Je bent hier: Home > Nieuws > Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

Ondernemers zoeken naar leningen buiten banksysteem

27 februari 2021

Door de coronacrisis is de toegang van ondernemers tot bankfinanciering heel wat moeilijker geworden.

Ondernemers in financiële problemen krijgen bij hun banken het deksel op de neus. Uit een interview op BNR blijkt dat tot wel 75% van de aanvragen wordt afgekeurd. Vooral bedrijven die actief zijn in de horeca, reizen of niet-essentiële winkels kunnen rekenen op weinig steun. De banken weigeren te lenen omdat ze de risico's op faillissementen te groot vinden.

Ondernemers die door de coronacrisis verplicht gesloten zijn, moeten bijgevolg teren op hun reserves, die bovendien snel slinken. Banken die toch geld willen lenen, vragen daar een rente voor die tot twee maal hoger ligt dan in de ons omringende landen. Ondernemers worden zo gedwongen om naar andere oplossingen op zoek te gaan. Denk aan particulier lenen of zakelijke leningen buiten de banksector.

Volgens bankenkoepel NVB zijn de banken echter niet onredelijk streng, maar wel kritisch. Zo moet het mogelijk zijn om terug gezond te worden. Als er geen normale kans is op een terugbetaling zal de aanvraag tot een zakelijke lening echter geweigerd worden.

ABN Amro stipt zelf aan dat ze volledig beschikbaar zijn voor kredietverlening aan het MKB. Met de digitale oplossing New10 is de bank trouwens actief in het segment waar veel fintech startups hun pijlen op gericht hebben. Er worden door New10 leningen verstrekt vanaf 5.000 euro.


Laatste artikels over Leningen


Rekennorm bepaalt leningbedrag

21 april 2021

Wie kent het spreekwoord 'het is beter een andermans hemd dan geen'? Het is een gezegde uit de oude doos wat aangeeft dat je beter kunt lenen dan iets niet hebben.
Lees meer


Lening tijdens corona?

10 april 2021

Het hoeft geen betoog dat bepaalde bedrijven het moeilijk hebben. Geen of te weinig omzet omdat de deuren dicht moeten. De horeca, winkels en evenementenbranche zitten in zwaar weer. Hoe kunnen ze het hoofd boven water houden?
Lees meer


Meer dan 44 miljard euro aan financiering voor ondernemers

06 april 2021

Uit de derde Corona Monitor van de banken blijkt dat circa 52.000 ondernemers voor ruim 44 miljard euro aan financiering ontvangen hebben.
Lees meer


Verdrievoudiging wanbetalingen verwacht

12 maart 2021

Experian verwacht dat één op de zestien mkb bedrijven binnen anderhalf jaar failliet zal gaan, wat voor meer wanbetalingen zal zorgen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken