Je bent hier: Home > Nieuws > Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

Volksbank: negatieve rente vanaf ton spaargeld

20 april 2021

Vanaf 1 juli zal de Volksbank een negatieve rente aanrekenen vanaf 100.000 euro. De wijziging wordt doorgevoerd bij de merknamen SNS, ASN Bank en RegioBank.

Tot nog toe lag de grens voor de strafrente op 250.000 euro. Vanaf 1 juli wordt die grens dus verlaagd naar een ton. Op het bedrag boven de 100.000 euro zal de bank voortaan een kost aanrekenen van 0,5%. De negatieve rente wordt ingevoerd omdat de Europese Centrale Bank ook strafrente aanrekent als banken hun overtollige cash hier plaatsen.

De negatieve rente zorgt ervoor dat sparen nog meer geld gaat kosten. Door de inflatie en de quasi nulrente op spaarrekeningen wordt het spaargeld elk jaar minder waard. Wie zijn geld tien jaren laat staan op een spaarrekening, zal zijn koopkracht in die tijd al snel met 10 tot 15% zien dalen. De negatieve rente zal dat verlies nog een stukje groter maken.

Ondanks al deze feiten blijven mensen wel geld op hun spaarrekening plaatsen. Door de coronacrisis zit het sparen zelfs in de lift. Dat komt enerzijds omdat gezinnen die hun inkomen op peil konden houden veel minder mogelijkheden hebben om dit uit te geven. Denk maar aan de gesloten horeca, afgelaste events of de onmogelijkheid om te reizen. Anderzijds worden er tijdens crisisperiodes al snel extra buffers aangelegd om bijvoorbeeld het hoofd te kunnen bieden aan een eventueel ontslag.

Spaarders die op zoek zijn naar hogere rendementen kunnen overwegen om te gaan beleggen. Wie niet vies is van wat risico kan zelfs overwegen om te beleggen in cryptocurrency. Wie de voorbije jaren een heel klein percentage van zijn vermogen in bitcoin belegde kon hiermee voor zijn totale portefeuille vaak een positief rendement realiseren, alhoewel spaargeld in reële termen dus negatieve rendementen opleverde. 


Laatste artikels over Sparen


Ook negatieve rente bij Rabobank

28 april 2021

Rabobank is de volgende bank in het rijtje die een strafrente gaat aanrekenen op rekeningen met meer dan 100.000 euro.
Lees meer


Nederland hoogste inflatiecijfers van EU

04 maart 2021

De prijzen stegen in Nederland in februari met gemiddeld 1,8% tegenover vorig jaar. In de EU bedraagt de inflatie slechts 0,9%.
Lees meer


Op zoek naar een woning? Maak de juiste financiële keuzes!

12 januari 2021

Voor de meeste mensen is het kopen van een huis de allergrootste uitgave die ze ooit in hun leven zullen doen. Dit is mogelijk ook het geval voor jou.
Lees meer


Let op, sparen kost geld

11 januari 2021

Wie een groot bedrag op een spaarrekening heeft staan, wordt steeds meer geconfronteerd met straftarieven in de vorm van een negatieve rente.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken