Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

17 januari 2019

Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.

Hier zijn ook veel gezinnen met kinderen bij. Een gezin leeft in armoede als er jaarlijks minder dan zo’n 22.000 euro te besteden is. Een gemiddeld gezin waarvan één of beide ouders werken heeft vaak het dubbele te besteden aan inkomen. Als je een laag inkomen hebt, dan zijn er wel een paar opties om te bezuinigen.

Loop je abonnementen na

Als je abonnementen hebt op tijdschriften, voor je smartphone of anderszins, dan is het verstandig om hier kritisch naar te kijken. Is het echt nodig dat je ieder jaar een nieuwe smartphone hebt? En als dat al nodig is, moet dat dan perse het nieuwste model zijn? Lees je de tijdschriften nog wel waar je op geabonneerd bent of verdwijnen ze vaak niet of nauwelijks gelezen bij het oud papier? Als je uitrekent hoeveel geld je maandelijks aan abonnementen kwijt bent dan schrik je misschien. Kijk hier eens goed naar en kijk of er wat kan worden geschrapt of bekijk of er een goedkoper alternatief is.

Neem contact op met je internetprovider

Bijna iedereen heeft thuis een internetabonnement, vaak in combinatie met vaste telefoon en televisie. Hier betaal je maandelijks vaak een flink bedrag voor. Misschien kun je je vaste telefoon laten vervallen als iedereen in huis een smartphone heeft. Maar je kunt ook eens een telefoontje plegen naar je provider en aankondigen dat je overweegt om over te stappen. Providers willen hun klanten niet kwijt, de concurrentie is vaak moordend. De kans is dan ook groot dat je een aanbod krijgt voor korting als je toezegt het komend jaar niet over te stappen. Dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen. En krijg je geen korting? Dan loont overstappen vaak de moeite.

Probeer te sparen

Hoe moeilijk het misschien ook is als je het financieel niet breed hebt, probeer toch te sparen. Al is het maar 25 euro in de maand. Door dit bedrag maandelijks op een spaarrekening te laten overboeken bouw je toch een spaarpotje op wat je kunt aanspreken als de wasmachine stuk gaat of er een andere grotere uitgave moet worden gedaan. Als sparen echt niet lukt en je moet geld gaan lenen voor een onverwachte aankoop of uitgave, dan ben je hoe dan ook duurder uit omdat je voor zo’n lening natuurlijk rente betaalt. Daar komt bij dat reguliere banken doorgaans geen leningen verstrekken aan mensen met een laag inkomen omdat dit financieel niet verantwoord is. Je komt dan al snel terecht bij niet geheel bonafide lening verstrekkers die torenhoge rentes in rekening brengen.


Laatste artikels over Sparen


Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?
Lees meer


Een verantwoord uitgavenpatroon, hoe regel ik dat ?

16 december 2018

Geen schulden hebben of deze in ieder geval niet verder laten oplopen is iets wat veel mensen wel willen maar vaak lukt het ze niet.
Lees meer


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer
geld lenen kost geld