Je bent hier: Home > Nieuws > Gezamenlijke monitoring transacties door banken

Gezamenlijke monitoring transacties door banken

Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023 - door Redactie

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.

Er duiken steeds meer verhalen op van mensen die met een witwascontrole te maken krijgen. De bank vraagt dan allerlei informatie op en dreigt ermee om de bankrekening te blokkeren of op te zeggen. Banken moeten namelijk witwassen en terrorisme financiering voorkomen. Zodra je dus een transactie doet die volgens de bank ongebruikelijk is, wordt je rekening onder de loep genomen. Het gaat hierbij echter te vaak over een verkeerde inschatting van de bank, die zelf wil voorkomen dat ze een boete krijgen voor het faciliteren van witwassen.

Bij de banken werken zo'n 12.000 mensen aan deze controles. Verdachte transacties worden doorgegeven aan de Financial Intelligence Unit, die op zijn beurt de politie kan inschakelen. Vorig jaar werden op deze manier 1,2 miljoen transacties onderzocht, waarvan er 97.000 echt verdacht waren. Daaruit vloeiden zo'n 100 arrestaties voort.

Gezamenlijke monitoring

Een nieuw wetsvoorstel zou banken de toelating geven om de data van hun klanten met mekaar uit te wisselen. De vijf grootste banken hebben daarom al Transactiemonitoring Nederland (TMNL) opgericht. Alle transacties boven de 100 euro komen in het gemeenschappelijke systeem. Klanten die een vreemde transactie doen bij twee aangesloten banken zullen dan sneller doorgelicht worden.

Volgens de banken zou dit systeem beter werken en zouden klanten zo minder vragen naar inlichtingen krijgen. De valse alarmen zouden beter weggefilterd worden door alle transacties bij verschillende banken te analyseren.

De Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat het voorstel een brug te ver gaat en spreekt over massasurveillance. 

Navraagplicht

Een ander idee in het wetsvoorstel is de zogenaamde navraagplicht. Banken die klanten als een hoog risico bestempelen, moeten dit doorgeven aan andere banken. Ze moeten nagaan of de klant al eerder bij andere banken aan de deur is gezet. De kans wordt zo groter dat je ook bij jouw nieuwe bank wordt buitengesloten en nergens nog een bankrekening kan krijgen. Mensen worden zo de toegang tot het financieel systeem ontzegd.


Laatste artikels over Finance


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
Lees meer


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
Lees meer


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
Lees meer


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
Lees meer


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
Lees meer


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer


Teveel winkels hanteren pin-only politiek

17 februari 2023

Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meer


Kwart minder gas verbruikt in 2022

16 februari 2023

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meergeld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl