Je bent hier: Home > Nieuws > De voor- en nadelen van ETF's

De voor- en nadelen van ETF's

De voor- en nadelen van ETF's

17 oktober 2017 - door Redactie

ETF's, ofwel Exchange Traded Funds, worden ook wel trackers genoemd. De laatste jaren is er een grote toename te zien in het aantal zogenaamde thema-trackers.

In ongeveer vier jaar tijd kwamen er meer dan 260 bij. Het vermogen dat te vinden is in de speciale fondsen voor thema’s is dan ook behoorlijk gegroeid. In vier jaar tijd, tussen de jaren 2012 en 2016, nam dit vermogen toe met meer dan 36 miljard dollar. Thema-beleggen wordt dan ook duidelijk steeds populairder. Toch moet er wel rekening gehouden worden met de voor- en nadelen van ETF’s.

De belangrijkste voordelen

Er zijn zeker enkele belangrijke voordelen te noemen van de ETF’s die ervoor zorgen dat steeds meer mensen er iets voor voelen. Op de eerste plaats zijn de beheerkosten aanzienlijk hoger bij beleggingsfondsen, waardoor het wat dit betreft financieel aantrekkelijker is om voor ETF’s te gaan. Daarnaast kunnen markten die relatief moeilijk bereikbaar zijn makkelijker worden bereikt en is er een goede beschikbaarheid op de meest uiteenlopende indexen. Tot slot is het mogelijk om gespreid te beleggen met slechts één enkele transactie.

De belangrijkste nadelen

Natuurlijk zijn er ook wel enkele belangrijke nadelen te noemen die er juist voor kunnen zorgen dat je liever past als het om ETF’s gaat. Zo kun je te maken hebben met tegenpartijrisico wanneer het gaat om een swap-based ETF en het is niet mogelijk om te kiezen voor uitsluiting van bepaalde componenten die niet wenselijk zijn. Aanbieders houden ieder een eigen werkwijze aan voor het nabootsen van de index, waardoor het resultaat sterk kan verschillen per aanbieder. Tot slot is het zo dat de resultaten over het algemeen lager uitvallen dan wanneer er gekozen wordt voor een onderliggende index.

Welke thema’s zijn het meest in trek?

De beschikbaarheid van beursindexen met ETF’s neemt ook toe. Je kunt gaan voor obligaties, edelmetalen, grondstoffen, hedgefunds en de grotere aandelenindexen, maar ook specifieke regio’s en branches zijn mogelijk. Wanneer we kijken naar de thema’s, dan zien we hier een duidelijke trend. De zilveren economie doet het goed en daarnaast zijn ook diversiteit, gezondheid en millennials thema’s die bovengemiddeld in trek zijn.

Gezien ETF's verhandeld worden als normale aandelen, doe je er goed aan om een goedkope broker uit te zoeken. Op onze website kan je makkelijk brokers vergelijken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl