Je bent hier: Home > Nieuws > ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

ECB waarschuwt banken voor kredietverliezen

26 november 2020

De Europese Centrale Bank heeft gisteren het Europese banksysteem gewaarschuwd voor oplopende kredietverliezen door de coronacrisis.

De ECB raadt de banken aan om hun 'stroppenpotten' beter te voorzien, om zo het hoofd te kunnen bieden aan grote kredietverliezen. Ondermeer de zakelijke kredieten zouden onder druk kunnen komen te staan door de coronacrisis. Momenteel gaat het nog goed dankzij de overheidssteun. Maar zodra die opdroogt zouden er heel wat bedrijven in de problemen kunnen komen.

De waarschuwing van de ECB komt na het onderzoek van PwC en de Universiteit Leiden die vrezen voor een faillissementsgolf in Nederland.

Volgens de ECB hebben de banken minder geld opzijgezet dan tijdens de vorige crisis. Ook zijn de stroppenpotten minder gevuld dan bij de Amerikaanse banken. Volgens de ECB komt dit doordat de Europese overheden met veel geld over de brug gekomen zijn om noodlijdende bedrijven te redden. Daarnaast maken banken volgens de ECB niet voldoende winst om meer geld opzij te zetten.

De ECB heeft de banken eerder al aangeraden om dit jaar geen dividenden uit te betalen, om zoveel mogelijk cash op de balans te houden. Dat is uiteraard niet zo leuk voor mensen die beleggen in bankaandelen. De bankensector probeert de ECB daarom te overtuigen om dividendbetalingen opnieuw mogelijk te maken. De centrale bank zegt dat dit vanaf volgend jaar opnieuw zal toegelaten zijn, als de balans van de uitkerende bank sterk genoeg is.


Laatste artikels over Leningen


Een financiering voor jouw bedrijf

26 januari 2021

Je bent ondernemer met een droom, je wilt vooruit, je wilt groeien. En om dat te bereiken heb je een plan. Maar hoe financier je dat? Waar en bij wie vind je het geld voor jouw plan? Wanneer zeggen ze: ‘ja!’. Wij geven in dit artikel handvatten om ervoor te zorgen dat jouw droom werkelijkheid kan worden.
Lees meer


We leenden vooral voor een nieuwe auto in 2020

20 januari 2021

Uit cijfers van kredietbemiddelaar Becam blijkt dat de vraag naar autoleningen flink gestegen is de afgelopen maanden.
Lees meer


Huisbezitters kunnen besparen op hypotheeklasten

12 januari 2021

Maar liefst 80% van de huizenbezitters in Nederland zou flink kunnen besparen op de maandlasten door de hypotheek te oversluiten.
Lees meer


Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?

07 januari 2021

Bij het afsluiten van een lening kijkt de kredietverstrekker bijna altijd in de registers van het Bureau Krediet Registratie. Het bureau registreert alle kredieten die in Nederland worden afgesloten.
Lees meer


Waar moet je op letten bij het nemen van een overbruggingshypotheek

29 december 2020

Je huidige woning staat net te koop en je gaat nu al een huis bezichtigen dat je helemaal ziet zitten. Na een tweede bezichtiging doe je een bod onder voorbehoud van financiering.
Lees meer