17 januari 2019 - door Redactie
Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
Hier zijn ook veel gezinnen met kinderen bij. Een gezin leeft in armoede als er jaarlijks minder dan zo’n 22.000 euro te besteden is. Een gemiddeld gezin waarvan één of beide ouders werken heeft vaak het dubbele te besteden aan inkomen. Als je een laag inkomen hebt, dan zijn er wel een paar opties om te bezuinigen.
Als je abonnementen hebt op tijdschriften, voor je smartphone of anderszins, dan is het verstandig om hier kritisch naar te kijken. Is het echt nodig dat je ieder jaar een nieuwe smartphone hebt? En als dat al nodig is, moet dat dan perse het nieuwste model zijn? Lees je de tijdschriften nog wel waar je op geabonneerd bent of verdwijnen ze vaak niet of nauwelijks gelezen bij het oud papier? Als je uitrekent hoeveel geld je maandelijks aan abonnementen kwijt bent dan schrik je misschien. Kijk hier eens goed naar en kijk of er wat kan worden geschrapt of bekijk of er een goedkoper alternatief is.
Bijna iedereen heeft thuis een internetabonnement, vaak in combinatie met vaste telefoon en televisie. Hier betaal je maandelijks vaak een flink bedrag voor. Misschien kun je je vaste telefoon laten vervallen als iedereen in huis een smartphone heeft. Maar je kunt ook eens een telefoontje plegen naar je provider en aankondigen dat je overweegt om over te stappen. Providers willen hun klanten niet kwijt, de concurrentie is vaak moordend. De kans is dan ook groot dat je een aanbod krijgt voor korting als je toezegt het komend jaar niet over te stappen. Dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen. En krijg je geen korting? Dan loont overstappen vaak de moeite.
Hoe moeilijk het misschien ook is als je het financieel niet breed hebt, probeer toch te sparen. Al is het maar 25 euro in de maand. Door dit bedrag maandelijks op een spaarrekening te laten overboeken bouw je toch een spaarpotje op wat je kunt aanspreken als de wasmachine stuk gaat of er een andere grotere uitgave moet worden gedaan. Als sparen echt niet lukt en je moet geld gaan lenen voor een onverwachte aankoop of uitgave, dan ben je hoe dan ook duurder uit omdat je voor zo’n lening natuurlijk rente betaalt. Daar komt bij dat reguliere banken doorgaans geen leningen verstrekken aan mensen met een laag inkomen omdat dit financieel niet verantwoord is. Je komt dan al snel terecht bij niet geheel bonafide lening verstrekkers die torenhoge rentes in rekening brengen.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.