Je bent hier: Home > Nieuws > Gezamenlijke monitoring transacties door banken

Gezamenlijke monitoring transacties door banken

Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023 - door Redactie

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.

Er duiken steeds meer verhalen op van mensen die met een witwascontrole te maken krijgen. De bank vraagt dan allerlei informatie op en dreigt ermee om de bankrekening te blokkeren of op te zeggen. Banken moeten namelijk witwassen en terrorisme financiering voorkomen. Zodra je dus een transactie doet die volgens de bank ongebruikelijk is, wordt je rekening onder de loep genomen. Het gaat hierbij echter te vaak over een verkeerde inschatting van de bank, die zelf wil voorkomen dat ze een boete krijgen voor het faciliteren van witwassen.

Bij de banken werken zo'n 12.000 mensen aan deze controles. Verdachte transacties worden doorgegeven aan de Financial Intelligence Unit, die op zijn beurt de politie kan inschakelen. Vorig jaar werden op deze manier 1,2 miljoen transacties onderzocht, waarvan er 97.000 echt verdacht waren. Daaruit vloeiden zo'n 100 arrestaties voort.

Gezamenlijke monitoring

Een nieuw wetsvoorstel zou banken de toelating geven om de data van hun klanten met mekaar uit te wisselen. De vijf grootste banken hebben daarom al Transactiemonitoring Nederland (TMNL) opgericht. Alle transacties boven de 100 euro komen in het gemeenschappelijke systeem. Klanten die een vreemde transactie doen bij twee aangesloten banken zullen dan sneller doorgelicht worden.

Volgens de banken zou dit systeem beter werken en zouden klanten zo minder vragen naar inlichtingen krijgen. De valse alarmen zouden beter weggefilterd worden door alle transacties bij verschillende banken te analyseren.

De Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat het voorstel een brug te ver gaat en spreekt over massasurveillance. 

Navraagplicht

Een ander idee in het wetsvoorstel is de zogenaamde navraagplicht. Banken die klanten als een hoog risico bestempelen, moeten dit doorgeven aan andere banken. Ze moeten nagaan of de klant al eerder bij andere banken aan de deur is gezet. De kans wordt zo groter dat je ook bij jouw nieuwe bank wordt buitengesloten en nergens nog een bankrekening kan krijgen. Mensen worden zo de toegang tot het financieel systeem ontzegd.


Laatste artikels over Finance


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meer


Kwart minder gas verbruikt in 2022

16 februari 2023

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken