19 november 2021 - door Redactie
Christian Sewing, de baas van Deutsche Bank, vindt dat de ECB iets moet doen om de stijgende inflatie in te dijken.
De inflatie in de Eurozone trekt flink aan, in oktober lag deze in Nederland zelfs op het hoogste peil in 20 jaar. Het ultra expansieve beleid van de Europese Centrale Bank, met extreem lage rentevoeten en het opkopen van obligaties, is één van de oorzaken van de geldontwaarding. Volgens Sewing is het welletjes geweest en hij vraagt dringend maatregelen.
Volgens Sewing zorgt de inflatie voor veel ongewenste bijwerkingen en zal deze langer blijven duren dan verwacht. De centrale banken menen echter dat de inflatie tijdelijk van aard is en dat deze vooral te wijten is aan capaciteitsproblemen in het productieapparaat.
"Hoe langer de centrale banken wachten met te verstrakken, hoe moeilijker het zal worden om de gevolgen van het expansieve beleid op te lossen", zegt Sewing. De CEO is al langer dan vandaag een criticus van het beleid van de centrale banken, die momenteel negatieve intrestvoeten hanteren.
Ondertussen is ook de CEO van Commerzbank Sewing bijgetreden. "We geloven dat inflatie hier is om te blijven", zei Manfred Knof.
Blijvend hoge inflatie zou alleszins slecht nieuws zijn voor spaarders, gezien de spaarrekeningen haast geen intrest meer geven. Om die reden nemen steeds meer mensen hogere risico's en wenden ze zich tot het beleggen.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.