Je bent hier: Home > Nieuws > Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023 - door Redactie

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.

In het jaarverslag van de DNB wordt geschat dat de verliezen in de komende jaren zullen oplopen tot zo'n 10 miljard euro. Dat komt omdat de Europese Centrale Bank in de voorbije maanden de rente fors heeft verhoogd. Dat is nodig om de stevige inflatie te bekampen. Een hogere rente moet de economie doen afkoelen en de vraag laten terugvallen, waardoor ook de inflatie stilaan weer onder controle zal komen.

Depositorente

Banken die met cashoverschotten zitten, kunnen deze tijdelijk stallen bij de centrale bank. De depositorente is lange tijd negatief geweest, waardoor de banken een strafrente moesten betalen aan de DNB. Om deze reden werden er door de banken op spaarrekeningen ook geen intresten gegeven. Cashoverschotten kosten de banken handenvol geld.

Door het verkrappende monetaire beleid is de situatie nu helemaal gewijzigd. De depositorente staat nu op 3%, waardoor de DNB nu intrest moet betalen aan de banken. Daarbij komt nog dat de DNB tijdens de periode van negatieve rente heel veel obligaties heeft opgekocht, die dus geen rendement opleveren. Deze zullen nog jarenlang in de portefeuille blijven, waardoor er amper inkomsten zijn.

En dus wordt de DNB geconfronteerd met enorme verliezen. De bank heeft wel ruim 11 miljard euro in de reserve, dat nu als een stootkussen werkt.

Finst

Laatste artikels over Finance


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.


Ondanks hoge inflatie blijven mensen reizen boeken

28 februari 2023

In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl