Je bent hier: Home > Nieuws > Bijna helft Nederlanders spaart niet

Bijna helft Nederlanders spaart niet

Bijna helft Nederlanders spaart niet

01 december 2017 - door Redactie

Uit een bevraging van 1032 Nederlanders blijkt dat 47% geen spaarrekening heeft of er niets heeft op staan. Maar liefst 58% geeft aan dat ze minder dan 1.000 euro spaargeld achter de hand heeft.

De cijfers zijn afkomstig van Viking Direct en tonen aan dat er te weinig gespaard wordt. Door een lage financiële buffer kunnen onverwachte kosten moeilijk opgevangen worden. Als de wasmachine het opgeeft moet deze groep van mensen al snel een krediet aanvragen, waardoor de kans op betalingsproblemen verder toeneemt. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting vindt daarom dat een alleenstaande minstens €3.550 achter de hand moet houden. 

Ondanks de historisch lage spaarrente is het toch slim om wat geld op een aparte spaarrekening aan te houden. Door het spaargeld gescheiden te houden van je gewone bankrekening zal je het minder snel uitgeven.

Hoewel heel wat mensen het erg moeilijk hebben om rond te komen, zijn er voor andere groepen wel tips om beter te sparen. Zo is de kans groot dat je geld uitgeeft aan zaken die je niet echt nodig hebt. Door je uitgaven goed te analyseren kan je al snel enkele tientallen euro's per maand extra over houden. Daarnaast zou je ook de spullen die je niet meer gebruikt kunnen verkopen op een online marktplaats. Al deze spullen zijn soms een klein kapitaal waard.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl