Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is beter: Sparen of lenen?

Wat is beter: Sparen of lenen?

Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.

De haast waarmee de aanschaf plaats moet vinden speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Als de koelkast stuk gaat dan kun je doorgaans geen weken zonder. Datzelfde geldt voor een wasmachine. Maar als het om een uitgave gaat die misschien even kan wachten dan is het wellicht beter om hiervoor geld opzij te leggen.

Maak een planning om te sparen

Als je een nieuwe fiets nodig hebt die 600 euro kost dan moet je bedenken of het haalbaar is om hiervoor te sparen. Als je nog op je oude fiets kunt rijden of tijdelijk zonder kunt dan kun je hiervoor kiezen. Reken uit hoeveel je per maand kunt missen en leg dit bedrag dan ook echt apart voor de aanschaf van de nieuwe fiets. In het geval van een fiets kun je natuurlijk ook nog overwegen om voor een tweedehands fiets te gaan, dat scheelt aanzienlijk in de aanschafprijs en dus kun je die sneller kopen dan een nieuwe.

Een nog betere optie is vooraf sparen

Natuurlijk is het nog beter om ervoor te zorgen dat je een financiële buffer hebt. Dit bereik je het makkelijkst door maandelijks een vast bedrag opzij te leggen. Als je dit een tijdje doet en je uitgavenpatroon hierop aanpast dan merk je op een zeker moment niet meer dat dit bedrag van je inkomen wordt afgetrokken. Zet het maandelijks via automatisch sparen op een aparte rekening en je spaart ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar voor onvoorziene uitgaven.

En als ik toch moet lenen, waar dan?

Is er geen andere mogelijkheid dan geld te lenen, bekijk dan goed waar je dit doet. Als je het geld niet heel snel terug kunt betalen dan is het niet verstandig om bij een vriend of familielid te lenen. Ga dan naar een bank of leen geld via een online geldverstrekker of vergelijk persoonlijke leningen op deze website.

Let steeds op dat je met een betrouwbare partij in zee gaat die geen woekerrentes rekent zoals bij flitskredieten. Let ook op dat je geen torenhoge kosten moet betalen bij een te late aflossing.


Laatste artikels over Sparen


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

17 juli 2018

Het blijft een actueel thema: Een relatief hoog percentage huishoudens kampt met financiële problemen. En dat zijn lang niet alleen mensen met een uitkering of minimuminkomen.
Lees meer


Sparen voor je oude dag

26 juni 2018

De leeftijd waarop je met pensioen gaat en een uitkering ontvangt gaat de komende jaren omhoog. Vanwege de hogere levensverwachting vindt de regering heit niet langer haalbaar om werknemers op hun 65e met pensioen te laten gaan.
Lees meer


Waar vind je nog een aantrekkelijke spaarrente?

28 mei 2018

De spaarrente is al jaren historisch laag. Het is bijna niet voor te stellen dat je in de jaren 90 van de vorige eeuw tot wel 8% rente op je spaargeld kon krijgen.
Lees meer
geld lenen kost geld