Je bent hier: Home > Nieuws > Contant geld blijft populair

Contant geld blijft populair

Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.

De DNB ondervroeg in februari 1.003 Nederlanders over het gebruik van contant geld. Op de vraag of ze binnen 5 jaren nog met contant geld zullen betalen antwoordde slechts 22% nee. Vooral de groep 30 - 49 jarigen verwacht nog veel contant geld te gebruiken.

Bij de jongeren verwacht 26% dat ze binnen vijf jaren geen contant geld meer zullen gebruiken. Dit komt vooral doordat het elektronisch betalen aan een opmars bezig is. Denk maar aan het contactloos betalen van kleine bedragen, wat vooral sinds de coronacrisis aan een steile opmars bezig is.

Eerder onderzoek wees al uit dat het gebruik van cash geld aan de kassa sterk gedaald is het afgelopen jaar, van 32% in 2019 naar 21% in 2020. Toch hebben ruim drie vierde van de Nederlanders steeds contant geld op zak. Soms kan je namelijk niet pinnen in de winkel door een technische panne of blijkt je pinpas of credit card niet meer te werken.

Tenslotte blijkt dat heel weinig Nederlanders het afgelopen jaar biljetten met een hoge denominatie in hun handen hebben gehad. Het biljet van 500 euro werd maar door 6% van de Nederlanders gebruikt, terwijl het biljet van 200 euro door slechts 14% van de mensen werd gebruikt. Bij biljetten van 100 euro is dat al 39%, omdat dit ook sneller in de winkel aanvaard wordt. Net om die reden wil 68% van de Nederlanders het liefst biljetten van 5 euro op zak hebben.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Vier op tien mensen wil betalen met cryptocurrency

05 mei 2021

Uit een onderzoek van Mastercard blijkt dat maar liefst 40 procent van de mensen binnen het jaar wil betalen met cryptomunten.
Lees meer


Mastercard gaat cryptocurrencies aanvaarden

11 februari 2021

Betalingsverwerker Mastercard gaat dit jaar cryptomunten mogelijk maken op zijn netwerk. Hierdoor kunnen consumenten betalen zonder de cryptocurrency om te zetten naar euro's of dollars.
Lees meer


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
Lees meer


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken