Je bent hier: Home > Nieuws > De war for talent

De war for talent

De war for talent

17 augustus 2022 - door Laurens

Hoewel we misschien niet in de meest makkelijke economische periode zitten, zijn heel wat bedrijven op zoek naar personeel.

Niet zomaar personeel natuurlijk, want iedereen wil het beste voor zijn bedrijf. Daarom zitten we met een zogenaamde oorlog voor talent. Hoe trek je de beste werknemers aan? En misschien nog belangrijker, hoe zorgen bedrijven ervoor dat productieve werknemers ook voor hen willen blijven werken? In dit artikel zetten we enkele zaken op een rijtje.

Niet alles draait om verloning

Wanneer je spreekt over talent aanwerven, dan denkt iedereen natuurlijk aan een loon dat hoger ligt dan het marktgemiddelde. Uiteraard klopt het dat je deze high potentials meer zult moeten betalen dan een doorsnee werknemer. Toch is de basisverloning al lang niet meer zo belangrijk als ze vroeger was. Tegenwoordig wordt er daarom vaak gewerkt via een bonussysteem op basis van de prestaties. Wie veel van zijn vooropgestelde doelen behaalt, ontvangt een hoger loon. Dit is zowel positief voor de werkgever als voor de werknemer. Alleen moet je er in dat geval wel op letten dat men zijn doelen ook op de juiste manier behaalt en er niet alles voor laat wijken. 

Naast een goede verloning, zijn er tegenwoordig ook heel veel mensen die vooral een goede work-life balance willen vinden in hun job. Tegenwoordig willen werknemers graag veel vrije tijd. Wat heb je anders aan je hogere loon, als je toch geen tijd hebt om ervan te genieten? Wil je echt goede werknemers aantrekken? Dan kan je maar beter eens gaan nadenken over jouw vakantiesysteem. Er zijn bedrijven die experimenteren met lange vakanties tot bijvoorbeeld 3 maand, met behoud van 50% van het loon (boven op de wettelijke vakantie natuurlijk). Ook zijn er al meerdere bedrijven die hun personeel onbeperkt vakantie aanbieden. Of dit effectief voor jouw bedrijf zou werken, zal moeten blijken. Het is nog steeds een stap in het onbekende omdat het een nieuw fenomeen is.

Hoe de beste werkgever worden?

Een ‘Top Employer’ certificaat behalen doe je niet zomaar. Bovendien zijn er verschillende soorten certificaten waarmee jij je als werkgever kunt onderscheiden. Zo’n certificaat behaal je pas als je echt moeite doet om je werknemers gelukkig te stellen. Dit gaat zowel over verloning en work-life balance, als over de kleinere dingen. Kan jouw personeel ergens terecht met hun problemen of zorgen? Is er een ruimte aanwezig waar ze even kunnen ontspannen tijdens de pauzes? Ligt er brainfood klaar voor wie daar zin in heeft? Al deze zaken kunnen van jouw bedrijf de beste werkgever maken.

Ook draait tegenwoordig alles om levenslang leren. Voorzie dus voldoende mogelijkheden zodat jouw high potentials ook hun hele potentieel kunnen (blijven) ontplooien. Op die manier leren ze continu bij, wat een win-win situatie is voor henzelf, maar ook voor het bedrijf.

Conclusie

Wil je echt talent aantrekken en behouden? Dan zal je inspanningen moeten leveren. Denk even na over wat het beste is voor jouw bedrijf en welke stappen je al dan niet wil nemen. In dit artikel zitten enkel voorbeelden verwerkt, geen beleidsadvies. Veel succes!


Laatste artikels over Algemene tips


Geld verdienen met coaching

08 september 2022

Ben jij ook zo iemand die een echte passie heeft voor iets? Ben jij tevens de persoon die ervan houdt om anderen iets bij te leren?
Lees meer


Hoe je kunt ontspannen in de stressvolle financiële wereld

04 september 2022

Werken in de financiële wereld is zwaar. Niet fysiek, maar wel mentaal.
Lees meer


Tweedehandskledij, een koopje voor de ene en extra zakgeld voor de ander

03 september 2022

De laatste jaren wordt er steeds meer en meer gesproken over tweedehandskledij.
Lees meer


Geld verdienen met sociale media

05 augustus 2022

Alsmaar meer mensen gaan op zoek naar een manier om online wat (extra) geld te verdienen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken