veel waarde verliezen. Het is een risico waar banken meer rekening mee zullen moeten houden in de toekomst.

Gedrag particuliere beleggers

De DNB waarschuwt tenslotte voor risicovol gedrag van particuliere beleggers die op zoek gaan naar rendement en bijvoorbeeld beginnen met beleggen in exotische producten. Doordat mensen angst hebben om een grote stijging te missen, gaan ze vaak beleggen met geld dat ze nog nodig hebben voor toekomstige investeringen, zoals bijvoorbeeld in een nieuwe wagen. De DNB benadrukt daarom dat het belangrijk is om te beleggen met geld dat je kan missen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl