Je bent hier: Home > Nieuws > Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018 - door Redactie

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.

Nu ligt de gemiddelde rente op hooguit 0,3% en dat is natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden. Een hogere spaarrente krijgen is vrijwel onmogelijk. Het kan wel, maar dan moet je risico’s durven nemen en dat wil lang niet iedereen, zeker als het om een groot spaarbedrag gaat.

Let op waar je je geld wegzet

Als je je geld op een buitenlandse spaarrekening zet is het belangrijk om op te letten wat de gevolgen zijn als de bank “omvalt”. Velen herinneren zich vast nog wel het debacle met Icesave, een IJslandse bank die een aantrekkelijke rente bood voor buitenlandse spaarders. Ook veel Nederlanders zagen hier wel wat in en zetten grote bedragen op een rekening van deze IJslandse bank.

En toen ging het mis. De bank kwam in de problemen en de spaarders konden hun geld niet meer opnemen. Uiteindelijk heeft de regering ingegrepen omdat bij spaarders de indruk was gewekt dat de bank te vertrouwen was. De Nederlandsche Bank had immers een vergunning verleend. De regering stond garant en zodoende kregen vrijwel alle spaarders hun geld terug. Maar het was voor velen wel een belangrijke les om in de toekomst voorzichtiger te zijn.

Gokken met je spaargeld

Wanneer je je geld wegzet op een buitenlandse rekening is het zaak je te realiseren dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Als het een bank is die niet onder de Nederlandse garantieregeling valt dan loop je het risico je spaargeld kwijt te raken. Open daarom alleen een rekening bij een dergelijke bank als het gaat om geld dat je kunt missen en waarmee je wel een gokje wilt wagen.

Vergelijk het met beleggen: Ook daarvoor geldt dat je je inleg kunt verliezen. Een dergelijke investering heeft alleen zin als de rente significant hoger is dan wat je bij een Nederlandse bank kunt krijgen. Als dat niet het geval is dan is het risico vaak groter dan de uiteindelijke winst.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl