Je bent hier: Home > Nieuws > Creditcard geblokkeerd of geweigerd

Creditcard geblokkeerd of geweigerd

Creditcard geblokkeerd of geweigerd

27 juli 2015 - door Redactie

Betalen met een creditcard lukt soms niet omdat je creditcard geweigerd wordt of geblokkeerd is.

Toch gebeurt het iedereen weleens dat je de pincode invoert of dat je jouw creditcard door de betaalmachine in de winkel haalt en dat de winkelier zegt dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

Je vraagt je natuurlijk meteen af wat er aan de hand is en je neemt contact op met de klantenservice van jouw bank of creditcard maatschappij. Dat je creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt kan verschillende redenen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld jouw maximale bestedingslimiet hebben bereikt, je kunt meer dan drie keer een foute pincode hebben gebruikt of de bank heeft misschien een verdachte transactie opgemerkt en wil het zekere voor het onzekere nemen. 

Als jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is moet je altijd even contact opnemen met de klantenservice om te vragen wat er aan de hand is, óók als je in het buitenland bent. De klantenservice heeft vaak een speciaal nummer voor mensen die bellen vanuit het buitenland. Je kunt vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bij je bank of creditcard maatschappij terecht om erachter te komen waarom jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

Vooral als je bijvoorbeeld op reis bent en niet beschikt over contant geld omdat je jezelf had voorgenomen geen geld te gaan omwisselen in vreemde valuta. Vaak kun je niet opnemen met je normale betaalpas, wat voor hele vervelende situaties kan zorgen als je geen geld kunt opnemen of kunt betalen met jouw creditcard. 

Probeer daarom altijd goed voorbereid op reis te gaan en voordat je weg gaat uit Nederland jouw saldo te controleren of eventueel een klein bedrag op te nemen uit de automaat om te kijken of jouw creditcard nog naar behoren werkt. Je kunt er immers beter in Nederland achter komen dat er wat met jouw creditcard aan de hand is dan als je al over de grenzen bent. 

Creditcard onleesbaar

Het kan natuurlijk ook nog gebeuren dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt omdat deze per ongeluk een beschadiging heeft opgelopen. Creditcards bevatten een magnetische strip waar al jouw gegevens op staan en wanneer die strip beschadigd is dan kan het betaalapparaat of de ATM jouw gegevens niet correct meer lezen. 

Je creditcard kan beschadigd raken door bijvoorbeeld je sleutels in jouw tas of als de creditcard te dicht in de buurt komt van een andere grote en sterke magneet. Probeer je creditcard altijd goed en zorgvuldig te bewaren in jouw portemonnee of eventueel in een beschermhoesje voor pinpassen of creditcards. 

Controleer ook altijd even voordat je naar het buitenland gaat of je jouw handtekening wel hebt geplaatst op de achterkant van jouw creditcard om de kans op fraude en misbruik te verkleinen. Als je creditcard hetzij in Nederland of in het buitenland geblokkeerd of geweigerd wordt probeer dan je hoofd koel te houden en rustig te blijven want als je kalm bent dan kun je het beste zoeken naar een oplossing. 

Storing betaalsysteem

Een andere reden dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd kan een panne zijn bij het elektronische betaalsysteem. Soms kan het probleem dus niet aan de creditcard zélf liggen maar aan een storing in een cloud of een fout die optreed bij het online betalen. Als dit het geval is dan wordt dit meestal zo snel mogelijk weer verholpen. Het beste wat je dan kunt doen is even wachten en het iets later nog een keer proberen. 

Creditcard zelf laten blokkeren

Moch je zelf jouw creditcard laten blokkeren omdat je deze bent verloren of omdat deze bijvoorbeeld is gestolen dan zijn er als je in het buitenland bent vaak wel noodoplossingen. Zo kun je in het allerergste geval contact opnemen met jouw bank of creditcard maatschappij die eventueel ook geld kan overmaken naar een lokale bank waar je dan jouw geld op vertoon van je paspoort kunt afhalen. Natuurlijk zijn hier wel kosten aan verbonden dus probeer deze oplossing te bewaren voor echte noodgevallen. 

Als jouw kaart geblokkeerd is en de bank weet dat alles in orde is dan zal er een nieuwe creditcard worden aangemaakt. Omdat deze creditcard moet worden gedrukt kan dit enkele dagen in beslag nemen. Als je toch een nieuwe creditcard nodig hebt omdat je huidige geblokkeerd, beschadigd of verlopen is kun je ook overwegen om een creditcard met een chip en een pincode aan te vragen. 

Met deze creditcard zet je dus niet alleen meer een handtekening bij de betaling maar moet je, net zoals met je normale bankpas, een pincode invoeren. Dit is voor jouw eigen veiligheid en je verkleint zo de kans dat er misbruik wordt gemaakt van jouw creditcard. Nogmaals het kan altijd gebeuren dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt maar gelukkig is er in de meeste gevallen snel een oplossing te vinden voor jouw probleem.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl