Je bent hier: Home > Nieuws > ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

26 november 2020 - door Redactie

De Europese Centrale Bank heeft gisteren het Europese banksysteem gewaarschuwd voor oplopende kredietverliezen door de coronacrisis.

De ECB raadt de banken aan om hun 'stroppenpotten' beter te voorzien, om zo het hoofd te kunnen bieden aan grote kredietverliezen. Ondermeer de zakelijke kredieten zouden onder druk kunnen komen te staan door de coronacrisis. Momenteel gaat het nog goed dankzij de overheidssteun. Maar zodra die opdroogt zouden er heel wat bedrijven in de problemen kunnen komen.

De waarschuwing van de ECB komt na het onderzoek van PwC en de Universiteit Leiden die vrezen voor een faillissementsgolf in Nederland.

Volgens de ECB hebben de banken minder geld opzijgezet dan tijdens de vorige crisis. Ook zijn de stroppenpotten minder gevuld dan bij de Amerikaanse banken. Volgens de ECB komt dit doordat de Europese overheden met veel geld over de brug gekomen zijn om noodlijdende bedrijven te redden. Daarnaast maken banken volgens de ECB niet voldoende winst om meer geld opzij te zetten.

De ECB heeft de banken eerder al aangeraden om dit jaar geen dividenden uit te betalen, om zoveel mogelijk cash op de balans te houden. Dat is uiteraard niet zo leuk voor mensen die beleggen in bankaandelen. De bankensector probeert de ECB daarom te overtuigen om dividendbetalingen opnieuw mogelijk te maken. De centrale bank zegt dat dit vanaf volgend jaar opnieuw zal toegelaten zijn, als de balans van de uitkerende bank sterk genoeg is.

Finst

Laatste artikels over Leningen


BridgeFund haalde 100 miljoen euro op voor zakelijke kredieten

29 december 2023

BridgeFund, de website waar je geld leent aan het mkb, kreeg in 2023 maar liefst 100 miljoen euro binnen van beleggers.


Maximaal leenbedrag gaat omlaag

08 september 2023

Door de inflatie passen de kredietverleners het maximale leenbedrag aan.


MKB zoekt financiering steeds vaker buiten traditionele banken

13 augustus 2023

Ondernemers die op zoek zijn naar financiering doen steeds vaker beroep op spelers buiten de banksector.


Lenen bij de autodealer is meestal duurder

10 juli 2023

Wie op zoek is naar een lening voor een nieuwe auto, is meestal het goedkoopst af bij een gespecialiseerde kredietverstrekker.


Persoonlijke leningen flink duurder

24 april 2023

De hogere rente sijpelt ook door naar de consumptieve kredieten, die traditioneel een nog hogere rentevoet hanteren.


Zo leen je als particulier geld voor grote uitgaven

25 maart 2023

Blijkt het repareren van je kapotte auto de moeite niet meer waard te zijn? Wil je op korte termijn een nieuwe fiets bestellen voor je kinderen?


BKR gaat hypotheekschuld registreren waardoor huizenbezitters vrezen voor hun privacy

12 december 2022

Vanaf volgend jaar wil het Bureau Krediet Registratie ook de hypotheekschulden die miljoenen Nederlanders hebben bij gaan houden.


De voor- en nadelen van het afsluiten van een persoonlijke lening

27 oktober 2022

Een persoonlijke lening kan soms handig zijn als je een grote aankoop moet doen, maar daar niet de financiële middelen voor hebt.


Rente over studielening zorgt voor veel onvrede bij studentenbonden

19 oktober 2022

Per 1 januari 2023 wordt de rente over de studielening verhoogd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl