Je bent hier: Home > Nieuws > 2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020 - door Redactie

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.

Wirecard ontstond in 1999 en ontwikkelde een betaalplatform voor online verkopers. In de beginjaren telde de onderneming vooral klanten in obscure sectoren zoals porno en gokken, maar stilaan kon het bedrijf ook terrein winnen op de brede markt en mocht het de betalingen van ronkende namen als KLM of Orange verwerken.

Beurslieveling

Wirecard werd ook een partner van Visa en Mastercard en begon zowel traditionele als prepaid creditcards aan te bieden. Heel wat bekende partijen die creditcards aanbieden werken achter de schermen samen met Wirecard, waardoor de naam niet altijd een belletje doet rinkelen bij de doorsnee consument.

In 2005 ging Wirecard naar de Duitse beurs en door de sterke groei werd het aandeel op korte tijd een echte beurslieveling. In 2018 kreeg het aandeel zelfs een plaatsje in de prestigieuze DAX index, dé beursindex van Duitsland. Het aandeel stond bij heel wat mensen die willen beleggen op hun kooplijstje.

Gesjoemel met omzet

Niet veel later na de intrede in de DAX index trok de zakenkrant Financial Times aan de alarmbel: de omzet van Wirecard zou fictief opgeblazen zijn. Het bedrijf ontkende de aantijgingen en startte zelfs een rechtszaak tegen de Financial Times.

Wirecard schakelde de auditor KPMG in om klaarheid te scheppen, maar deze gaf aan dat er onvoldoende informatie werd vrijgegeven. De eigen auditor Ernst & Young maakte ondertussen voorbehoud bij de jaarrekening van 2019. Donderdag moest Wirecard voor de vierde keer de publicatie van de jaarcijfers van 2019 uitstellen. EY zegt dat het zo'n 2 miljard dollar niet kan terugvinden. Dat geld zou bij 2 Aziatische banken staan, maar beide banken melden nu dat Wirecard geen klant is en dat ze dus ook geen geld van Wirecard hebben. Het lijkt er dus op dat een grote fraude eindelijk aan het licht is gekomen.

Faillissement?

Grote banken die zakelijke leningen hebben toegestaan aan Wirecard bekijken ondertussen welke stappen ze gaan ondernemen. Het is niet ondenkbaar dat Wirecard deze kredieten helemaal niet meer kan terug betalen.

Wirecard verliest misschien zelfs zijn banklicentie en partijen als Visa en Mastercard zullen zeker hun samenwerking met het bedrijf tegen het licht houden. Mogelijk is het dus game over voor Wirecard.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl