Je bent hier: Home > Nieuws > Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.

Elk land in Europa heeft momenteel een eigen betaalsysteem, zoals iDeal in Nederland of Bancontact in België. Zestien Europese banken hebben daarom recent het European Payments Initiative of EPI opgericht. Bedoeling is om een allesomvattend systeem te ontwerpen dat veel voordelen voor zowel consumenten als winkeliers moet hebben.

Om te concurreren met de populaire creditcards zal EPI een eigen kaart lanceren voor consumenten. Daarnaast komt er ook een digitale portefeuille, zoals we die momenteel kennen van Skrill of Paypal. Hierdoor zal het ook makkelijk worden om snel geld over te maken naar vrienden. Zo'n 50% van alle betalingen in Europa wordt momenteel nog cash gedaan.

Ook voor verkopers zijn er voordelen. De kosten van het nieuwe systeem zullen concurrentieel zijn. Met alleen deze betaalmogelijkheid zal een webshop heel Europa kunnen bedienen, terwijl er nu nog beroep moet gedaan worden op verschillende diensten.

Om de ontwikkeling van EPI mogelijk te maken zal er in België een onderneming worden opgericht. Nog tot het einde van het jaar kunnen andere financials zich hierbij aansluiten. De operationele lancering wordt verwacht in 2022.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
Lees meer


Vier op tien mensen wil betalen met cryptocurrency

05 mei 2021

Uit een onderzoek van Mastercard blijkt dat maar liefst 40 procent van de mensen binnen het jaar wil betalen met cryptomunten.
Lees meer


Mastercard gaat cryptocurrencies aanvaarden

11 februari 2021

Betalingsverwerker Mastercard gaat dit jaar cryptomunten mogelijk maken op zijn netwerk. Hierdoor kunnen consumenten betalen zonder de cryptocurrency om te zetten naar euro's of dollars.
Lees meer


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
Lees meer


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken