15 juni 2021 - door Redactie
Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
De DNB ondervroeg in februari 1.003 Nederlanders over het gebruik van contant geld. Op de vraag of ze binnen 5 jaren nog met contant geld zullen betalen antwoordde slechts 22% nee. Vooral de groep 30 - 49 jarigen verwacht nog veel contant geld te gebruiken.
Bij de jongeren verwacht 26% dat ze binnen vijf jaren geen contant geld meer zullen gebruiken. Dit komt vooral doordat het elektronisch betalen aan een opmars bezig is. Denk maar aan het contactloos betalen van kleine bedragen, wat vooral sinds de coronacrisis aan een steile opmars bezig is.
Eerder onderzoek wees al uit dat het gebruik van cash geld aan de kassa sterk gedaald is het afgelopen jaar, van 32% in 2019 naar 21% in 2020. Toch hebben ruim drie vierde van de Nederlanders steeds contant geld op zak. Soms kan je namelijk niet pinnen in de winkel door een technische panne of blijkt je pinpas of credit card niet meer te werken.
Tenslotte blijkt dat heel weinig Nederlanders het afgelopen jaar biljetten met een hoge denominatie in hun handen hebben gehad. Het biljet van 500 euro werd maar door 6% van de Nederlanders gebruikt, terwijl het biljet van 200 euro door slechts 14% van de mensen werd gebruikt. Bij biljetten van 100 euro is dat al 39%, omdat dit ook sneller in de winkel aanvaard wordt. Net om die reden wil 68% van de Nederlanders het liefst biljetten van 5 euro op zak hebben.
21 december 2023
Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.
09 oktober 2022
In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.
30 september 2020
Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
15 september 2020
De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
30 juli 2020
Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
25 juni 2020
De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
19 juni 2020
De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
15 juni 2020
Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.