Je bent hier: Home > Nieuws > Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

Nog zeker 3 jaren verhoogde inflatie

24 december 2021

De DNB voorspelt in de halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten nog een langere periode van verhoogde inflatie.

Economische groei

In 2020 kromp de economische activiteit in Nederland met 3,8% door de corona lockdown. In 2021 werd het herstel ingezet en kon de economie naar schatting met 4,5% groeien. Nu dat er opnieuw een lockdown is, wordt de groeiverwachting voor volgend jaar neerwaarts bijgesteld. De DNB ging eerst uit van een economische groei van 3,6%. Dat cijfer wordt nu ingeschat op 2,2%. Dat herstel zal zich ook in 2023 doorzetten met een groei van 2,1%.

Inflatie

Dat de inflatie sterk toeneemt zal ondertussen iedereen al wel weten. In november bedroeg de HICP inflatie maar liefst 5,9%. Gemeten over geheel 2021 zal de inflatie uitkomen op 2,7%. De hoge energieprijzen zijn de voornaamste reden voor de geldontwaarding.

Ook voor de komende jaren verwacht de DNB een verhoogde inflatie. In 2022 zal deze zelfs gemiddeld 3% bedragen en ook in 2023 zal de inflatie uitkomen op 2,9%.

De DNB zegt dat er voorlopig nog geen sprake is van een loon-prijsspiraal, waarbij de hogere inflatie de aanleiding is voor het eisen van hogere lonen. Deze hogere lonen vertalen zich vervolgens weer in hogere prijzen, waardoor er een opwaartse spiraal in gang wordt gezet.

Alternatieve scenario's

Volgens de DNB is er meer onzekerheid dan gewoonlijk, waardoor het opbouwen van scenario's veel moeilijker is. Wanneer de energieprijzen blijven stijgen en de loon-prijsspiraal begint te spelen, kan de inflatie verder oplopen. In zo'n scenario zal  de inflatie in zowel 2022 als 2023 naar de 4% kunnen stijgen.

Bescherming

Mensen die hun spaargeld willen beschermen tegen de geldontwaarding, komen uit bij investeren in vastgoed of beleggen op de beurs. Onder de jonge bevolking wordt ook beleggen in bitcoin steeds populairder.

Al deze alternatieven voor sparen houden uiteraard wel een groter risico in. De kans dat je verliezen maakt is niet onbestaande.


Laatste artikels over Sparen


Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

20 januari 2022

Uit berekeningen van Nibud blijkt dat een gemiddeld gezin dit jaar zo'n 40 euro per maand aan koopkracht verliest.
Lees meer


Online betalen groeide verder in 2021

17 januari 2022

Vorig jaar stegen de online betalingen met 14%, gemeten naar het aantal transacties. Het totale bedrag dat uitgegeven werd steeg wel met 20%.
Lees meer


Wanneer zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?

13 januari 2022

Wanneer je een huis wil kopen, zijn er veel verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Naast de kosten van de woning zelf, betaal je ook onderhoudskosten, makelaarskosten of overdrachtskosten.
Lees meer


Tikkie heeft recordjaar achter de rug

30 december 2021

De betaalapp Tikkie verwerkte in 2021 meer dan 100 miljoen Tikkies voor een bedrag van 4,2 miljard euro.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken