Je bent hier: Home > Nieuws > Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022 - door Redactie

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.

Door de hoge inflatie moet de Europese Centrale Bank ingrijpen. Ze doet dit op twee manieren. Ten eerste worden de aankopen van obligaties afgebouwd, waardoor de rentevoeten op lange termijn aan het stijgen zijn. Dat komt ondermeer tot uiting in de vaste rentevoeten voor hypotheken die al in de hoogte zijn gegaan. Ook wie zijn spaargeld voor langere termijn wil vastzetten, krijgt ondertussen al een hogere rente.

Volgens Geld.nl is de gemiddelde rente op een 10 jaars deposito de voorbije weken flink gestegen. In maart stond de rente op 0,50% en in mei is de rente al opgelopen naar 0,69%.

De gewone spaarrekeningen baseren zich vooral op de korte termijn rente van de ECB, maar ook hier zijn renteverhogingen te verwachten. De ECB hanteert al lang een negatieve rente, maar door de oplopende inflatie zal ook deze rente worden opgetrokken. De banken kunnen vervolgens op hun beurt de rente voor hun klanten verhogen. Dat werd vorige week nog bevestigd door ING topman Steven van Rijswijk in een gesprek met RTL Z.

Economie blijft onzekere factor

Het zal evenwel nog een tijdje duren vooraleer de spaarrente de hoogte in gaat. De verwachting is dat de ECB pas tegen het einde van dit jaar een positieve korte termijn rentevoet zal bereiken. Voor de spaarrekeningen zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot 2023. Tenslotte zal ook de economische groei een factor zijn. Wanneer blijkt dat de economie begint te krimpen, bijvoorbeeld onder invloed van de oorlog in Oekraïne, dan zal de ECB minder geneigd zijn om de rentevoeten op te trekken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl