Je bent hier: Home > Nieuws > Depositorente stijgt flink

Depositorente stijgt flink

Depositorente stijgt flink

19 juli 2022 - door Redactie

Wie zijn spaargeld een tijdje wil vast zetten kan profiteren van een hogere rente.

De voorbije weken is de depositorente flink gestegen. Bij een deposito kies je ervoor om jouw spaargeld voor een bepaalde periode vast te zetten, bijvoorbeeld 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar. Op enkele maanden tijd is de depositorente vrijwel verdubbeld en in sommige gevallen kan je zelfs 2% krijgen.

De hogere rente is opmerkelijk omdat we uit een lange periode van ultralage rentevoeten komen. Toch is 2% rente nog onvoldoende om het hoofd te bieden aan de oplopende inflatie, die in Europa een hoogtepunt bereikt heeft van meer dan 8%. Spaarders blijven dus op reële basis verarmen omdat de koopkracht van het geld zo sterk afneemt.

Spaarrekeningen

De rente voor deposito's is vooral afhankelijk van de langetermijn rente, die al een tijdje aan een flinke opmars bezig is. Voor wat betreft de spaarrekeningen kijken banken naar de korte termijn rente van de ECB, die vooralsnog negatief is. De ECB heeft wel aangegeven om de rente te gaan verhogen en deze week zou de rente op nul kunnen gezet worden. Mogelijk kondigt de ECB nog meer renteverhogingen aan, waardoor we in het najaar een positieve korte rente zouden kunnen zien.

De meeste banken nemen momenteel een afwachtende houding aan en willen eerst meer duidelijkheid van de ECB, vooraleer ze de rentevoeten op de spaarrekeningen optrekken. Het strakkere beleid van de ECB heeft er al wel voor gezorgd dat banken de negatieve rentevoeten hebben afgeschaft voor rekeningen waar veel geld op staat.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken