Je bent hier: Home > Nieuws > Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023 - door Redactie

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.

In de VS zijn op enkele weken tijd heel wat banken in de problemen gekomen. Zo moest de overheid tussenkomen met een reddingspakket voor Silicon Valley Bank en Signature Bank, zodat klanten hun tegoeden niet kwijtspeelden. Daarnaast kreeg ook First Republic Bank een reddingsboei toegeworpen door grote Amerikaanse banken. In Europa struikelde Credit Suisse en moest rivaal UBS onder druk van de overheid zijn noodlijdende concurrent overnemen.

Volgens het IMF hebben de ingrepen een verdere besmetting voorkomen en is er een lage kans dat er in de nabije toekomst een nieuwe vertrouwenscrisis komt. In dat geval zouden de consumenten het vertrouwen verliezen in meerdere banken, waarna de kredietverlening ook onder druk komt te staan en de economische groei terugvalt. Het IMF dicht een dergelijk scenario slechts een kans toe van zo'n 15 procent.

Hoge rente

Wel roept het IMF op om waakzaam te blijven. De wereldeconomie wordt namelijk geconfronteerd met een gevaarlijke cocktail van terugvallende economische groei, hoge inflatie en krapper monetair beleid om deze inflatie te bestrijden. Net het verhogen van de rente bracht een bank als Silicon Valley Bank in de problemen, omdat ze op deze manier grote verliezen boekten op hun obligatieportefeuille. Deze bestond vooral uit obligaties met een lage rentevoet.

De centrale banken hebben dus een aartsmoeilijke opdracht. Enerzijds moeten ze de inflatie bestrijden en is er een krapper monetair beleid nodig en dus een hogere rentevoet. Anderzijds moeten ze trachten de banken niet in de problemen te brengen. Een lagere rentevoet en een expansief monetair beleid zou opnieuw zuurstof geven aan de banken. Beide doelstellingen tegelijk bereiken lijkt wel onmogelijk en dus zullen de centrale banken vroeg of laat moeten kiezen.


Laatste artikels over Finance


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.geld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl