Je bent hier: Home > Nieuws > Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

Koopkrachtdaling van gemiddeld 40 euro per maand

20 januari 2022

Uit berekeningen van Nibud blijkt dat een gemiddeld gezin dit jaar zo'n 40 euro per maand aan koopkracht verliest.

De stevige stijging van de energieprijzen brengt heel wat gezinnen in de problemen. Vele huishoudens kunnen hierdoor maandelijks tientallen euro's minder besteden. Dat is een groot probleem voor de 2 miljoen huishoudens die nu al de eindjes moeilijk aan mekaar kunnen knopen. "Deze week krijgen ze een loonstrookje met een hoger nettosalaris dan vorig jaar, maar toch vliegt het geld sneller de portemonnee uit", klinkt het.

De gezinnen die geen loonstijging krijgen zien hun koopkracht per maand wel tot 200 euro dalen. Om deze cijfers te berekenen ging het Nibud uit van een inflatiecijfer van 3%, zoals dat door de DNB voorspeld wordt. Waarnemers vrezen echter dat de inflatie opnieuw hoger kan uitvallen dan verwacht, waardoor de koopkracht van gezinnen nog verder onder druk komt te staan.

Het Nibud wijst er op dat huishoudens met een laag inkomen van de gemeente een tegemoetkoming kunnen krijgen van 200 euro voor de kosten van energie. Het gaat over een druppel op een hete plaat, maar het Nibud roept gemeenten op om snel te schakelen om deze compensaties uit te keren.

Spaargeld

Ook voor gezinnen die niet meteen in geldnood zitten, is de hoge inflatie een zorg. Gezien de rente op spaarrekeningen haast niets meer oplevert, verliest spaargeld dat bij de bank staat jaarlijks veel koopkracht. Het alternatief is beleggen, waar de rendementen flink hoger kunnen liggen. Het risico van beleggen is evenwel ook steeds hoger, waarbij je nooit zeker bent dat je de volledige inleg wel zal terugkrijgen. Dit is zeker het geval wanneer je denkt aan het kopen van cryptomunten.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meer


Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken