Je bent hier: Home > Nieuws > We nemen meer spaargeld op dan dat we inleggen

We nemen meer spaargeld op dan dat we inleggen

We nemen meer spaargeld op dan dat we inleggen

14 januari 2014 - door Redactie

De afgelopen 20 jaar legden mensen meer spaargeld in dan dat ze opnamen, maar daar is nu voor het eerst verandering in gekomen. In Nederland hebben huishoudens totaal 326 miljard euro aan spaargeld.

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat van januari tot en met november 2011 nog 11,9 miljard euro opzij gezet werd, in 2012 was dit nog maar 1,2 miljard euro. Hieruit constateert de ING dat ook in december minder gespaard zal worden.

De verwachting bestaat dat er ook in 2013 dus meer spaargeld is opgenomen dan wat er is ingelegd. Dit is al 20 jaar niet meer gebeurd. De trend van de afgelopen jaren was juist dat er elk jaar meer geld gespaard werd. Er zijn hier natuurlijk een aantal verklaringen voor te verzinnen. Ten eerste hebben veel huishoudens vanwege de crisis simpelweg niet meer de mogelijkheid om te sparen. Ook kan een oorzaak zijn dat veel mensen hun spaargeld gebruiken om een hypotheekschuld af te lossen. De ING zag in 2013 dat 34% van de mensen met een hypotheekschuld meer ging aflossen. Dit komt doordat de huizenprijzen dalen en mensen niet met een restschuld willen blijven zitten. Daarnaast wordt extra aflossen ook vanuit de overheid gestimuleerd. Zo mag men in 2014 tot 100.000 euro belastingvrij schenken als dit geld vervolgens gebruikt wordt voor de aankoop van een huis of om een deel van de hypotheek mee af te lossen.

Een andere reden kan zijn dat mensen hun spaargeld niet meer op een spaarrekening zetten, maar beleggen in aandelen. De spaarrente is de afgelopen tijd gedaald, terwijl de beuskoersen hoger werden.

Heeft u wel nog spaargeld? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een spaardeposito en vergelijk deze hier: Vergelijk spaardeposito’s.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl