14 januari 2014 - door Redactie
De afgelopen 20 jaar legden mensen meer spaargeld in dan dat ze opnamen, maar daar is nu voor het eerst verandering in gekomen. In Nederland hebben huishoudens totaal 326 miljard euro aan spaargeld.
Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat van januari tot en met november 2011 nog 11,9 miljard euro opzij gezet werd, in 2012 was dit nog maar 1,2 miljard euro. Hieruit constateert de ING dat ook in december minder gespaard zal worden.
De verwachting bestaat dat er ook in 2013 dus meer spaargeld is opgenomen dan wat er is ingelegd. Dit is al 20 jaar niet meer gebeurd. De trend van de afgelopen jaren was juist dat er elk jaar meer geld gespaard werd. Er zijn hier natuurlijk een aantal verklaringen voor te verzinnen. Ten eerste hebben veel huishoudens vanwege de crisis simpelweg niet meer de mogelijkheid om te sparen. Ook kan een oorzaak zijn dat veel mensen hun spaargeld gebruiken om een hypotheekschuld af te lossen. De ING zag in 2013 dat 34% van de mensen met een hypotheekschuld meer ging aflossen. Dit komt doordat de huizenprijzen dalen en mensen niet met een restschuld willen blijven zitten. Daarnaast wordt extra aflossen ook vanuit de overheid gestimuleerd. Zo mag men in 2014 tot 100.000 euro belastingvrij schenken als dit geld vervolgens gebruikt wordt voor de aankoop van een huis of om een deel van de hypotheek mee af te lossen.
Een andere reden kan zijn dat mensen hun spaargeld niet meer op een spaarrekening zetten, maar beleggen in aandelen. De spaarrente is de afgelopen tijd gedaald, terwijl de beuskoersen hoger werden.
Heeft u wel nog spaargeld? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een spaardeposito en vergelijk deze hier: Vergelijk spaardeposito’s.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.