24 maart 2023 - door Redactie
Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.
In het jaarverslag van de DNB wordt geschat dat de verliezen in de komende jaren zullen oplopen tot zo'n 10 miljard euro. Dat komt omdat de Europese Centrale Bank in de voorbije maanden de rente fors heeft verhoogd. Dat is nodig om de stevige inflatie te bekampen. Een hogere rente moet de economie doen afkoelen en de vraag laten terugvallen, waardoor ook de inflatie stilaan weer onder controle zal komen.
Banken die met cashoverschotten zitten, kunnen deze tijdelijk stallen bij de centrale bank. De depositorente is lange tijd negatief geweest, waardoor de banken een strafrente moesten betalen aan de DNB. Om deze reden werden er door de banken op spaarrekeningen ook geen intresten gegeven. Cashoverschotten kosten de banken handenvol geld.
Door het verkrappende monetaire beleid is de situatie nu helemaal gewijzigd. De depositorente staat nu op 3%, waardoor de DNB nu intrest moet betalen aan de banken. Daarbij komt nog dat de DNB tijdens de periode van negatieve rente heel veel obligaties heeft opgekocht, die dus geen rendement opleveren. Deze zullen nog jarenlang in de portefeuille blijven, waardoor er amper inkomsten zijn.
En dus wordt de DNB geconfronteerd met enorme verliezen. De bank heeft wel ruim 11 miljard euro in de reserve, dat nu als een stootkussen werkt.
16 augustus 2023
Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.
Lees meer
20 juli 2023
De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.
Lees meer
12 april 2023
Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.
Lees meer
04 april 2023
De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.
Lees meer
03 maart 2023
Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.
Lees meer
28 februari 2023
In januari boekten meer dan 3 miljoen Nederlanders een buitenlandse reis.
Lees meer
17 februari 2023
Volgens De Nederlandsche Bank moeten winkeliers cash geld als wettig betaalmiddel blijven aanvaarden.
Lees meer
16 februari 2023
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dat er in Nederland vorig jaar een kwart minder gas werd verbruikt.
Lees meer
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.