Je bent hier: Home > Nieuws > Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

Dieptepunt spaarrente achter de rug?

17 mei 2022

De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.

Door de hoge inflatie moet de Europese Centrale Bank ingrijpen. Ze doet dit op twee manieren. Ten eerste worden de aankopen van obligaties afgebouwd, waardoor de rentevoeten op lange termijn aan het stijgen zijn. Dat komt ondermeer tot uiting in de vaste rentevoeten voor hypotheken die al in de hoogte zijn gegaan. Ook wie zijn spaargeld voor langere termijn wil vastzetten, krijgt ondertussen al een hogere rente.

Volgens Geld.nl is de gemiddelde rente op een 10 jaars deposito de voorbije weken flink gestegen. In maart stond de rente op 0,50% en in mei is de rente al opgelopen naar 0,69%.

De gewone spaarrekeningen baseren zich vooral op de korte termijn rente van de ECB, maar ook hier zijn renteverhogingen te verwachten. De ECB hanteert al lang een negatieve rente, maar door de oplopende inflatie zal ook deze rente worden opgetrokken. De banken kunnen vervolgens op hun beurt de rente voor hun klanten verhogen. Dat werd vorige week nog bevestigd door ING topman Steven van Rijswijk in een gesprek met RTL Z.

Economie blijft onzekere factor

Het zal evenwel nog een tijdje duren vooraleer de spaarrente de hoogte in gaat. De verwachting is dat de ECB pas tegen het einde van dit jaar een positieve korte termijn rentevoet zal bereiken. Voor de spaarrekeningen zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot 2023. Tenslotte zal ook de economische groei een factor zijn. Wanneer blijkt dat de economie begint te krimpen, bijvoorbeeld onder invloed van de oorlog in Oekraïne, dan zal de ECB minder geneigd zijn om de rentevoeten op te trekken.


Laatste artikels over Sparen


Bunq pakt uit met hypotheken

24 mei 2022

De neobank bunq lanceert 'Easy Mortgages', een hypotheekproduct gericht op jonge mensen.
Lees meer


Inval Deutsche Bank hoofdkantoor over vermoedelijk witwassen

03 mei 2022

De Duitse politie heeft op vrijdag 29 april een inval uitgevoerd in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt op verdenking van witwassen.
Lees meer


Amsterdam Trade Bank is failliet verklaard

29 april 2022

De Amsterdam Trade Bank, een dochter van de Russische Alfa Bank, is door de sancties tegen Rusland overkop gegaan.
Lees meer


Phishing: de negatieve kant van onze digitale financiën

13 april 2022

In de media probeert men er bijna wekelijks voor te waarschuwen. Toch worden er nog steeds veel te veel mensen slachtoffer van phishing.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken