Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022 - door Redactie

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 

De totale inflatie kwam vorige maand uit op 8,6% (op jaarbasis), volgens voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Dit was hoger dan de voorspelling van Reuters, die een inflatie van 8,4% verwachtte.

In mei bereikte de inflatie al 8,1%. Er zit dus een stijgende lijn in de kosten van levensonderhoud binnen de eurozone. Duitsland is een uitzondering. Daar is een maandelijkse inflatiedaling van 0,5% berekend. Experts zeiden dat dit te wijten was aan nieuwe overheidssubsidies om de impact van hogere energieprijzen te verzachten. Ook zeggen ze dat dit geen einde aan de stijgende inflatie zal maken. 

Zowel Frankrijk als Spanje werden in juni echter records verbroken wat betreft de inflatie. In Spanje is voor het eerst sinds 1985 de drempel van een inflatie van 10% overschreden.

Rentebeleid

De ECB komt eind juli bijeen om het rentebeleid te bepalen. Er is al beloofd dat de prijsstijging aangepakt zal worden door een extra renteverhoging in september. Eerder deze week gaf ECB president Christine Lagarde een verklaring over de plannen in september. "Als de inflatievooruitzichten niet verbeteren, hebben we voldoende informatie om sneller te handelen."

Er worden echter vraagtekens geplaatst bij het monetaire beleid van de ECB. Als er teveel renteverhogingen in een korte tijd plaatsvinden, zou dit de economische groei verder kunnen belemmeren. Het risico van een recessie wordt er dus niet minder op.

Recessievrees

Recente onderzoeken wijzen erop dat het eurogebied al aan kracht verliest. De grote vraag is of de eurozone dit jaar aan een recessie zal ontsnappen, of dat die er in 2023 zal komen. Economen van Berenberg voorspellen een recessie in de eurozone in 2023 met een verlaging van het BBP van 0,8%. 

Verdere economische druk van de Russische invasie van Oekraïne - met name over energie en voedselzekerheid - zou de regio echter eerder dan verwacht in een economische vertraging kunnen doen storten. Tot nu toe hebben Europese functionarissen het gesprek over een recessie vermeden.

"We verwachten nog steeds positieve groeicijfers dankzij de binnenlandse buffers tegen het wegvallen van het groeimomentum", zei Lagarde eerder deze week. De ECB heeft in juni een BBP van 2,8% voorspeld. In september worden nieuwe prognoses gepubliceerd.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl