Je bent hier: Home > Nieuws > Oorlog zorgt voor daling koopkracht met 3%

Oorlog zorgt voor daling koopkracht met 3%

Oorlog zorgt voor daling koopkracht met 3%

10 maart 2022 - door Redactie

Volgens het Centraal Planbureau kan de koopkracht van de Nederlanders dit jaar met drie procent terugvallen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Het Westen komt met sancties tegen Rusland, waardoor de uitvoer van Russisch gas en olie vrijwel helemaal tot stilstand komt. Dit zorgde in de voorbije dagen al voor een enorme opwaartse prijsdruk en bokkensprongen op de markt van olie en gas. En dat zal iedereen gaan voelen in de vorm van een duurder wordende energierekening.

Vooral mensen met lagere inkomens zullen hierdoor erg getroffen worden. Bij hen zijn de energiekosten een groot aandeel van het besteedbaar inkomen. Het kabinet bekijkt dan ook of deze mensen een compensatie kunnen krijgen.

Het CPB werkt in zijn economische raming met enkele scenario's. In het slechtste geval zou de koopkracht met 3,4% verminderen. In het middelste scenario gaat het over een verlies van 2,7%. In het meest positieve scenario zou de koopkrachtdaling 0,6% bedragen.

Een daling van de koopkracht met meer dan 2% is sinds 1983 niet meer gebeurd. Op dat moment was er een zware recessie en een hoge inflatie.

Mensen die over wat spaargeld beschikken proberen dan ook alternatieven te zoeken voor de spaarrekeningen. Denk maar aan beleggen in aandelen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl