Je bent hier: Home > Nieuws > Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

23 juli 2022 - door Laurens

Als je online door de vacatures heen scrolt, dan zie je het meteen. Twee dagen per week van thuis uit werken, drie dagen per week, we hebben niet langer een kantoor...

Bedrijven proberen elkaar te overbieden met thuiswerk. Dat toont volgens velen aan dat de voorbije coronacrisis het job landschap voorgoed heeft veranderd. Nochtans waren veel bedrijven eerst tegen het thuiswerken, dus waarom springen ze nu wel mee op die kar? En kunnen we in deze tijden van een krappe arbeidsmarkt nog meer verwachten? In dit artikel geef ik jou mijn kijk op de job markt.

Waarom is thuiswerk nu plots wel oké?

Voor de crisis waren er al heel veel mensen die glijdende uren hadden. De stap naar thuiswerk leek dan ook niet zo groot, maar de bedrijven stonden er echt niet voor te springen. Uiteraard waren er al veel bedrijven die dit wel toelieten, maar ik spreek in het algemeen. De meeste bazen hadden het er niet zo voor.

De insteek was duidelijk: als iemand thuis aan het werk is, dan kan je die niet controleren. Je weet zelfs niet eens of die persoon echt aan het werk is. Of je hier kunt spreken van een gezonde vertrouwensrelatie tussen werkgever en werknemer dat weet ik zo nog niet, maar uiteindelijk doet dat er hier niet toe.

Het feit is wel dat bedrijven op bepaalde momenten tijdens de lockdowns helemaal geen keuze hadden. Enkel en alleen het essentiële personeel, mocht na veel administratie nog naar kantoor komen. Er werden zelfs inspectieploegen opgezet om te gaan controleren of er effectief geen overbodige werknemers aanwezig waren.

Hoewel de bedrijven best wel wat schrik hadden van hoe dit zou verlopen, bleken ze achteraf toch ook enthousiast. In het algemeen waren de resultaten niet slechter geworden onder het thuiswerk. Er wordt soms zelfs gezegd dat thuiswerk een positieve invloed had op de prestaties van de werknemers. Alleen zal er nog wat onderzoek moeten gebeuren om dit echt te staven.

Wel was het duidelijk dat bedrijven nadien meer openstonden om thuiswerk toe te laten. Hoewel je iemand niet kunt controleren thuis, kan je wel nog steeds diegene zijn prestaties opvolgen. Zolang die er niet onder lijden, kan je niet besluiten dat die persoon thuis veel minder werkt dan die zou moeten. Bovendien maakt het voor jou als bedrijf dan ook helemaal geen verschil.

Een andere reden was natuurlijk ook dat bedrijven intussen toch geïnvesteerd hadden in de tools die het thuiswerk mogelijk maken. Waar ze voor de coronacrisis uit praktisch oogpunt misschien nog geen thuiswerk konden toelaten, kunnen ze dat nu wel.

En de toekomst?

De toekomst is altijd onzeker en nee, ik heb helaas ook geen glazen bol. Zelf verwacht ik wel dat thuiswerk steeds verder zal ingeburgerd raken. Ook verwacht ik persoonlijk dat bedrijven op termijn hun talent steeds vaker internationaal zullen gaan zoeken. De job markt is namelijk zeer krap op dit moment, dus buitenlands talent zou zeker welgekomen zijn. De vraag is allen hoe men dat in de praktijk moet waarmaken, maar dat zijn zorgen voor later. Bekende internationale websites zoals Upwork trekken ondertussen al veel Europese bezoekers die op zoek zijn naar goedkope buitenlandse grafici, tekstschrijvers of programmeurs.

Finst

Laatste artikels over Algemene tips


Wat maakt een bureau betaalbaar en concurrerend qua kosten?

10 juli 2023

Als je op zoek bent naar een nieuw bureau, zijn betaalbaarheid en concurrerende prijzen waarschijnlijk belangrijke factoren bij je besluitvorming.


Solliciteren voor investment banking

06 november 2022

Ben jij echt gepassioneerd door investment banking?


Investeren in je team

23 oktober 2022

Heel wat managers weten wel dat hun team belangrijk voor hen is, maar in sommige gevallen tonen ze dat niet of op zijn minst niet voldoende.


Een kwalitatieve website kan je bedrijf ondersteunen

13 oktober 2022

Wie een eigen bedrijf heeft, zal vast wel al gemerkt hebben dat het uiterst belangrijk is om online aanwezig te zijn.


Zoeken naar de beste koopjes lijkt wel een sport

10 oktober 2022

Ben jij ook steeds op zoek naar de beste koopjes? Tegoedbonnen die je kunt inruilen, kortingsbonnetjes in de krant, een link op het internet waarmee je korting kunt krijgen…


Geld verdienen met coaching

08 september 2022

Ben jij ook zo iemand die een echte passie heeft voor iets? Ben jij tevens de persoon die ervan houdt om anderen iets bij te leren?


Hoe je kunt ontspannen in de stressvolle financiële wereld

04 september 2022

Werken in de financiële wereld is zwaar. Niet fysiek, maar wel mentaal.


Tweedehandskledij, een koopje voor de ene en extra zakgeld voor de ander

03 september 2022

De laatste jaren wordt er steeds meer en meer gesproken over tweedehandskledij.


De war for talent

17 augustus 2022

Hoewel we misschien niet in de meest makkelijke economische periode zitten, zijn heel wat bedrijven op zoek naar personeel.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl