Je bent hier: Home > Nieuws > Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.

Elk land in Europa heeft momenteel een eigen betaalsysteem, zoals iDeal in Nederland of Bancontact in België. Zestien Europese banken hebben daarom recent het European Payments Initiative of EPI opgericht. Bedoeling is om een allesomvattend systeem te ontwerpen dat veel voordelen voor zowel consumenten als winkeliers moet hebben.

Om te concurreren met de populaire creditcards zal EPI een eigen kaart lanceren voor consumenten. Daarnaast komt er ook een digitale portefeuille, zoals we die momenteel kennen van Skrill of Paypal. Hierdoor zal het ook makkelijk worden om snel geld over te maken naar vrienden. Zo'n 50% van alle betalingen in Europa wordt momenteel nog cash gedaan.

Ook voor verkopers zijn er voordelen. De kosten van het nieuwe systeem zullen concurrentieel zijn. Met alleen deze betaalmogelijkheid zal een webshop heel Europa kunnen bedienen, terwijl er nu nog beroep moet gedaan worden op verschillende diensten.

Om de ontwikkeling van EPI mogelijk te maken zal er in België een onderneming worden opgericht. Nog tot het einde van het jaar kunnen andere financials zich hierbij aansluiten. De operationele lancering wordt verwacht in 2022.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
Lees meer


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
Lees meer


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.
Lees meer