Je bent hier: Home > Nieuws > Dek de (financiële) risico's van verzuim af

Dek de (financiële) risico's van verzuim af

Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023 - door Redactie

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.

Een zieke medewerker brengt namelijk kosten met zich mee en je hebt als werkgever ook een aantal verplichtingen die geld kunnen kosten. Een voorbeeld hiervan is verzuimbegeleiding.

Wat is verzuimbegeleiding?

Is een medewerker ziek, dan wordt er van jou als werkgever verwacht dat je de zieke medewerker ondersteunt en begeleidt tijdens zijn of haar verzuim. Goede begeleiding kan er namelijk voor zorgen dat een medewerker snel weer aan het werk kan. Het ondersteunen en begeleiden van een zieke medewerker is onderdeel van goed werkgeverschap.

Hoe kun je een zieke medewerker ondersteunen en begeleiden?

Het hebben van een duidelijk verzuimbeleid, kan het makkelijker maken om een zieke medewerker te ondersteunen en begeleiden tijdens het verzuim. In een verzuimbeleid staat het volgende omschreven:

  • Wat doet het bedrijf om verzuim te voorkomen?
  • Hoe wordt er omgegaan met verzuim en verzuimbegeleiding?
  • Welke trainingen rondom verzuim worden er aangeboden?
  • Wat wordt er gedaan als er conflict rondom verzuim ontstaat?
  • Hoe is de verzuimbegeleiding en re-integratie geregeld?

Het kan zijn dat het inzetten van een arbodienstverlener kosten met zich meebrengt voor jou als werkgever. Sluit je de juiste verzuimverzekering af? Dan is de kans groot dat deze kosten (deels) gedekt worden.

Wat kost een verzuimverzekering?

Wanneer een medewerker ziek wordt, brengt dit kosten met zich mee. Je bent niet alleen verplicht om het loon door te betalen, maar ook verzuimbegeleiding en re-integratie kosten geld. Heb je als werkgever een verzuimverzekering afgesloten, dan worden (een groot deel van) deze kosten vergoed. De kosten van een verzuimverzekering hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoogte van het loon van de medewerkers (loonsom van het bedrijf). De premie wordt over de totale loonsom berekend en ligt gemiddeld tussen de 1,5% en 5,5%.

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl