Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie VS blijft op recordniveaus

Inflatie VS blijft op recordniveaus

Inflatie VS blijft op recordniveaus

14 mei 2022 - door Redactie

De prijzen in de Verenigde Staten lopen niet meer zo snel op als in de laatste weken. Toch overschrijden de nummers bijna de hoogste inflatie in 40 jaar.

Steeds meer Amerikanen hebben moeite om de levensbehoeften, zoals voedsel, onderdak en brandstof, te kunnen betalen. 

Consumentenprijsindex

De cijfers van de consumentenprijsindex lieten zien dat de prijzen in april met 8,3% gestegen waren tegenover vorig jaar. De verhoging van de prijzen blijft hierdoor op een tempo dat sinds de jaren 80 niet meer gezien is. 

Federal reserve

De cijfers van de consumentenprijsindex komen op het moment dat de Federal Reserve (de Centrale Bank van de VS) de rente sterk gaat verhogen in een poging de prijzen weer onder controle te krijgen.

De rentestijgingen zorgen voor ongenoegen bij beleggers. Deze vrezen dat het een recessie kan opleveren. Dit wordt onder andere gevoeld in de aandelenbeurs.

Joe Biden

De Amerikaanse president Joe Biden is door de stijgende prijzing flink in de peilingen gezakt. Uit een opiniepeiling bleek deze week dat nog maar 39% van de Amerikanen vertrouwen hebben in zijn leiderschap.

Op dinsdag 10 mei gaf Biden aan dat zijn regering er alles aan deed om de inflatie aan te pakken. "Ik wil dat elke Amerikaan weet dat ik de inflatie zeer serieus neem", zei hij in persconferentie in het Witte Huis. “Het is mijn hoogste binnenlandse prioriteit.”

"Gezinnen in heel Amerika lijden onder de inflatie", zei de president. “Ik begrijp hoe het voelt. Ik kom uit een familie waar we dat voelden als de prijs van gas of voedsel omhoogging.” 

De regering van Biden heeft pogingen ondernomen om de prijzen te verlagen. In maart kondigde het Witte Huis plannen aan om tot 1 miljoen vaten olie per dag uit de reserve vrij te geven. Dit was een poging om de hoge benzineprijzen te dempen, die werden verergerd door de oorlog in Oekraïne. Toch blijven de gasprijzen hoog op een nationaal gemiddelde van $ 4,37 per gallon (3,8 liter), vergeleken met de $ 2,96 van een jaar geleden. 

De Republikeinse Partij geeft het stimulusprogramma van Biden de schuld voor de stijgende prijzen. Dit wordt door de president ontkend. Hij zegt dat zijn beleid niet schadelijk is voor het economische vooruitzicht van het land.

Finst

Laatste artikels over Finance


Wat moet je weten bij het overnemen van een bedrijf? Een Gids voor Succesvolle Bedrijfsovernames

30 april 2024

Het overnemen van een bedrijf kan een opwindende en lucratieve onderneming zijn, maar het is ook een complex proces dat zorgvuldige planning en strategie vereist.


Benzineprijs op hoogste peil in vijf maanden

22 maart 2024

UnitedConsumers meldt dat de landelijke gemiddelde benzineprijs op 2,20 euro ligt, waardoor de prijzen weer flink duurder zijn geworden.


Wero wordt de opvolger van iDEAL

06 november 2023

EPI combineert de technologie van iDEAL en Payconiq en wil hiermee een Europese standaard in de markt zetten.


Aantal miljonairs in Nederland blijft groeien

16 augustus 2023

Uit het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse blijkt dat er in 2021 maar liefst 26.000 Nederlanders miljonair zijn geworden.


bunq ziet tegoeden van klanten alweer verdubbelen

20 juli 2023

De neobank bunq stelde eerder deze week een nieuwe update voor en gaf meteen aan dat het klantenbestand is aangedikt tot 9 miljoen.


Risico op bankencrisis is klein volgens IMF

12 april 2023

Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans op een nieuwe en wereldwijde bankencrisis in op slechts 15 procent.


Bunq gaat naar Amerika

04 april 2023

De smartphonebank Bunq heeft een bankvergunning aangevraagd in de VS.


Miljardenverlies voor De Nederlandsche Bank

24 maart 2023

Dit jaar zal de DNB een verlies maken van maar liefst 3 miljard euro. De bank verwacht dat ze verlieslatend zal zijn tot 2028.


Gezamenlijke monitoring transacties door banken

03 maart 2023

Het kabinet wil dat banken transacties van klanten gezamenlijk gaan opvolgen. Zo zouden criminelen met meerdere bankrekeningen sneller gevat worden.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl