Je bent hier: Home > Nieuws > Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

Huizenmarkt begint te veranderen: prijzen van huizen dalen weer

06 oktober 2022 - door Dylan

De laatste cijfers van makelaarsvereniging NVM laten zien dat er een verandering gaande is op de huizenmarkt.

De huizenprijzen daalden in het derde kwartaal namelijk met maar liefst 5,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het is de grootste daling in twee elkaar opvolgende kwartalen die door het NVM ooit is gemeten. Vergeleken met vorig jaar is er nog wel sprake van een stijging van 2 procent. In het eerste en tweede kwartaal was dat nog met respectievelijk 11 en 14 procent.

Andere richting ingeslagen

Veel verschillende cijfers laten zien dat er een keerpunt is bereikt en dat de huizenmarkt een andere richting is ingeslagen. Het aantal aangeboden woningen is gestegen met maar liefst 22 procent. Wel is het aantal bezichtigingen hard gedaald. In 2021 stond de teller nog op 10 bezichtigingen per woning en in juli 2022 stond de teller nog maar op 5. Ook het gemiddelde aantal biedingen daalde van 3,2 in januari naar 2,2 in juli. Enkele regio’s hebben een nog grotere daling dan het landelijke gemiddelde, terwijl er ook regio’s waren waarin de prijzen nog steeds stijgen.

Nog steeds geen normale woningmarkt

Door makelaars die zijn aangesloten bij NVM werden er in het afgelopen kwartaal 32.500 woningen verkocht. Vergeleken met een jaar eerder is dat aantal ongeveer hetzelfde, terwijl het vergeleken met het kwartaal ervoor juist gedaald is. Ondanks alles is er volgens NVM nog altijd geen sprake van een normale woningmarkt. Zo moeten de makelaars door het grote woningtekort nog te vaak een ‘nee’ verkopen aan potentiële kopers.

Stijgende hypotheekrente

Dat de huizenmarkt een andere weg in is geslagen is natuurlijk niet zonder reden. De stijging van de hypotheekrente heeft hier met name mee te maken. Mensen die nu een hypotheek afsluiten krijgen daardoor te maken met hogere maandlasten dan eerder het geval was. De rente staat nu op zo’n 4 procent, terwijl dat een jaar eerder nog maar 1 procent was.


Laatste artikels over Vastgoed


Prijzen van huizen in Nederland dalen nog verder

13 januari 2023

Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.
Lees meer


Stijging prijzen Nederlandse woningmarkt begint af te vlakken

01 juli 2022

Uit het Kwartaalbericht Woningmarkt van RaboResearch blijkt dat de prijsstijgingen van de woningen aan het verminderen zijn.
Lees meer


Veel meer miljoenenwoningen in Nederland

05 mei 2022

In Nederland is het aantal miljoenenwoningen op een jaar tijd met 69% gestegen.
Lees meer


Amerikaanse fondsen kopen Nederlandse woningen

27 januari 2022

De voorbije jaren kochten grote Amerikaanse beleggers woningen  in Nederland.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken