Je bent hier: Home > Nieuws > Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022 - door Redactie

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.

Door de hoge inflatie moet de Europese Centrale Bank ingrijpen. Ze doet dit op twee manieren. Ten eerste worden de aankopen van obligaties afgebouwd, waardoor de rentevoeten op lange termijn aan het stijgen zijn. Dat komt ondermeer tot uiting in de vaste rentevoeten voor hypotheken die al in de hoogte zijn gegaan. Ook wie zijn spaargeld voor langere termijn wil vastzetten, krijgt ondertussen al een hogere rente.

Volgens Geld.nl is de gemiddelde rente op een 10 jaars deposito de voorbije weken flink gestegen. In maart stond de rente op 0,50% en in mei is de rente al opgelopen naar 0,69%.

De gewone spaarrekeningen baseren zich vooral op de korte termijn rente van de ECB, maar ook hier zijn renteverhogingen te verwachten. De ECB hanteert al lang een negatieve rente, maar door de oplopende inflatie zal ook deze rente worden opgetrokken. De banken kunnen vervolgens op hun beurt de rente voor hun klanten verhogen. Dat werd vorige week nog bevestigd door ING topman Steven van Rijswijk in een gesprek met RTL Z.

Economie blijft onzekere factor

Het zal evenwel nog een tijdje duren vooraleer de spaarrente de hoogte in gaat. De verwachting is dat de ECB pas tegen het einde van dit jaar een positieve korte termijn rentevoet zal bereiken. Voor de spaarrekeningen zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot 2023. Tenslotte zal ook de economische groei een factor zijn. Wanneer blijkt dat de economie begint te krimpen, bijvoorbeeld onder invloed van de oorlog in Oekraïne, dan zal de ECB minder geneigd zijn om de rentevoeten op te trekken.


Laatste artikels over Sparen


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.
Lees meer


Coinbase kijkt aan tegen hoge boete

08 februari 2023

De crypto exchange Coinbase heeft van de Nederlandsche Bank een boete van wel 3,3 miljoen euro gekregen.
Lees meer


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.
Lees meer


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.
Lees meer


Sparen voor een uitje

26 december 2022

We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken