Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie VS blijft op recordniveaus

Inflatie VS blijft op recordniveaus

Inflatie VS blijft op recordniveaus

14 mei 2022

De prijzen in de Verenigde Staten lopen niet meer zo snel op als in de laatste weken. Toch overschrijden de nummers bijna de hoogste inflatie in 40 jaar.

Steeds meer Amerikanen hebben moeite om de levensbehoeften, zoals voedsel, onderdak en brandstof, te kunnen betalen. 

Consumentenprijsindex

De cijfers van de consumentenprijsindex lieten zien dat de prijzen in april met 8,3% gestegen waren tegenover vorig jaar. De verhoging van de prijzen blijft hierdoor op een tempo dat sinds de jaren 80 niet meer gezien is. 

Federal reserve

De cijfers van de consumentenprijsindex komen op het moment dat de Federal Reserve (de Centrale Bank van de VS) de rente sterk gaat verhogen in een poging de prijzen weer onder controle te krijgen.

De rentestijgingen zorgen voor ongenoegen bij beleggers. Deze vrezen dat het een recessie kan opleveren. Dit wordt onder andere gevoeld in de aandelenbeurs.

Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden is door de stijgende prijzing flink in de peilingen gezakt. Uit een opiniepeiling bleek deze week dat nog maar 39% van de Amerikanen vertrouwen hebben in zijn leiderschap.

Op dinsdag 10 mei gaf Biden aan dat zijn regering er alles aan deed om de inflatie aan te pakken. "Ik wil dat elke Amerikaan weet dat ik de inflatie zeer serieus neem", zei hij in persconferentie in het Witte Huis. “Het is mijn hoogste binnenlandse prioriteit.”

"Gezinnen in heel Amerika lijden onder de inflatie", zei de president. “Ik begrijp hoe het voelt. Ik kom uit een familie waar we dat voelden als de prijs van gas of voedsel omhoogging.” 

De regering van Biden heeft pogingen ondernomen om de prijzen te verlagen. In maart kondigde het Witte Huis plannen aan om tot 1 miljoen vaten olie per dag uit de reserve vrij te geven. Dit was een poging om de hoge benzineprijzen te dempen, die werden verergerd door de oorlog in Oekraïne. Toch blijven de gasprijzen hoog op een nationaal gemiddelde van $ 4,37 per gallon (3,8 liter), vergeleken met de $ 2,96 van een jaar geleden. 

De Republikeinse Partij geeft het stimulusprogramma van Biden de schuld voor de stijgende prijzen. Dit wordt door de president ontkend. Hij zegt dat zijn beleid niet schadelijk is voor het economische vooruitzicht van het land.


Laatste artikels over Finance


Inflatie eurozone bereikt hoogtepunt van 8,6%

03 juli 2022

De inflatie in de eurozone heeft in juni een nieuw hoogtepunt bereikt, net voor de eerste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) in 11 jaar. 
Lees meer


Nog een algoritmische stablecoin onder de 1 dollar gedaald

28 juni 2022

Een controversiële stablecoin worstelt om zijn koppeling aan de VS dollar te behouden. De USDD werd net voor de ineenstorting van de soortgelijk token terraUSD gelanceerd. 
Lees meer


Consumenten gaan opnieuw op stap

23 juni 2022

Uit de Mastercard SpendingPulse blijkt dat consumenten opnieuw volop uit huis gaan eten en slapen
Lees meer


LinkedIn hotspot voor oplichters

21 juni 2022

Volgens de Amerikaanse FBI zijn er veel oplichters actief op LinkedIn. Zij proberen gebruikers naar frauduleuze cryptocurrency-investeringsprogramma's te lokken.
Lees meer


Europese Centrale Bank bevestigt plannen voor renteverhoging in juli

16 juni 2022

De Europese Centrale Bank heeft vorige week besloten om weldra de rente te verhogen. Ook zijn de prognoses voor economische groei aangepast.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken