Je bent hier: Home > Nieuws > Negatieve spaarrente treft goede doelen

Negatieve spaarrente treft goede doelen

Negatieve spaarrente treft goede doelen

11 februari 2020

De negatieve rentevoeten die banken aan professionele klanten willen aanrekenen, treffen ook de goede doelen.

Grote banken zoals ABN Amro brengen vanaf 1 april een strafrente in rekening van 0,5% voor bedragen boven de 2,5 miljoen euro. Bij ING wordt de negatieve rente al aangerekend voor bedragen boven de 1 miljoen euro. Daar worden weinig particuliere klanten mee getroffen en dus vooral zakelijke klanten zullen hiervoor opdraaien. Onder de zakelijke klanten bevinden zich echter ook goede doelen die met een hoge extra kost geconfronteerd worden.

De vereniging Goede Doelen Nederland, die ruim 150 erkende goede doelen groepeert, spreekt over een zeer onwenselijke ontwikkeling. "Goede doelen willen het gedoneerde geld besteden aan maatschappelijke doelen en gaan dus heel zorgvuldig om met hun geld. Er zit vaak enige tijd tussen het binnenkomen van het geld en de besteding ervan. Denk maar aan hulp die bij rampen geboden wordt", klinkt het. 

De donaties worden dus vaak op spaarrekeningen geplaatst in afwachting van de besteding en vaak gaat het over heel hoge bedragen. Grote hulporganisaties hebben meerdere tientallen miljoenen euro's in kas en zullen dus geconfronteerd worden met strafrentes die kunnen oplopen tot honderd duizenden euro's.

Samen met de leden zoekt Goede Doelen Nederland nu naar alternatieven. Een mogelijkheid is om de tegoeden te spreiden over meerdere banken.


Laatste artikels over Sparen


Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Lees meer


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.
Lees meer