17 mei 2022 - door Redactie
De rente voor spaardeposito's op lange termijn is aan het stijgen. Voor gewone spaarrekeningen kan het dieptepunt ook achter de rug zijn.
Door de hoge inflatie moet de Europese Centrale Bank ingrijpen. Ze doet dit op twee manieren. Ten eerste worden de aankopen van obligaties afgebouwd, waardoor de rentevoeten op lange termijn aan het stijgen zijn. Dat komt ondermeer tot uiting in de vaste rentevoeten voor hypotheken die al in de hoogte zijn gegaan. Ook wie zijn spaargeld voor langere termijn wil vastzetten, krijgt ondertussen al een hogere rente.
Volgens Geld.nl is de gemiddelde rente op een 10 jaars deposito de voorbije weken flink gestegen. In maart stond de rente op 0,50% en in mei is de rente al opgelopen naar 0,69%.
De gewone spaarrekeningen baseren zich vooral op de korte termijn rente van de ECB, maar ook hier zijn renteverhogingen te verwachten. De ECB hanteert al lang een negatieve rente, maar door de oplopende inflatie zal ook deze rente worden opgetrokken. De banken kunnen vervolgens op hun beurt de rente voor hun klanten verhogen. Dat werd vorige week nog bevestigd door ING topman Steven van Rijswijk in een gesprek met RTL Z.
Het zal evenwel nog een tijdje duren vooraleer de spaarrente de hoogte in gaat. De verwachting is dat de ECB pas tegen het einde van dit jaar een positieve korte termijn rentevoet zal bereiken. Voor de spaarrekeningen zal het vermoedelijk nog wachten zijn tot 2023. Tenslotte zal ook de economische groei een factor zijn. Wanneer blijkt dat de economie begint te krimpen, bijvoorbeeld onder invloed van de oorlog in Oekraïne, dan zal de ECB minder geneigd zijn om de rentevoeten op te trekken.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.
Lees meer
12 augustus 2023
De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.
Lees meer
09 juli 2023
Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.
Lees meer
23 februari 2023
De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.
Lees meer
03 februari 2023
Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.
Lees meer
30 januari 2023
Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.
Lees meer
26 december 2022
We hebben allemaal nood aan een beetje ontspanning en dat hoeft niet altijd veel geld te kosten...
Lees meer
22 december 2022
Inwoners van de Europese Unie moeten gaan betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Dat is na lang onderhandelen besloten.
Lees meer
19 december 2022
De huizenprijzen in Nederland gaan in 2023 en 2024 dalen met ongeveer 6 procent. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB). Reden voor deze daling is de hogere hypotheekrente en de afkoeling van de economie.
Lees meer
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.