24 december 2021 - door Redactie
De DNB voorspelt in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten nog een langere periode van verhoogde inflatie.
In 2020 kromp de economische activiteit in Nederland met 3,8% door de corona lockdown. In 2021 werd het herstel ingezet en kon de economie naar schatting met 4,5% groeien. Nu dat er opnieuw een lockdown is, wordt de groeiverwachting voor volgend jaar neerwaarts bijgesteld. De DNB ging eerst uit van een economische groei van 3,6%. Dat cijfer wordt nu ingeschat op 2,2%. Dat herstel zal zich ook in 2023 doorzetten met een groei van 2,1%.
Dat de inflatie sterk toeneemt zal ondertussen iedereen al wel weten. In november bedroeg de HICP inflatie maar liefst 5,9%. Gemeten over geheel 2021 zal de inflatie uitkomen op 2,7%. De hoge energieprijzen zijn de voornaamste reden voor de geldontwaarding.
Ook voor de komende jaren verwacht de DNB een verhoogde inflatie. In 2022 zal deze zelfs gemiddeld 3% bedragen en ook in 2023 zal de inflatie uitkomen op 2,9%.
De DNB zegt dat er voorlopig nog geen sprake is van een loon-prijsspiraal, waarbij de hogere inflatie de aanleiding is voor het eisen van hogere lonen. Deze hogere lonen vertalen zich vervolgens weer in hogere prijzen, waardoor er een opwaartse spiraal in gang wordt gezet.
Volgens de DNB is er meer onzekerheid dan gewoonlijk, waardoor het opbouwen van scenario's veel moeilijker is. Wanneer de energieprijzen blijven stijgen en de loon-prijsspiraal begint te spelen, kan de inflatie verder oplopen. In zo'n scenario zal de inflatie in zowel 2022 als 2023 naar de 4% kunnen stijgen.
Mensen die hun spaargeld willen beschermen tegen de geldontwaarding, komen uit bij investeren in vastgoed of beleggen op de beurs.
Al deze alternatieven voor sparen houden uiteraard wel een groter risico in. De kans dat je verliezen maakt is niet onbestaande.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.