Je bent hier: Home > Nieuws > Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023 - door Dylan

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.

De omslag die op de huizenmarkt was ingezet lijkt zich zo door te zetten. In het vierde kwartaal van 2022 waren huizen 3,7 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Voor het eerst sinds negen jaar is er nu ook sprake van een daling op jaarbasis. Over het gehele jaar daalden de prijzen met 6,4 procent.

Meer woningen te koop

De gemiddelde verkoopprijs daalde van 427.000 euro naar 407.000 euro in het vierde kwartaal. Huizenkopers hebben ook steeds meer keuze. Het aantal woningen dat te koop staat bij NVM-makelaars is meer dan verdubbeld van 15.566 naar 34.756. Toch is het voor starters niet veel makkelijker om een huis te vinden, ondanks het feit dat de prijzen dalen. De gemiddelde woningprijs ligt nog altijd erg hoog en ook de stijgende hypotheekrente helpt niet mee. Volgens de NVM zijn de prijsdalingen van huizen te verklaren door die stijgende hypotheekrente en ook de stijging van andere kosten omtrent het wonen.

Dalingen beperkt

In het vierde kwartaal werden er 32.500 woningen verkocht door makelaars van de NVM. Dit is ongeveer hetzelfde aantal als een kwartiel eerder. De prijsdaling van 3,7 procent is wat lager dan de 5,4 procent van een kwartaal eerder. Toch zijn de dalingen nog beperkt, zeker als het afgezet wordt tegen de enorme stijgingen waar de afgelopen jaren sprake van was. Gedurende vijf jaar stegen de woningprijzen ieder jaar zo’n 10 procent en in 2021 was dat zelfs 20 procent. 

Flinke dalingen, maar ook stijgingen

De grootste dalingen waren waar te nemen in en rond Amsterdam. De dalingen in IJmond, Groot-Amsterdam en Haarlem bedroegen meer dan 9 procent. In regio’s als Twente en Zuid-Limburg stegen de prijzen. In Delfzijl stegen de prijzen zelfs met 15 procent. Daar moet wel bij gezegd worden dat de prijzen er erg schommelen doordat er weinig woningen verkocht worden.

Minder verkochte nieuwbouwwoningen

Voor het zevende kwartaal op rij daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen. Doordat de kosten voor het bouwen van nieuwe woningen kunnen de prijzen van nieuwbouwwoningen niet mee dalen met de prijzen van de reeds bestaande woningen. Voor nieuwbouwhuizen ligt de gemiddelde verkoopprijs op 498.000 euro en dus veel hoger dan de 407.000 euro voor de al bestaande huizen. Het zorgt ervoor dat het een impact heeft op de verkoopcijfers van nieuwbouw, aangezien kopers flink op de rem trappen. 


Laatste artikels over Vastgoed


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.
Lees meer


Stijging prijzen Nederlandse woningmarkt begint af te vlakken

01 juli 2022

Uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van RaboResearch blijkt dat de prijsstijgingen van de woningen aan het verminderen zijn.
Lees meer


Veel meer miljoenenwoningen in Nederland

05 mei 2022

In Nederland is het aantal miljoenenwoningen op een jaar tijd met 69% gestegen.
Lees meer


Amerikaanse fondsen kopen Nederlandse woningen

27 januari 2022

De voorbije jaren kochten grote Amerikaanse beleggers woningen  in Nederland.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken