12 oktober 2021 - door Redactie
De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.
De prijzen van grondstoffen en basismaterialen gaan door het dak omdat de economie weer sterk opleeft. Door de coronacrisis werden voorraden niet aangevuld en dat zorgt nu voor hogere prijzen en lange wachttijden. De centrale banken zeggen al een tijdje dat dit over een tijdelijk fenomeen gaat. DNB waarschuwt nu ook voor een mogelijk langere periode van dergelijke hoge inflatie.
In het scenario van hogere inflatie zal ook de rente verhoogd worden, wat slecht nieuws zal zijn voor de financiële markten. Door de extreem lage rente zijn mensen bereid om hogere risico's te nemen en kopen ze dus aandelen. De hoge prijzen van deze activa signaleren dat de markt verwacht dat de rente nog een lange tijd laag zal blijven. Blijkt dat toch niet het geval te zijn, dan kan er een abrupt einde komen aan de stijgingsgolf, waarbij de beurzen grote verliezen kunnen lijden.
Ook op de woningmarkt zorgt de lage rente van hypotheekleningen voor risicovol gedrag. Er wordt zoveel mogelijk geld geleend en vaak bieden kopers tegen mekaar op, waardoor de prijzen in de hoogte schieten. In heel Nederland worden prijsstijgingen van wel 15% op jaarbasis opgetekend.
Een eventuele correctie op de huizenmarkt is slecht nieuws voor de banken, net omdat ze veel geld hebben uitgeleend aan mensen die dit maar net kunnen aflossen. Als de woningmarkt afkoelt zou zomaar kunnen blijken dat deze mensen te veel geleend hebben voor een huis dat eigenlijk niet zoveel waard is. Zelfs het verkopen van de woning kan dan te weinig geld opbrengen om het bedrag van de lening af te lossen.
Volgens de DNB ligt de helft van het onderzochte vastgoed in gebieden die erg kwetsbaar zijn voor grote overstromingen. Dit kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, die hierdoor veel waarde verliezen. Het is een risico waar banken meer rekening mee zullen moeten houden in de toekomst.
De DNB waarschuwt tenslotte voor risicovol gedrag van particuliere beleggers die op zoek gaan naar rendement en bijvoorbeeld beginnen met beleggen in exotische producten. Doordat mensen angst hebben om een grote stijging te missen, gaan ze vaak beleggen met geld dat ze nog nodig hebben voor toekomstige investeringen, zoals bijvoorbeeld in een nieuwe wagen. De DNB benadrukt daarom dat het belangrijk is om te beleggen met geld dat je kan missen.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.