01 december 2017 - door Redactie
Uit een bevraging van 1032 Nederlanders blijkt dat 47% geen spaarrekening heeft of er niets heeft op staan. Maar liefst 58% geeft aan dat ze minder dan 1.000 euro spaargeld achter de hand heeft.
De cijfers zijn afkomstig van Viking Direct en tonen aan dat er te weinig gespaard wordt. Door een lage financiële buffer kunnen onverwachte kosten moeilijk opgevangen worden. Als de wasmachine het opgeeft moet deze groep van mensen al snel een krediet aanvragen, waardoor de kans op betalingsproblemen verder toeneemt. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting vindt daarom dat een alleenstaande minstens €3.550 achter de hand moet houden.
Ondanks de historisch lage spaarrente is het toch slim om wat geld op een aparte spaarrekening aan te houden. Door het spaargeld gescheiden te houden van je gewone bankrekening zal je het minder snel uitgeven.
Hoewel heel wat mensen het erg moeilijk hebben om rond te komen, zijn er voor andere groepen wel tips om beter te sparen. Zo is de kans groot dat je geld uitgeeft aan zaken die je niet echt nodig hebt. Door je uitgaven goed te analyseren kan je al snel enkele tientallen euro's per maand extra over houden. Daarnaast zou je ook de spullen die je niet meer gebruikt kunnen verkopen op een online marktplaats. Al deze spullen zijn soms een klein kapitaal waard.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.