27 februari 2021
Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden.
Ondernemers in financiële problemen krijgen bij hun banken het deksel op de neus. Uit een interview op BNR blijkt dat tot wel 75% van de aanvragen wordt afgekeurd. Vooral bedrijven die actief zijn in de horeca, reizen of niet-essentiële winkels kunnen rekenen op weinig steun. De banken weigeren te lenen omdat ze de risico's op faillissementen te groot vinden.
Ondernemers die door de coronacrisis verplicht gesloten zijn, moeten bijgevolg teren op hun reserves, die bovendien snel slinken. Banken die toch geld willen lenen, vragen daar een rente voor die tot twee maal hoger ligt dan in de ons omringende landen. Ondernemers worden zo gedwongen om naar andere oplossingen op zoek te gaan. Denk aan particulier lenen of zakelijke leningen buiten de banksector.
Volgens bankenkoepel NVB zijn de banken echter niet onredelijk streng, maar wel kritisch. Zo moet het mogelijk zijn om terug gezond te worden. Als er geen normale kans is op een terugbetaling zal de aanvraag tot een zakelijke lening echter geweigerd worden.
ABN Amro stipt zelf aan dat ze volledig beschikbaar zijn voor kredietverlening aan het MKB. Met de digitale oplossing New10 is de bank trouwens actief in het segment waar veel fintech startups hun pijlen op gericht hebben. Er worden door New10 leningen verstrekt vanaf 5.000 euro.
21 april 2021
Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meer
10 april 2021
Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?
Lees meer
06 april 2021
Uit de derde Corona Monitor van de banken blijkt dat circa 52.000 ondernemers voor ruim 44 miljard euro aan financiering ontvangen hebben.
Lees meer
12 maart 2021
Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.
Lees meer