Je bent hier: Home > Nieuws > Solliciteren voor investment banking

Solliciteren voor investment banking

Solliciteren voor investment banking

06 november 2022 - door Laurens

Ben jij echt gepassioneerd door investment banking?

Heb je beslist dat je helemaal voor de job wil gaan, maar weet je nog niet hoe het proces in elkaar zit en wat je precies moet voorbereiden? Dan zal je zeker hulp hebben aan dit artikel. Weet dat het proces steeds afhangt van bedrijf tot bedrijf. Bovendien gaan we in dit artikel geen specifiek bedrijf bespreken, maar gaan we enkele punten aanhalen die wel bij heel wat bedrijven voorkomen. Weet alleen dat jouw sollicitatieproces dus wel zou kunnen verschillen van wat je hier kunt vinden.

Jouw fit met het bedrijf

Het zal niet alleen belangrijk zijn om over de juiste kennis te beschikken, maar je zult ook een goede fit moeten hebben met het bedrijf en zijn mensen. Het sollicitatieproces bij een investment bank is daarom bijna altijd opgesplitst in verschillende delen. Vaak begin je met een online interview of telefoongesprek en hoe verder je raakt, hoe meer verantwoordelijkheid de interviewers zullen hebben. Vaak zal men daarom voornamelijk in het begin van de gesprekken polsen naar waarom je precies voor hun bedrijf wil werken. Later komen dan de meer technische vragen om je kennis te testen...

Kennis is key

Investment banking draait om geld, om heel veel geld. Afhankelijk van het bedrijf waar je te werk gesteld wil worden, spreken we al snel over deals voor miljoenen of zelfs miljarden euro’s. Laat daarom een ding duidelijk zijn: investment banks zijn op zoek naar mensen met kennis, naar mensen met veel achtergrond en vooral naar de beste mensen in de sector. Als je van jezelf denkt dat je nog niet de allerbeste bent, omdat je misschien ook helemaal nog geen ervaring hebt, dan kan dit even hard binnenkomen. Toch moet je je niet laten ontmoedigen, want je kunt wel veel bijleren! Ooit een stage gedaan hebben in een investment bank of gewerkt hebben binnen een nauwverwante sector kan zeker een pluspunt zijn.

In zowat alle sollicitatiegesprekken die worden gehouden voor een job in investmentbanking, zullen ze technische vragen gaan stellen. Dit kan zeer concreet zijn, als in leg me uit hoe dit of dat model werkt, maar het kan ook zeer abstract zijn. Soms worden brainteasers gebruikt om te kijken hoe jij gaat redeneren. Op deze zaken kan je je vrij goed voorbereiden, door verschillende boeken rond investment banking te lezen en door jezelf van tijd tot tijd uit te dagen met een stevig raadsel.

Laat je niet te snel ontmoedigen

Investment banks staan erom gekend om zeer selectief te zijn in hun zoektocht naar een nieuw teamlid. Het is dan ook volkomen logisch dat je vaak een nee zult te horen krijgen, en al zeker bij de meest gerenommeerde bedrijven. Laat je daardoor echter niet ontmoedigen, want door nog meer kennis op te doen en door wat ervaring te vergaren met de manier van interviewen, maak je steeds betere kansen. Denk erom: als je echt iets wil en je gaat ervoor, dan heb je al een van de moeilijkste stappen gezet.

Finst

Laatste artikels over Algemene tips


Wat maakt een bureau betaalbaar en concurrerend qua kosten?

10 juli 2023

Als je op zoek bent naar een nieuw bureau, zijn betaalbaarheid en concurrerende prijzen waarschijnlijk belangrijke factoren bij je besluitvorming.


Investeren in je team

23 oktober 2022

Heel wat managers weten wel dat hun team belangrijk voor hen is, maar in sommige gevallen tonen ze dat niet of op zijn minst niet voldoende.


Een kwalitatieve website kan je bedrijf ondersteunen

13 oktober 2022

Wie een eigen bedrijf heeft, zal vast wel al gemerkt hebben dat het uiterst belangrijk is om online aanwezig te zijn.


Zoeken naar de beste koopjes lijkt wel een sport

10 oktober 2022

Ben jij ook steeds op zoek naar de beste koopjes? Tegoedbonnen die je kunt inruilen, kortingsbonnetjes in de krant, een link op het internet waarmee je korting kunt krijgen…


Geld verdienen met coaching

08 september 2022

Ben jij ook zo iemand die een echte passie heeft voor iets? Ben jij tevens de persoon die ervan houdt om anderen iets bij te leren?


Hoe je kunt ontspannen in de stressvolle financiële wereld

04 september 2022

Werken in de financiële wereld is zwaar. Niet fysiek, maar wel mentaal.


Tweedehandskledij, een koopje voor de ene en extra zakgeld voor de ander

03 september 2022

De laatste jaren wordt er steeds meer en meer gesproken over tweedehandskledij.


De war for talent

17 augustus 2022

Hoewel we misschien niet in de meest makkelijke economische periode zitten, zijn heel wat bedrijven op zoek naar personeel.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl