Je bent hier: Home > Nieuws > Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

Negatieve rente stuurt spaarders naar meerdere banken

28 september 2021

Doordat banken een negatieve rentevoet hebben ingevoerd op grotere bedragen, openen steeds meer spaarders en ondernemers nieuwe rekeningen bij andere banken.

Heel wat banken passen ondertussen een negatieve rentevoet toe vanaf je meer dan 100.000 euro op je rekening hebt staan. Om deze strafrente te ontlopen kan je als spaarders je geld beter verdelen over verschillende banken, zodat je overal onder de grens van een ton blijft.

Bij de banken merken ze vooral veel aanvragen voor nieuwe rekeningen van zakelijke klanten. Er zijn ook opvallend meer mensen die alleen een spaarrekening willen openen. Wie bijvoorbeeld 200.000 euro aan spaargeld bezit, kan een strafrente van 500 euro ontlopen door dat spaargeld te verdelen over twee banken.

De banken hanteren deze negatieve rentevoet omdat ze zelf geld moeten betalen wanneer ze overtollige cash bij de ECB parkeren. De Europese Centrale Bank probeert de banken zo te stimuleren om het geld aan het werk te zetten, door bijvoorbeeld het toekennen van nieuwe leningen.

De extreme negatieve rente zorgt er ook voor dat spaarders bereid zijn om wat meer risico te nemen, door bijvoorbeeld te gaan beleggen in aandelen of beleggingsfondsen. Onder de jongere mensen is het beleggen in cryptocurrency erg populair geworden, omdat je hier met lage bedragen kan investeren. Op een spaarrekening verlies je toch geld door de inflatie die hoger is dan de uitgekeerde rente. Een klein gokje wagen op de volatiele cryptomunten is dan zo gek niet meer.


Laatste artikels over Sparen


De meest betrouwbare beleggingsproducten op een rijtje

20 oktober 2021

Wanneer je meer rendement uit spaargeld wilt halen, heb je verschillende mogelijkheden.
Lees meer


Inflatie kan langer hoog blijven

12 oktober 2021

De DNB publiceerde gisteren een nieuw Overzicht Financiële Stabiliteit en waarschuwt voor problemen als de inflatie structureel hoger blijft.
Lees meer


3 mogelijke investeringen om meer vermogen op te bouwen

29 september 2021

Hoe kan je ervoor zorgen dat je vermogen groeit? De basis is sparen, maar daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden zoals vastgoed of beleggen in goud.
Lees meer


De verschillende vormen van schenken

29 september 2021

Er zijn verschillende vormen van schenken. Je denkt al gauw aan het schenken van geld, maar er zijn meerdere vormen van schenken.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken