Je bent hier: Home > Nieuws > Sparen voor je oude dag

Sparen voor je oude dag

Sparen voor je oude dag

26 juni 2018 - door Redactie

De leeftijd waarop je met pensioen gaat en een uitkering ontvangt gaat de komende jaren omhoog. Vanwege de hogere levensverwachting vindt de regering heit niet langer haalbaar om werknemers op hun 65e met pensioen te laten gaan.

De leeftijd waarop je kunt stoppen met werken wordt de komende jaren stapsgewijs verhoogd naar 67 jaar. Daarna wordt aan de hand van de op dat moment geldende gemiddelde levensverwachting de pensioenleeftijd mogelijk verder verhoogd. Kun je dan nog wel eerder stoppen met werken als je dat wilt? Ja, dat kan, maar dan moet je wel op tijd maatregelen treffen.

Sparen voor later

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een eigen huis. Als je aflost op de hypotheek dan wordt je huis uiteindelijk jouw volledig eigendom. Je kunt overwegen om het huis te verkopen als je met pensioen gaat en bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen. Een kleiner huis is in veel gevallen goedkoper. Het geld dat je verdient uit de verkoop van je eerdere woning kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen of om eerder met werken te kunnen stoppen.

Je kunt natuurlijk ook zelf sparen voor later. Het is dan wel verstandig om dit geld in een lijfrente te storten, omdat het anders bij je vermogen wordt geteld en de Belastingdienst er een flinke heffing over zal berekenen bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Als je wilt sparen voor later kun je je hierover door een deskundige laten adviseren. 

Het risico van een aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is vele decennia erg populair geweest. Maar veel huizenbezitters realiseren zich niet dat aan het eind van de looptijd het bedrag in principe in één keer moet worden afgelost. Dit kan vaak alleen door de woning te verkopen en dan moet je nog het geluk hebben dat er geen sprake is van onderwaarde.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je een zorgeloze oude dag dan kan het verstandig zijn om hier nu al over na te denken en eventueel extra af te lossen op deze hypotheek om de restschuld te verkleinen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl