Je bent hier: Home > Nieuws > Let op, sparen kost geld

Let op, sparen kost geld

Let op, sparen kost geld

11 januari 2021

Wie een groot bedrag op een spaarrekening heeft staan, wordt steeds meer geconfronteerd met straftarieven in de vorm van een negatieve rente.

In reële termen gezien leveren spaarrekeningen al een tijdje niets meer op. Zelfs met een positieve rente kan de inflatie niet gecompenseerd worden, waardoor spaarders jaar na jaar wat koopkracht verliezen.

Door de negatieve rentevoeten moeten commerciële banken betalen om geld te parkeren bij de Europese centrale bank. Het plaatsen van grote sommen geld kost de banken dus handenvol geld en dat wordt steeds vaker doorgerekend aan de klanten. De laatste in het rijtje is Knab, die vanaf 1 februari een negatieve rentevoet van 0,5% aanrekent op spaarrekeningen die meer dan 250.000 euro bevatten.

De Volksbank kondigde al eerder aan dat ze vanaf 1 maart een negatieve rente zal aanrekenen. Bij de grootbanken als ING en Rabobank is dat al langer het geval. Bij de meeste banken wordt deze strafrente pas aangerekend vanaf een hoog bedrag zoals 250.000 euro of een half miljoen euro. Er zijn echter ook banken die al sneller kosten aanrekenen. Zo moeten klanten bij Triodos Bank 2 euro per maand betalen voor het aanhouden van een spaarrekeningen. En bij een rekeningstand boven 100.000 euro wordt 0,5% strafrente aangerekend op het deel boven deze grens.

Stilaan wordt zo ook de kleine spaarder getroffen door de negatieve rentevoeten. Wie over veel spaargeld beschikt kan daarom beter naar alternatieven op zoek gaan. Heb je het geld een hele tijd niet nodig? Dan is beleggen een optie. Ook wordt er veel geïnvesteerd in vastgoed om huurinkomsten op te bouwen. Daarnaast worden ook meer exotische vormen van beleggen populairder, zoals bijvoorbeeld cryptocurrency.


Laatste artikels over Sparen


Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

20 april 2021

Vanaf 1 juli zal de Volksbank een negatieve rente aanrekenen vanaf 100.000 euro. De wijziging wordt doorgevoerd bij de merknamen SNS, ASN Bank en RegioBank.
Lees meer


Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

04 maart 2021

De prijzen stegen in Nederland in februari met gemiddeld 1,8% tegenover vorig jaar. In de EU bedraagt de inflatie slechts 0,9%.
Lees meer


Op zoek naar een woning? Maak de juiste financiële keuzes!

12 januari 2021

Voor de meeste mensen is het kopen van een huis de allergrootste uitgave die ze ooit in hun leven zullen doen. Dit is mogelijk ook het geval voor jou.
Lees meer


Snelste groei ooit voor Bunq

11 december 2020

In de eerste helft van 2020 heeft de mobiele bank Bunq de snelste groei ooit neergezet.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken