30 oktober 2018 - door Redactie
Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
De haast waarmee de aanschaf plaats moet vinden speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Als de koelkast stuk gaat dan kun je doorgaans geen weken zonder. Datzelfde geldt voor een wasmachine. Maar als het om een uitgave gaat die misschien even kan wachten dan is het wellicht beter om hiervoor geld opzij te leggen.
Als je een nieuwe fiets nodig hebt die 600 euro kost dan moet je bedenken of het haalbaar is om hiervoor te sparen. Als je nog op je oude fiets kunt rijden of tijdelijk zonder kunt dan kun je hiervoor kiezen. Reken uit hoeveel je per maand kunt missen en leg dit bedrag dan ook echt apart voor de aanschaf van de nieuwe fiets. In het geval van een fiets kun je natuurlijk ook nog overwegen om voor een tweedehands fiets te gaan, dat scheelt aanzienlijk in de aanschafprijs en dus kun je die sneller kopen dan een nieuwe.
Natuurlijk is het nog beter om ervoor te zorgen dat je een financiële buffer hebt. Dit bereik je het makkelijkst door maandelijks een vast bedrag opzij te leggen. Als je dit een tijdje doet en je uitgavenpatroon hierop aanpast dan merk je op een zeker moment niet meer dat dit bedrag van je inkomen wordt afgetrokken. Zet het maandelijks via automatisch sparen op een aparte rekening en je spaart ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar voor onvoorziene uitgaven.
Is er geen andere mogelijkheid dan geld te lenen, bekijk dan goed waar je dit doet. Als je het geld niet heel snel terug kunt betalen dan is het niet verstandig om bij een vriend of familielid te lenen. Ga dan naar een bank of leen geld via een online geldverstrekker of vergelijk persoonlijke leningen op deze website.
Let steeds op dat je met een betrouwbare partij in zee gaat die geen woekerrentes rekent zoals bij flitskredieten. Let ook op dat je geen torenhoge kosten moet betalen bij een te late aflossing.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.