Je bent hier: Home > Nieuws > De voor- en nadelen van ETF's

De voor- en nadelen van ETF's

De voor- en nadelen van ETF's

17 oktober 2017 - door Redactie

ETF's, ofwel Exchange Traded Funds, worden ook wel trackers genoemd. De laatste jaren is er een grote toename te zien in het aantal zogenaamde thema-trackers.

In ongeveer vier jaar tijd kwamen er meer dan 260 bij. Het vermogen dat te vinden is in de speciale fondsen voor thema’s is dan ook behoorlijk gegroeid. In vier jaar tijd, tussen de jaren 2012 en 2016, nam dit vermogen toe met meer dan 36 miljard dollar. Thema-beleggen wordt dan ook duidelijk steeds populairder. Toch moet er wel rekening gehouden worden met de voor- en nadelen van ETF’s.

De belangrijkste voordelen

Er zijn zeker enkele belangrijke voordelen te noemen van de ETF’s die ervoor zorgen dat steeds meer mensen er iets voor voelen. Op de eerste plaats zijn de beheerkosten aanzienlijk hoger bij beleggingsfondsen, waardoor het wat dit betreft financieel aantrekkelijker is om voor ETF’s te gaan. Daarnaast kunnen markten die relatief moeilijk bereikbaar zijn makkelijker worden bereikt en is er een goede beschikbaarheid op de meest uiteenlopende indexen. Tot slot is het mogelijk om gespreid te beleggen met slechts één enkele transactie.

De belangrijkste nadelen

Natuurlijk zijn er ook wel enkele belangrijke nadelen te noemen die er juist voor kunnen zorgen dat je liever past als het om ETF’s gaat. Zo kun je te maken hebben met tegenpartijrisico wanneer het gaat om een swap-based ETF en het is niet mogelijk om te kiezen voor uitsluiting van bepaalde componenten die niet wenselijk zijn. Aanbieders houden ieder een eigen werkwijze aan voor het nabootsen van de index, waardoor het resultaat sterk kan verschillen per aanbieder. Tot slot is het zo dat de resultaten over het algemeen lager uitvallen dan wanneer er gekozen wordt voor een onderliggende index.

Welke thema’s zijn het meest in trek?

De beschikbaarheid van beursindexen met ETF’s neemt ook toe. Je kunt gaan voor obligaties, edelmetalen, grondstoffen, hedgefunds en de grotere aandelenindexen, maar ook specifieke regio’s en branches zijn mogelijk. Wanneer we kijken naar de thema’s, dan zien we hier een duidelijke trend. De zilveren economie doet het goed en daarnaast zijn ook diversiteit, gezondheid en millennials thema’s die bovengemiddeld in trek zijn.

Gezien ETF's verhandeld worden als normale aandelen, doe je er goed aan om een goedkope broker uit te zoeken. Op onze website kan je makkelijk brokers vergelijken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl