Je bent hier: Home > Nieuws > Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

24 december 2021 - door Redactie

De DNB voorspelt in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten nog een langere periode van verhoogde inflatie.

Economische groei

In 2020 kromp de economische activiteit in Nederland met 3,8% door de corona lockdown. In 2021 werd het herstel ingezet en kon de economie naar schatting met 4,5% groeien. Nu dat er opnieuw een lockdown is, wordt de groeiverwachting voor volgend jaar neerwaarts bijgesteld. De DNB ging eerst uit van een economische groei van 3,6%. Dat cijfer wordt nu ingeschat op 2,2%. Dat herstel zal zich ook in 2023 doorzetten met een groei van 2,1%.

Inflatie

Dat de inflatie sterk toeneemt zal ondertussen iedereen al wel weten. In november bedroeg de HICP inflatie maar liefst 5,9%. Gemeten over geheel 2021 zal de inflatie uitkomen op 2,7%. De hoge energieprijzen zijn de voornaamste reden voor de geldontwaarding.

Ook voor de komende jaren verwacht de DNB een verhoogde inflatie. In 2022 zal deze zelfs gemiddeld 3% bedragen en ook in 2023 zal de inflatie uitkomen op 2,9%.

De DNB zegt dat er voorlopig nog geen sprake is van een loon-prijsspiraal, waarbij de hogere inflatie de aanleiding is voor het eisen van hogere lonen. Deze hogere lonen vertalen zich vervolgens weer in hogere prijzen, waardoor er een opwaartse spiraal in gang wordt gezet.

Alternatieve scenario's

Volgens de DNB is er meer onzekerheid dan gewoonlijk, waardoor het opbouwen van scenario's veel moeilijker is. Wanneer de energieprijzen blijven stijgen en de loon-prijsspiraal begint te spelen, kan de inflatie verder oplopen. In zo'n scenario zal  de inflatie in zowel 2022 als 2023 naar de 4% kunnen stijgen.

Bescherming

Mensen die hun spaargeld willen beschermen tegen de geldontwaarding, komen uit bij investeren in vastgoed of beleggen op de beurs

Al deze alternatieven voor sparen houden uiteraard wel een groter risico in. De kans dat je verliezen maakt is niet onbestaande.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl