Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is beter: Sparen of lenen?

Wat is beter: Sparen of lenen?

Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018 - door Redactie

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.

De haast waarmee de aanschaf plaats moet vinden speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Als de koelkast stuk gaat dan kun je doorgaans geen weken zonder. Datzelfde geldt voor een wasmachine. Maar als het om een uitgave gaat die misschien even kan wachten dan is het wellicht beter om hiervoor geld opzij te leggen.

Maak een planning om te sparen

Als je een nieuwe fiets nodig hebt die 600 euro kost dan moet je bedenken of het haalbaar is om hiervoor te sparen. Als je nog op je oude fiets kunt rijden of tijdelijk zonder kunt dan kun je hiervoor kiezen. Reken uit hoeveel je per maand kunt missen en leg dit bedrag dan ook echt apart voor de aanschaf van de nieuwe fiets. In het geval van een fiets kun je natuurlijk ook nog overwegen om voor een tweedehands fiets te gaan, dat scheelt aanzienlijk in de aanschafprijs en dus kun je die sneller kopen dan een nieuwe.

Een nog betere optie is vooraf sparen

Natuurlijk is het nog beter om ervoor te zorgen dat je een financiële buffer hebt. Dit bereik je het makkelijkst door maandelijks een vast bedrag opzij te leggen. Als je dit een tijdje doet en je uitgavenpatroon hierop aanpast dan merk je op een zeker moment niet meer dat dit bedrag van je inkomen wordt afgetrokken. Zet het maandelijks via automatisch sparen op een aparte rekening en je spaart ongemerkt een leuk bedrag bij elkaar voor onvoorziene uitgaven.

En als ik toch moet lenen, waar dan?

Is er geen andere mogelijkheid dan geld te lenen, bekijk dan goed waar je dit doet. Als je het geld niet heel snel terug kunt betalen dan is het niet verstandig om bij een vriend of familielid te lenen. Ga dan naar een bank of leen geld via een online geldverstrekker of vergelijk persoonlijke leningen op deze website.

Let steeds op dat je met een betrouwbare partij in zee gaat die geen woekerrentes rekent zoals bij flitskredieten. Let ook op dat je geen torenhoge kosten moet betalen bij een te late aflossing.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl