Je bent hier: Home > Nieuws > Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022 - door Redactie

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.

Door de hoge inflatie moet de Europese Centrale Bank ingrijpen. Ze doet dit op twee manieren. Ten eerste worden de aankopen van obligaties afgebouwd, waardoor de rentevoeten op lange termijn aan het stijgen zijn. Dat komt ondermeer tot uiting in de vaste rentevoeten voor hypotheken die al in de hoogte zijn gegaan. Ook wie zijn spaargeld voor langere termijn wil vastzetten, krijgt ondertussen al een hogere rente.

Volgens Geld.nl is de gemiddelde rente op een 10 jaars deposito de voorbije weken flink gestegen. In maart stond de rente op 0,50% en in mei is de rente al opgelopen naar 0,69%.

De gewone spaarrekeningen baseren zich vooral op de korte termijn rente van de ECB, maar ook hier zijn renteverhogingen te verwachten. De ECB hanteert al lang een negatieve rente, maar door de oplopende inflatie zal ook deze rente worden opgetrokken. De banken kunnen vervolgens op hun beurt de rente voor hun klanten verhogen. Dat werd vorige week nog bevestigd door ING topman Steven van Rijswijk in een gesprek met RTL Z.

Economie blijft onzekere factor

Het zal evenwel nog een tijdje duren vooraleer de spaarrente de hoogte in gaat. De verwachting is dat de ECB pas tegen het einde van dit jaar een positieve korte termijn rentevoet zal bereiken. Voor de spaarrekeningen zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot 2023. Tenslotte zal ook de economische groei een factor zijn. Wanneer blijkt dat de economie begint te krimpen, bijvoorbeeld onder invloed van de oorlog in Oekraïne, dan zal de ECB minder geneigd zijn om de rentevoeten op te trekken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl