Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022 - door Redactie

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 

De totale inflatie kwam vorige maand uit op 8,6% (op jaarbasis), volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Dit was hoger dan de voorspelling van Reuters, die een inflatie van 8,4% verwachtte.

In mei bereikte de inflatie al 8,1%. Er zit dus een stijgende lijn in de kosten van levensonderhoud binnen de eurozone. Duitsland is een uitzondering. Daar is een maandelijkse inflatiedaling van 0,5% berekend. Experts zeiden dat dit te wijten was aan nieuwe overheidssubsidies om de impact van hogere energieprijzen te verzachten. Ook zeggen ze dat dit geen einde aan de stijgende inflatie zal maken. 

Zowel Frankrijk als Spanje werden in juni echter records verbroken wat betreft de inflatie. In Spanje is voor het eerst sinds 1985 de drempel van een inflatie van 10% overschreden.

Rentebeleid

De ECB komt eind juli bijeen om het rentebeleid te bepalen. Er is al beloofd dat de prijsstijging aangepakt zal worden door een extra renteverhoging in september. Eerder deze week gaf ECB president Christine Lagarde een verklaring over de plannen in september. "Als de inflatievooruitzichten niet verbeteren, hebben we voldoende informatie om sneller te handelen."

Er worden echter vraagtekens geplaatst bij het monetaire beleid van de ECB. Als er teveel renteverhogingen in een korte tijd plaatsvinden, zou dit de economische groei verder kunnen belemmeren. Het risico van een recessie wordt er dus niet minder op.

Recessievrees

Recente onderzoeken wijzen erop dat het eurogebied al aan kracht verliest. De grote vraag is of de eurozone dit jaar aan een recessie zal ontsnappen, of dat die er in 2023 zal komen. Economen van Berenberg voorspellen een recessie in de eurozone in 2023 met een verlaging van het BBP van 0,8%. 

Verdere economische druk van de Russische invasie van Oekraïne - met name over energie en voedselzekerheid - zou de regio echter eerder dan verwacht in een economische vertraging kunnen doen storten. Tot nu toe hebben Europese functionarissen het gesprek over een recessie vermeden.

"We verwachten nog steeds positieve groeicijfers dankzij de binnenlandse buffers tegen het wegvallen van het groeimomentum", zei Lagarde eerder deze week. De ECB heeft in juni een BBP van 2,8% voorspeld. In september worden nieuwe prognoses gepubliceerd.


Laatste artikels over Finance


Kosten van boodschappen binnen een jaar flink omhoog

10 augustus 2022

Dat we meer zijn gaan betalen voor alles is inmiddels wel algemeen bekend. Toch zijn de cijfers van de prijsstijging nogal schokkend te noemen.
Lees meer


Bedrijven maken veel winst en de consument is het slachtoffer

09 augustus 2022

Overal hebben we te maken met hoge prijzen voor de grondstoffen en ook de kosten van de energierekeningen gaan door het dak.
Lees meer


Waarom alles vertraging lijkt op te lopen

04 augustus 2022

Je hebt het vast zelf al meegemaakt, of toch op zijn minst iemand in je nabije vriendenkring horen zeggen…
Lees meer


Bill Gates investeert in 'schone' airconditioners

04 augustus 2022

Airconditioning wordt steeds populairder, zo ook in Nederland. Omdat we steeds vaker te maken krijgen met tropische hitte, kiezen meer mensen ervoor om hun huizen af te koelen met airconditioners.
Lees meer


Zoveel geld in de e-sports wereld - Hoe kan dat?

01 augustus 2022

Tegenwoordig zal iedereen wel vast al eens gehoord hebben van de zogenaamde e-sports. Over het feit of je dit een echte sport kunt noemen, valt te discussiëren.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken