Je bent hier: Home > Nieuws > Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

04 maart 2021

De prijzen stegen in Nederland in februari met gemiddeld 1,8% tegenover vorig jaar. In de EU bedraagt de inflatie slechts 0,9%.

Vorig jaar crashte de olieprijs, maar de afgelopen weken herstelde deze flink. Dat vertaalde zich meteen in hogere kosten voor brandstofproducten, wat een deel van de verklaring is van de stijgende inflatie.

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam de inflatie in februari uit op 1,8%. In januari was dit nog 1,6% en in afgelopen december slechts 1%. De EU zelf gebruikt een eigen berekeningsmethode om de inflatie te bepalen. Zij komen voor Nederland uit op 1,9% in februari. Het gemiddelde van alle EU landen bedraagt slechts 0,9%.

Omwille van de crisis voert de ECB een expansief beleid, dat gericht is op het handhaven van extreem lage rentevoeten. Zolang de gemiddelde inflatie in de EU niet oploopt, zal de ECB fors blijven stimuleren.

De hoge inflatie en de lage opbrengst op spaarrekeningen zorgt er uiteraard voor dat een spaarrekening niets meer opbrengt. Erger nog, in reële termen worden spaarders elk jaar armer. Dat verklaart dan ook de grote interesse die er is in beleggen. Het zet mensen bovendien ook aan om voor een klein bedrag steeds meer risicovolle investeringen te doen, zoals bijvoorbeeld het beleggen in bitcoin.


Laatste artikels over Sparen


Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

20 april 2021

Vanaf 1 juli zal de Volksbank een negatieve rente aanrekenen vanaf 100.000 euro. De wijziging wordt doorgevoerd bij de merknamen SNS, ASN Bank en RegioBank.
Lees meer


Op zoek naar een woning? Maak de juiste financiële keuzes!

12 januari 2021

Voor de meeste mensen is het kopen van een huis de allergrootste uitgave die ze ooit in hun leven zullen doen. Dit is mogelijk ook het geval voor jou.
Lees meer


Let op, sparen kost geld

11 januari 2021

Wie een groot bedrag op een spaarrekening heeft staan, wordt steeds meer geconfronteerd met straftarieven in de vorm van een negatieve rente.
Lees meer


Snelste groei ooit voor Bunq

11 december 2020

In de eerste helft van 2020 heeft de mobiele bank Bunq de snelste groei ooit neergezet.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken