Je bent hier: Home > Nieuws > De aangifte, zelf invullen of uitbesteden?

De aangifte, zelf invullen of uitbesteden?

De aangifte, zelf invullen of uitbesteden?

02 april 2018 - door Redactie

Ieder jaar nodigt de Belastingdienst ons uit om aangifte inkomstenbelasting te doen. Niet dat het een vrijblijvende uitnodiging is, want veel Nederlanders zijn verplicht om aangifte te doen.

Dit geldt bijvoorbeeld als je gebruik maakt van aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst moet immers kunnen controleren of het bedrag dat je aftrekt of wat je als voorschot hebt ontvangen juist is. Veel mensen vinden het ingewikkeld om aangifte te doen en besteden het daarom uit doorgaans goedbetaalde administratiekantoren. Maar je kunt je aangifte vaak prima zelf doen.

Veel informatie is al ingevuld

Stel dat je in loondienst werkt en een eigen huis hebt. Als je dan naar de website van de Belastingdienst gaat en daar inlogt met je DigID dan zal je zien dat eigenlijk alle informatie al is ingevuld. De Belastingdienst krijgt namelijk van je werkgever de gegevens over je inkomsten, deze zijn gelijk op die van de jaaropgave die je zelf ontvangt.

Als je een eigen huis met hypotheek hebt dan zal de hypotheekverstrekker de gegevens daarvan eveneens aan de Belastingdienst doorgeven. Als er verder geen zaken zijn die van invloed zijn op je aangifte, zoals hoge medische kosten of giften die aftrekbaar zijn, dan hoef je in principe alleen maar de aangifte te ondertekenen en je kunt hem meteen insturen. Vaak ontvang je dan al binnen enkele weken bericht en als je recht hebt op een terugbetaling dan staat dat geld vaak al op je rekening voordat je de brief van de Belastingdienst binnen hebt.

Wanneer is uitbesteden een optie?

Als je werkt als zelfstandige dan kan de Belastingdienst natuurlijk niet weten hoeveel je het afgelopen jaar hebt verdiend. Het enige wat wel kan worden ingevuld zijn eventuele inkomsten uit een andere bron zoals pensioen of loondienst. Ook je hypotheekgegevens zijn al vooraf ingevuld. Maar de inkomsten als zelfstandige moet je zelf opgeven, alsmede eventuele aftrekbare kosten. Dit kan best ingewikkeld zijn, zeker als je een leaseauto van de zaak hebt of als er andere bijzondere omstandigheden zijn.

In dat geval kan het raadzaam zijn om een boekhouder in de arm te nemen. Maak hier wel goede afspraken mee. Hoe hoog wordt de factuur en wanneer zal de aangifte worden ingediend? Veel administrateurs beginnen met het aanvragen van uitstel en dan kan het lang duren voordat je weet waar je aan toe bent. Ook loop je het risico op een boete als de aangifte alsnog te laat wordt ingediend. Want ook al besteed je dit uit, je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het tijdig en juist doen van aangifte inkomstenbelasting.

Finst

Laatste artikels over Belastingen


Haast 200.000 mensen doen geen belastingaangifte

08 augustus 2023

Zo'n 197.000 mensen hebben verzuimd om hun belastingaangifte van 2022 te doen.


8 jaar cel geëist tegen Shakira voor belastingfraude

30 juli 2022

Het openbare ministerie van Spanje heeft een gevangenisstraf van minstens 8 jaar geëist tegen de Colombiaanse popster Shakira.


De boekhouding is een verplicht nummer

07 januari 2021

Elke zelfstandige krijgt er mee te maken; de boekhouding. Het is dikwijls geen favoriete bezigheid, maar het is zelfs verplicht om een correcte financiële administratie te voeren. De belastingdienst stelt het als voorwaarde dat de aangiften correct worden gedaan.


Belastingdienst kan massa bezoekers niet bedienen

02 maart 2020

Op de allereerste dag hebben al 410.000 mensen hun belastingaangifte online ingevuld. Door de drukte was inloggen evenwel onmogelijk voor heel wat mensen.


Tweetaks is er volgend jaar al

30 november 2019

De belastingschijven zouden in 2021 verlaagd worden naar slechts twee schijven, maar het kabinet Rutte 3 voert dit volgend jaar al in.


Welke kosten kan ik als zzp'er aftrekken?

09 maart 2019

Als zelfstandig ondernemer kun je bepaalde kosten aftrekken van je inkomsten als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting.


Besparen op belastingen via bezwaar tegen WOZ-waarde

07 februari 2019

De waarde van jouw onroerende zaken wordt elk jaar door de gemeente vastgesteld. Deze WOZ-waarde heeft een impact op jouw onroerende zaak-belasting, maar ook op de waterschaps-, vermogens- en inkomstenbelasting.


Miljoenenverliezen door stakingen

06 januari 2019

Sinds er vakbonden zijn wordt er gestaakt. Er wordt gestaakt om meer salaris te eisen of om maatregelen af te dwingen voor het verlagen van de werkdruk of het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.


Nog maar twee belastingschijven vanaf 2021

25 september 2018

De huidige 4 schijven worden vervangen door een tweeschijvenstelsel. Ook in 2019 zal er al een belangrijke wijziging zijn in de belastingschijven.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl