Je bent hier: Home > Nieuws > Let op, sparen kost geld

Let op, sparen kost geld

Let op, sparen kost geld

11 januari 2021 - door Redactie

Wie een groot bedrag op een spaarrekening heeft staan, wordt steeds meer geconfronteerd met straftarieven in de vorm van een negatieve rente.

In reële termen gezien leveren spaarrekeningen al een tijdje niets meer op. Zelfs met een positieve rente kan de inflatie niet gecompenseerd worden, waardoor spaarders jaar na jaar wat koopkracht verliezen.

Door de negatieve rentevoeten moeten commerciële banken betalen om geld te parkeren bij de Europese centrale bank. Het plaatsen van grote sommen geld kost de banken dus handenvol geld en dat wordt steeds vaker doorgerekend aan de klanten. De laatste in het rijtje is Knab, die vanaf 1 februari een negatieve rentevoet van 0,5% aanrekent op spaarrekeningen die meer dan 250.000 euro bevatten.

De Volksbank kondigde al eerder aan dat ze vanaf 1 maart een negatieve rente zal aanrekenen. Bij de grootbanken als ING en Rabobank is dat al langer het geval. Bij de meeste banken wordt deze strafrente pas aangerekend vanaf een hoog bedrag zoals 250.000 euro of een half miljoen euro. Er zijn echter ook banken die al sneller kosten aanrekenen. Zo moeten klanten bij Triodos Bank 2 euro per maand betalen voor het aanhouden van een spaarrekeningen. En bij een rekeningstand boven 100.000 euro wordt 0,5% strafrente aangerekend op het deel boven deze grens.

Stilaan wordt zo ook de kleine spaarder getroffen door de negatieve rentevoeten. Wie over veel spaargeld beschikt kan daarom beter naar alternatieven op zoek gaan. Heb je het geld een hele tijd niet nodig? Dan is beleggen een optie. Ook wordt er veel geïnvesteerd in vastgoed om huurinkomsten op te bouwen. 

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl