28 mei 2018 - door Redactie
De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.
Nu ligt de gemiddelde rente op hooguit 0,3% en dat is natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden. Een hogere spaarrente krijgen is vrijwel onmogelijk. Het kan wel, maar dan moet je risico’s durven nemen en dat wil lang niet iedereen, zeker als het om een groot spaarbedrag gaat.
Als je je geld op een buitenlandse spaarrekening zet is het belangrijk om op te letten wat de gevolgen zijn als de bank “omvalt”. Velen herinneren zich vast nog wel het debacle met Icesave, een IJslandse bank die een aantrekkelijke rente bood voor buitenlandse spaarders. Ook veel Nederlanders zagen hier wel wat in en zetten grote bedragen op een rekening van deze IJslandse bank.
En toen ging het mis. De bank kwam in de problemen en de spaarders konden hun geld niet meer opnemen. Uiteindelijk heeft de regering ingegrepen omdat bij spaarders de indruk was gewekt dat de bank te vertrouwen was. De Nederlandsche Bank had immers een vergunning verleend. De regering stond garant en zodoende kregen vrijwel alle spaarders hun geld terug. Maar het was voor velen wel een belangrijke les om in de toekomst voorzichtiger te zijn.
Wanneer je je geld wegzet op een buitenlandse rekening is het zaak je te realiseren dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Als het een bank is die niet onder de Nederlandse garantieregeling valt dan loop je het risico je spaargeld kwijt te raken. Open daarom alleen een rekening bij een dergelijke bank als het gaat om geld dat je kunt missen en waarmee je wel een gokje wilt wagen.
Vergelijk het met beleggen: Ook daarvoor geldt dat je je inleg kunt verliezen. Een dergelijke investering heeft alleen zin als de rente significant hoger is dan wat je bij een Nederlandse bank kunt krijgen. Als dat niet het geval is dan is het risico vaak groter dan de uiteindelijke winst.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.