Je bent hier: Home > Nieuws > Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

28 september 2021 - door Redactie

Doordat banken een negatieve rentevoet hebben ingevoerd op grotere bedragen, openen steeds meer spaarders en ondernemers nieuwe rekeningen bij andere banken.

Heel wat banken passen ondertussen een negatieve rentevoet toe vanaf je meer dan 100.000 euro op je rekening hebt staan. Om deze strafrente te ontlopen kan je als spaarders je geld beter verdelen over verschillende banken, zodat je overal onder de grens van een ton blijft.

Bij de banken merken ze vooral veel aanvragen voor nieuwe rekeningen van zakelijke klanten. Er zijn ook opvallend meer mensen die alleen een spaarrekening willen openen. Wie bijvoorbeeld 200.000 euro aan spaargeld bezit, kan een strafrente van 500 euro ontlopen door dat spaargeld te verdelen over twee banken.

De banken hanteren deze negatieve rentevoet omdat ze zelf geld moeten betalen wanneer ze overtollige cash bij de ECB parkeren. De Europese Centrale Bank probeert de banken zo te stimuleren om het geld aan het werk te zetten, door bijvoorbeeld het toekennen van nieuwe leningen.

De extreme negatieve rente zorgt er ook voor dat spaarders bereid zijn om wat meer risico te nemen, door bijvoorbeeld te gaan beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. Onder de jongere mensen is het beleggen in cryptocurrency erg populair geworden, omdat je hier met lage bedragen kan investeren. Op een spaarrekening verlies je toch geld door de inflatie die hoger is dan de uitgekeerde rente. Een klein gokje wagen op de volatiele cryptomunten is dan zo gek niet meer.


Laatste artikels over Sparen


Eerste renteverhoging bij bunq

28 september 2022

De mobiele bank bunq zal de rente op haar rekeningen vanaf 1 oktober fors verhogen.
Lees meer


Stijging huizenprijzen vertraagt

22 september 2022

De prijsstijgingen van Nederlandse koopwoningen beginnen af te nemen.
Lees meer


Waarom een financieel dagboek handig kan zijn

13 september 2022

De meeste bedrijven zijn verplicht om op de een of andere manier een financieel dagboek aan te houden. Voor individuen en gezinnen bestaan zulke regels echter niet.
Lees meer


Moet je met kinderen over geld praten?

06 september 2022

Een eeuwige discussie die woedt tussen ouders: moet je nou wel of niet over geld praten met je kinderen?
Lees meer


Plots goed verdienen, hoe ga je daarmee om?

25 augustus 2022

Plots krijg je een grote hoop geld in je schoot geworpen, of ga je een stuk meer verdienen dan vroeger.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken