Je bent hier: Home > Nieuws > Sparen voor je oude dag

Sparen voor je oude dag

Sparen voor je oude dag

26 juni 2018

De leeftijd waarop je met pensioen gaat en een uitkering ontvangt gaat de komende jaren omhoog. Vanwege de hogere levensverwachting vindt de regering heit niet langer haalbaar om werknemers op hun 65e met pensioen te laten gaan.

De leeftijd waarop je kunt stoppen met werken wordt de komende jaren stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. Daarna wordt aan de hand van de op dat moment geldende gemiddelde levensverwachting de pensioenleeftijd mogelijk verder verhoogd. Kun je dan nog wel eerder stoppen met werken als je dat wilt? Ja, dat kan, maar dan moet je wel op tijd maatregelen treffen.

Sparen voor later

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een eigen huis. Als je aflost op de hypotheek dan wordt je huis uiteindelijk jouw volledig eigendom. Je kunt overwegen om het huis te verkopen als je met pensioen gaat en bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen. Een kleiner huis is in veel gevallen goedkoper. Het geld dat je verdient uit de verkoop van je eerdere woning kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen of om eerder met werken te kunnen stoppen.

Je kunt natuurlijk ook zelf sparen voor later. Het is dan wel verstandig om dit geld in een lijfrente te storten, omdat het anders bij je vermogen wordt geteld en de Belastingdienst er een flinke heffing over zal berekenen bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Als je wilt sparen voor later kun je je hierover door een deskundige laten adviseren. 

Het risico van een aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is vele decennia erg populair geweest. Maar veel huizenbezitters realiseren zich niet dat aan het eind van de looptijd het bedrag in principe in één keer moet worden afgelost. Dit kan vaak alleen door de woning te verkopen en dan moet je nog het geluk hebben dat er geen sprake is van onderwaarde.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je een zorgeloze oude dag dan kan het verstandig zijn om hier nu al over na te denken en eventueel extra af te lossen op deze hypotheek om de restschuld te verkleinen.


Laatste artikels over Sparen


Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?
Lees meer


Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

17 januari 2019

Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
Lees meer


Een verantwoord uitgavenpatroon, hoe regel ik dat ?

16 december 2018

Geen schulden hebben of deze in ieder geval niet verder laten oplopen is iets wat veel mensen wel willen maar vaak lukt het ze niet.
Lees meer


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer
geld lenen kost geld