Je bent hier: Home > Nieuws > Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

Thuiswerk steeds populairder – Wat is de volgende stap?

23 juli 2022 - door Laurens

Als je online door de vacatures heen scrolt, dan zie je het meteen. Twee dagen per week van thuis uit werken, drie dagen per week, we hebben niet langer een kantoor...

Bedrijven proberen elkaar te overbieden met thuiswerk. Dat toont volgens velen aan dat de voorbije coronacrisis het job landschap voorgoed heeft veranderd. Nochtans waren veel bedrijven eerst tegen het thuiswerken, dus waarom springen ze nu wel mee op die kar? En kunnen we in deze tijden van een krappe arbeidsmarkt nog meer verwachten? In dit artikel geef ik jou mijn kijk op de job markt.

Waarom is thuiswerk nu plots wel oké?

Voor de crisis waren er al heel veel mensen die glijdende uren hadden. De stap naar thuiswerk leek dan ook niet zo groot, maar de bedrijven stonden er echt niet voor te springen. Uiteraard waren er al veel bedrijven die dit wel toelieten, maar ik spreek in het algemeen. De meeste bazen hadden het er niet zo voor.

De insteek was duidelijk: als iemand thuis aan het werk is, dan kan je die niet controleren. Je weet zelfs niet eens of die persoon echt aan het werk is. Of je hier kunt spreken van een gezonde vertrouwensrelatie tussen werkgever en werknemer dat weet ik zo nog niet, maar uiteindelijk doet dat er hier niet toe.

Het feit is wel dat bedrijven op bepaalde momenten tijdens de lockdowns helemaal geen keuze hadden. Enkel en alleen het essentiële personeel, mocht na veel administratie nog naar kantoor komen. Er werden zelfs inspectieploegen opgezet om te gaan controleren of er effectief geen overbodige werknemers aanwezig waren.

Hoewel de bedrijven best wel wat schrik hadden van hoe dit zou verlopen, bleken ze achteraf toch ook enthousiast. In het algemeen waren de resultaten niet slechter geworden onder het thuiswerk. Er wordt soms zelfs gezegd dat thuiswerk een positieve invloed had op de prestaties van de werknemers. Alleen zal er nog wat onderzoek moeten gebeuren om dit echt te staven.

Wel was het duidelijk dat bedrijven nadien meer openstonden om thuiswerk toe te laten. Hoewel je iemand niet kunt controleren thuis, kan je wel nog steeds diegene zijn prestaties opvolgen. Zolang die er niet onder lijden, kan je niet besluiten dat die persoon thuis veel minder werkt dan die zou moeten. Bovendien maakt het voor jou als bedrijf dan ook helemaal geen verschil.

Een andere reden was natuurlijk ook dat bedrijven intussen toch geïnvesteerd hadden in de tools die het thuiswerk mogelijk maken. Waar ze voor de coronacrisis uit praktisch oogpunt misschien nog geen thuiswerk konden toelaten, kunnen ze dat nu wel.

En de toekomst?

De toekomst is altijd onzeker en nee, ik heb helaas ook geen glazen bol. Zelf verwacht ik wel dat thuiswerk steeds verder zal ingeburgerd raken. Ook verwacht ik persoonlijk dat bedrijven op termijn hun talent steeds vaker internationaal zullen gaan zoeken. De job markt is namelijk zeer krap op dit moment, dus buitenlands talent zou zeker welgekomen zijn. De vraag is allen hoe men dat in de praktijk moet waarmaken, maar dat zijn zorgen voor later. Bekende internationale websites zoals Upwork trekken ondertussen al veel Europese bezoekers die op zoek zijn naar goedkope buitenlandse grafici, tekstschrijvers of programmeurs.


Laatste artikels over Algemene tips


Geld verdienen met sociale media

05 augustus 2022

Alsmaar meer mensen gaan op zoek naar een manier om online wat (extra) geld te verdienen.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken