Je bent hier: Home > Nieuws > 2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.

Wirecard ontstond in 1999 en ontwikkelde een betaalplatform voor online verkopers. In de beginjaren telde de onderneming vooral klanten in obscure sectoren zoals porno en gokken, maar stilaan kon het bedrijf ook terrein winnen op de brede markt en mocht het de betalingen van ronkende namen als KLM of Orange verwerken.

Beurslieveling

Wirecard werd ook een partner van Visa en Mastercard en begon zowel traditionele als prepaid creditcards aan te bieden. Heel wat bekende partijen die creditcards aanbieden werken achter de schermen samen met Wirecard, waardoor de naam niet altijd een belletje doet rinkelen bij de doorsnee consument.

In 2005 ging Wirecard naar de Duitse beurs en door de sterke groei werd het aandeel op korte tijd een echte beurslieveling. In 2018 kreeg het aandeel zelfs een plaatsje in de prestigieuze DAX index, dé beursindex van Duitsland. Het aandeel stond bij heel wat mensen die willen beleggen op hun kooplijstje.

Gesjoemel met omzet

Niet veel later na de intrede in de DAX index trok de zakenkrant Financial Times aan de alarmbel: de omzet van Wirecard zou fictief opgeblazen zijn. Het bedrijf ontkende de aantijgingen en startte zelfs een rechtszaak tegen de Financial Times.

Wirecard schakelde de auditor KPMG in om klaarheid te scheppen, maar deze gaf aan dat er onvoldoende informatie werd vrijgegeven. De eigen auditor Ernst & Young maakte ondertussen voorbehoud bij de jaarrekening van 2019. Donderdag moest Wirecard voor de vierde keer de publicatie van de jaarcijfers van 2019 uitstellen. EY zegt dat het zo'n 2 miljard dollar niet kan terugvinden. Dat geld zou bij 2 Aziatische banken staan, maar beide banken melden nu dat Wirecard geen klant is en dat ze dus ook geen geld van Wirecard hebben. Het lijkt er dus op dat een grote fraude eindelijk aan het licht is gekomen.

Faillissement?

Grote banken die zakelijke leningen hebben toegestaan aan Wirecard bekijken ondertussen welke stappen ze gaan ondernemen. Het is niet ondenkbaar dat Wirecard deze kredieten helemaal niet meer kan terug betalen.

Wirecard verliest misschien zelfs zijn banklicentie en partijen als Visa en Mastercard zullen zeker hun samenwerking met het bedrijf tegen het licht houden. Mogelijk is het dus game over voor Wirecard.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
Lees meer


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
Lees meer


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
Lees meer


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.
Lees meer