Je bent hier: Home > Nieuws > Is een persoonlijke lening altijd de beste oplossing als je geld nodig hebt?

Is een persoonlijke lening altijd de beste oplossing als je geld nodig hebt?

Is een persoonlijke lening altijd de beste oplossing als je geld nodig hebt?

20 januari 2018 - door Redactie

Het afsluiten van een persoonlijke lening wordt steeds makkelijker. Je hoeft er niet meer voor naar de bank, het kan gewoon van achter je computer of met je tablet op schoot.

Deze laagdrempeligheid maakt het zeer aantrekkelijk om “even” een lening af te sluiten als je geld nodig hebt voor een aankoop zoals een auto of een onverwacht hoge rekening. Maar is het altijd de beste oplossing om geld te gaan lenen? Niet als je al meer schulden hebt of om andere reden moeilijk de financiële eindjes aan elkaar kunt knopen.

Kies voor een andere oplossing als dat mogelijk is

Als je ergens geld voor nodig hebt en het staat niet op je rekening, dan is uitstel van de aankoop altijd de beste keuze. Maar natuurlijk is dat niet altijd mogelijk. Als de wasmachine het begeeft dan moet die vervangen worden. Niemand gaat vandaag de dag de was op de hand aan het aanrecht staan doen. Datzelfde geldt voor een dure reparatie aan de auto. Uitstel is vaak geen optie omdat de auto nodig is voor het werk of andere redenen. Maar als je geld wilt lenen voor een niet echt noodzakelijke uitgave dan is het vaak verstandig om de uitgave uit te stellen. Die nieuwe smartphone kan misschien nog wel even wachten tot het model zakt in prijs. Die vakantie kan wellicht een stuk goedkoper als je wat minder ver van huis gaat. Een tweedehands auto is wellicht een goed alternatief voor een nieuwe. En zo zijn er meer voorbeelden. Bezint eer ge begint is hier zeker van toepassing.

Vergelijk voordat je een lening afsluit

Wil je toch een persoonlijke lening afsluiten voor een grote aankoop? Doe dit dan niet bij de eerste de beste aanbieder maar vergelijk er meerdere. Dit kan aanzienlijk schelen in de te betalen rente of de bijkomende kosten. Ook de looptijd is van belang. Kies een looptijd die in jouw geval realistisch is. Als je een aflossingsafspraak niet kunt nakomen lopen de extra kosten vaak snel en hoog op en wordt de lening daarmee alleen maar duurder. Maak een goede afweging of je de kosten van een lening kunt dragen naast je overige verplichtingen. Een lening afsluiten zonder BKR toets, waar sommige lening verstrekkers mee adverteren klinkt misschien aantrekkelijk, maar de kans dat je erdoor in de financiële problemen komt als je al meer schulden hebt is erg groot. 

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl