Je bent hier: Home > Nieuws > Lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

Lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

Lijfrente laten uitkeren of uitstellen?

23 februari 2021 - door Redactie

U heeft jaren geleden een lijfrente afgesloten en nu wordt uw verzekering bijna uitgekeerd. Er wacht een behoorlijk bedrag op u.

Daarom is het verstandig om u goed te informeren hoe u de lijfrente het beste kunt laten uitkeren. Zeker nu de AOW- leeftijd is verhoogd van 65 jaar naar 68 jaar (66 jaar en 4 maanden in 2021).

Wat te doen? Is het fiscaal verstandig om de lijfrente al vóór uw AOW-leeftijd te laten uitkeren? Of kunt u beter uitstellen? En wat zijn de opties om de uitkering uit te laten stellen?

Lijfrente: een extra spaarpotje voor na uw pensioen

Met een lijfrente bouwt u extra pensioen op met belastingvoordeel tijdens de opbouwfase en meestal ook in de uitkeringsfase. U betaalt tijdens de opbouwfase geen vermogensrendementsheffing in box 3 (vermogen/ spaargeld). Bovendien mag u de inleg voor de lijfrente aftrekken in box 1 (inkomen huis en woning).
Een gunstige regeling dus voor mensen die naast hun AOW (en werknemerspensioen) zelf nog een extra spaarpotje willen opbouwen voor na hun pensioen.

Heeft u na jaren sparen een aardig kapitaal opgebouwd in uw lijfrenteverzekering en komt dit bedrag bijna vrij? Dan kunt u kiezen voor periodieke uitkeringen, afkoop of uitstel via doorsparen/ beleggen. Hieronder leggen we de opties uit.

1. Lijfrente laten uitkeren

Als de lijfrente vrijkomt kunt u deze laten uitkeren. Dit kan per maand, kwartaal of jaar, net wat voor u het handigste is.

Belangrijk bij deze uitkeringen is dat ze alleen mogen plaatsvinden ná uw AOW- gerechtigde leeftijd. U kunt de periodieke uitkeringen laten ingaan tot 5 jaar na het bereiken van uw AOW-leeftijd en ze moeten minimaal 5 jaar doorlopen.

Een andere mogelijkheid is beleggen met (een deel van) uw vrijgekomen lijfrente. Beleggen biedt kans op een hoger rendement. Er zijn wel risico’s aan verbonden, zoals waardevermindering van uw beleggingen.

2. Lijfrente afkopen

Een tweede optie is om uw lijfrentekapitaal in één keer af te kopen/ uit te laten keren. Dat lijkt een goed idee omdat u in één keer een flink bedrag ter beschikking heeft, maar het is fiscaal niet aantrekkelijk. De fiscus telt het gestorte bedrag namelijk op bij uw inkomen, met een flinke belastingaanslag tot gevolg. Bovendien betaalt u over de afkoop van lijfrentes, die na 1 januari 1992 zijn afgesloten, een boete van 20% over het gehele bedrag (revisierente). U mag weliswaar een bedrag tot € 4.547 boetevrij laten uitkeren, maar de meeste verzekerden zullen een hoger bedrag hebben opgebouwd. Oppassen dus als u uw lijfrente in één keer wilt laten uitkeren, het is bijna nooit de beste optie!

3. Lijfrente uitstellen: doorsparen of beleggen

Stel, u zit tegen uw pensioen aan maar u wilt nog helemaal niet stoppen met werken. Omdat u uw werk te leuk vindt en/ of omdat u het extra inkomen nog nodig heeft.

Of u wilt nog niet laten uitkeren omdat u uw lijfrente-uitkeringen nog helemaal niet nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u eigenlijk prima kunt rondkomen van uw AOW en werknemerspensioen en liever blijft doorsparen. In beide gevallen kan het dan een goed idee zijn om de extra spaarpot in de vorm van uw lijfrente uit te stellen en door te blijven sparen. Ook fiscaal kan dit aantrekkelijk zijn; u betaalt immers geen belasting over een inkomen dat u nog niet ontvangt.

Een andere optie is beleggen met uw uitgestelde lijfrente. Beleggen biedt  kans op een hoger rendement dan met sparen. Maar er zijn ook meer risico’s aan verbonden, zoals waardevermindering of renterisico.

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl