23 maart 2023 - door Redactie
Steeds meer huurwoningen worden op de markt verkocht omdat de verhuurder het rendement fors ziet dalen.
Fiscaal gezien zijn er dit jaar enkele wijzigingen die voor hogere belastingen zorgen bij de verhuurders. Ten eerste is de leegwaarderatio aangepast van 67% van de WOZ waarde naar 95%. Dit bedrag wordt fiscaal geteld als vermogen waarop belastingen verschuldigd zijn. Ten tweede werd het fictief rendement op de verhuurde woningen opgetrokken. Dat rendement is opgetrokken van 4,5% naar 6,17%. Ten derde is de belasting die op dit rendement verschuldigd is verhoogd van 31% naar 32%. Dit alles maakt dat de netto opbrengst van verhuur in veel gevallen met wel 30% krimpt.
In de markt van de middenhuur grijpt de overheid in op de prijszetting. Er wordt een puntensysteem gehanteerd, de zogenaamde huurprijscheck, die bepaalt wanneer de huurprijs te hoog is. Onder meer het aantal slaapkamers, de aanwezigheid van een tuin en de WOZ-waarde worden in rekening genomen. Als de huurprijs op deze manier objectief als te hoog wordt vastgesteld, kan de huurder een lagere huurprijs afdwingen.
Doordat steeds meer investeerders hun handen aftrekken van de huurmarkt, komen er meer van dergelijke woningen beschikbaar als koopwoning. Volgens de Woonbond is dat een goede evolutie. Veel van dergelijke woningen werden in het verleden onbetaalbaar voor gezinnen omdat investeerders de prijzen opdreven. Vervolgens kwamen de woningen tegen te hoge huurprijzen op de markt.
27 maart 2023
Uit onderzoek van ING blijkt dat starters 32,9% van hun inkomen naar de het aflossen van de hypotheek zien gaan.
Lees meer
16 maart 2023
Volgens Rabobank en ABN Amro zullen de huizenprijzen in de komende periode sterk corrigeren.
Lees meer
20 februari 2023
Een alleenverdienende starter kan in Nederland vrijwel geen woning kopen.
Lees meer
13 januari 2023
Voor het tweede kwartaal op rij zijn in Nederland de huizenprijzen verder gedaald.
Lees meer