Je bent hier: Home > Nieuws > Kan ik nog geld verdienen met mijn spaargeld?

Kan ik nog geld verdienen met mijn spaargeld?

Kan ik nog geld verdienen met mijn spaargeld?

14 maart 2018 - door Redactie

De spaarrente is al geruime tijd historisch laag. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank een extreem lage rente hanteert.

Bedrijven kunnen dan tegen zeer gunstige tarieven geld lenen om te investeren. Dit is natuurlijk gunstig voor de economie, want investeren betekent meestal vooruitgang. En dat blijkt wel want de economische crisis is inmiddels gelukkig weer voorbij. Maar de spaarrente wil maar niet omhoog. Sterker nog, de banken blijven maar doorgaan de rente op spaargeld te verlagen, vrijwel nergens krijg je nog een rente die boven de 0,5% ligt.

Sparen in andere landen

Via een initiatief als Raisin is het tegenwoordig een koud kunstje om een spaarrekening of spaardeposito te openen in een ander land, waar de rente vaak nog flink hoger ligt dan in Nederland. En omdat alle banken onder het Europese depositogarantiestelsel vallen, is je inleg steeds beschermd tot 100.000 euro.

Beleggen, of toch maar niet?

Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen. Maar doe dit alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Want als je geld hebt belegd in aandelen dan kan het gebeuren dat de koers daalt. Het is dan zaak geduldig te wachten, want in veel gevallen zal de koers uiteindelijk wel weer stijgen. Als je belegt met geld dat je binnen enkele maanden nodig hebt voor een nieuwe auto of een andere grote aanschaf, dan is de kans groot dat je je aandelen met verlies moet verkopen.

Je geld vastzetten kan de moeite waard zijn

Het kan de moeite waard zijn om je geld voor een bepaalde periode vast te zetten. Dit levert soms een (iets) hogere rente op. Maar reken je niet rijk. De rente op geld dat vast staat is niet spectaculair hoger dan een vrij opneembaar saldo. Het scheelt hooguit enkele procentpunten en dan moet het geld echt voor langere tijd vast staan.

De rente gaat ooit weer stijgen

Hoe je het ook wendt of keert, er komt ooit een tijd dat de rente weer gaat stijgen. In Amerika gaat de rente al omhoog en de verwachting is dat Europa uiteindelijk zal volgen. Met dit in het achterhoofd is het wellicht verstandig om nog even vol te houden en de lage rente te accepteren. Een hogere rente betekent overigens ook een hogere hypotheekrente. Dus loopt je rentevaste periode binnenkort af, denk dan goed na over het verlengen van de hypotheek.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl