Je bent hier: Home > Nieuws > Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.

Nu ligt de gemiddelde rente op hooguit 0,3% en dat is natuurlijk niet iets om vrolijk van te worden. Een hogere spaarrente krijgen is vrijwel onmogelijk. Het kan wel, maar dan moet je risico’s durven nemen en dat wil lang niet iedereen, zeker als het om een groot spaarbedrag gaat.

Let op waar je je geld wegzet

Als je je geld op een buitenlandse spaarrekening zet is het belangrijk om op te letten wat de gevolgen zijn als de bank “omvalt”. Velen herinneren zich vast nog wel het debacle met Icesave, een IJslandse bank die een aantrekkelijke rente bood voor buitenlandse spaarders. Ook veel Nederlanders zagen hier wel wat in en zetten grote bedragen op een rekening van deze IJslandse bank.

En toen ging het mis. De bank kwam in de problemen en de spaarders konden hun geld niet meer opnemen. Uiteindelijk heeft de regering ingegrepen omdat bij spaarders de indruk was gewekt dat de bank te vertrouwen was. De Nederlandsche Bank had immers een vergunning verleend. De regering stond garant en zodoende kregen vrijwel alle spaarders hun geld terug. Maar het was voor velen wel een belangrijke les om in de toekomst voorzichtiger te zijn.

Gokken met je spaargeld

Wanneer je je geld wegzet op een buitenlandse rekening is het zaak je te realiseren dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Als het een bank is die niet onder de Nederlandse garantieregeling valt dan loop je het risico je spaargeld kwijt te raken. Open daarom alleen een rekening bij een dergelijke bank als het gaat om geld dat je kunt missen en waarmee je wel een gokje wilt wagen.

Vergelijk het met beleggen: Ook daarvoor geldt dat je je inleg kunt verliezen. Een dergelijke investering heeft alleen zin als de rente significant hoger is dan wat je bij een Nederlandse bank kunt krijgen. Als dat niet het geval is dan is het risico vaak groter dan de uiteindelijke winst.


Laatste artikels over Sparen


Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?
Lees meer


Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

17 januari 2019

Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
Lees meer


Een verantwoord uitgavenpatroon, hoe regel ik dat ?

16 december 2018

Geen schulden hebben of deze in ieder geval niet verder laten oplopen is iets wat veel mensen wel willen maar vaak lukt het ze niet.
Lees meer


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer
geld lenen kost geld