14 maart 2018 - door Redactie
De spaarrente is al geruime tijd historisch laag. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank een extreem lage rente hanteert.
Bedrijven kunnen dan tegen zeer gunstige tarieven geld lenen om te investeren. Dit is natuurlijk gunstig voor de economie, want investeren betekent meestal vooruitgang. En dat blijkt wel want de economische crisis is inmiddels gelukkig weer voorbij. Maar de spaarrente wil maar niet omhoog. Sterker nog, de banken blijven maar doorgaan de rente op spaargeld te verlagen, vrijwel nergens krijg je nog een rente die boven de 0,5% ligt.
Via een initiatief als Raisin is het tegenwoordig een koud kunstje om een spaarrekening of spaardeposito te openen in een ander land, waar de rente vaak nog flink hoger ligt dan in Nederland. En omdat alle banken onder het Europese depositogarantiestelsel vallen, is je inleg steeds beschermd tot 100.000 euro.
Beleggen kan een alternatief zijn voor sparen. Maar doe dit alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Want als je geld hebt belegd in aandelen dan kan het gebeuren dat de koers daalt. Het is dan zaak geduldig te wachten, want in veel gevallen zal de koers uiteindelijk wel weer stijgen. Als je belegt met geld dat je binnen enkele maanden nodig hebt voor een nieuwe auto of een andere grote aanschaf, dan is de kans groot dat je je aandelen met verlies moet verkopen.
Het kan de moeite waard zijn om je geld voor een bepaalde periode vast te zetten. Dit levert soms een (iets) hogere rente op. Maar reken je niet rijk. De rente op geld dat vast staat is niet spectaculair hoger dan een vrij opneembaar saldo. Het scheelt hooguit enkele procentpunten en dan moet het geld echt voor langere tijd vast staan.
Hoe je het ook wendt of keert, er komt ooit een tijd dat de rente weer gaat stijgen. In Amerika gaat de rente al omhoog en de verwachting is dat Europa uiteindelijk zal volgen. Met dit in het achterhoofd is het wellicht verstandig om nog even vol te houden en de lage rente te accepteren. Een hogere rente betekent overigens ook een hogere hypotheekrente. Dus loopt je rentevaste periode binnenkort af, denk dan goed na over het verlengen van de hypotheek.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.