Je bent hier: Home > Nieuws > Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023 - door Dylan

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.

De omslag die op de huizenmarkt was ingezet lijkt zich zo door te zetten. In het vierde kwartaal van 2022 waren huizen 3,7 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Voor het eerst sinds negen jaar is er nu ook sprake van een daling op jaarbasis. Over het gehele jaar daalden de prijzen met 6,4 procent.

Meer woningen te koop

De gemiddelde verkoopprijs daalde van 427.000 euro naar 407.000 euro in het vierde kwartaal. Huizenkopers hebben ook steeds meer keuze. Het aantal woningen dat te koop staat bij NVM-makelaars is meer dan verdubbeld van 15.566 naar 34.756. Toch is het voor starters niet veel makkelijker om een huis te vinden, ondanks het feit dat de prijzen dalen. De gemiddelde woningprijs ligt nog altijd erg hoog en ook de stijgende hypotheekrente helpt niet mee. Volgens de NVM zijn de prijsdalingen van huizen te verklaren door die stijgende hypotheekrente en ook de stijging van andere kosten omtrent het wonen.

Dalingen beperkt

In het vierde kwartaal werden er 32.500 woningen verkocht door makelaars van de NVM. Dit is ongeveer hetzelfde aantal als een kwartiel eerder. De prijsdaling van 3,7 procent is wat lager dan de 5,4 procent van een kwartaal eerder. Toch zijn de dalingen nog beperkt, zeker als het afgezet wordt tegen de enorme stijgingen waar de afgelopen jaren sprake van was. Gedurende vijf jaar stegen de woningprijzen ieder jaar zo’n 10 procent en in 2021 was dat zelfs 20 procent. 

Flinke dalingen, maar ook stijgingen

De grootste dalingen waren waar te nemen in en rond Amsterdam. De dalingen in IJmond, Groot-Amsterdam en Haarlem bedroegen meer dan 9 procent. In regio’s als Twente en Zuid-Limburg stegen de prijzen. In Delfzijl stegen de prijzen zelfs met 15 procent. Daar moet wel bij gezegd worden dat de prijzen er erg schommelen doordat er weinig woningen verkocht worden.

Minder verkochte nieuwbouwwoningen

Voor het zevende kwartaal op rij daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen. Doordat de kosten voor het bouwen van nieuwe woningen kunnen de prijzen van nieuwbouwwoningen niet mee dalen met de prijzen van de reeds bestaande woningen. Voor nieuwbouwhuizen ligt de gemiddelde verkoopprijs op 498.000 euro en dus veel hoger dan de 407.000 euro voor de al bestaande huizen. Het zorgt ervoor dat het een impact heeft op de verkoopcijfers van nieuwbouw, aangezien kopers flink op de rem trappen. 

Finst

Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen Nederlandse huizen herstellen weer

25 september 2023

De prijzen van de Nederlandse huizen lijken de daling achter zich te laten. In augustus zijn de prijzen voor de derde maand op rij lichtjes gestegen.


Groot tekort aan woningen in Nederland

12 juli 2023

Dit jaar is er een tekort op de woningmarkt van maar liefst 390.000 woningen.


Huizenprijzen weer gestegen

06 juli 2023

In het afgelopen kwartaal kwam de daling van de huizenprijzen tot stilstand. Tegenover het eerste kwartaal werden huizen weer 2,8% duurder.


Starters zien een derde van hun inkomen naar hypotheeklasten gaan

27 maart 2023

Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.


Puntensysteem en belastingen maken verhuur woningen onaantrekkelijk

23 maart 2023

Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.


Huizenprijzen kunnen flink lager

16 maart 2023

Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.


Starter maakt weinig kans op woning

20 februari 2023

Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.


Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl