Je bent hier: Home > Nieuws > Creditcard geblokkeerd of geweigerd

Creditcard geblokkeerd of geweigerd

Creditcard geblokkeerd of geweigerd

27 juli 2015

Betalen met een creditcard lukt soms niet omdat je creditcard geweigerd wordt of geblokkeerd is.

Toch gebeurt het iedereen weleens dat je de pincode invoert of dat je jouw creditcard door de betaalmachine in de winkel haalt en dat de winkelier zegt dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

Je vraagt je natuurlijk meteen af wat er aan de hand is en je neemt contact op met de klantenservice van jouw bank of creditcard maatschappij. Dat je creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt kan verschillende redenen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld jouw maximale bestedingslimiet hebben bereikt, je kunt meer dan drie keer een foute pincode hebben gebruikt of de bank heeft misschien een verdachte transactie opgemerkt en wil het zekere voor het onzekere nemen. 

Als jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is moet je altijd even contact opnemen met de klantenservice om te vragen wat er aan de hand is, óók als je in het buitenland bent. De klantenservice heeft vaak een speciaal nummer voor mensen die bellen vanuit het buitenland. Je kunt vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week bij je bank of creditcard maatschappij terecht om erachter te komen waarom jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd is. 

Vooral als je bijvoorbeeld op reis bent en niet beschikt over contant geld omdat je jezelf had voorgenomen geen geld te gaan omwisselen in vreemde valuta. Vaak kun je niet opnemen met je normale betaalpas, wat voor hele vervelende situaties kan zorgen als je geen geld kunt opnemen of kunt betalen met jouw creditcard. 

Probeer daarom altijd goed voorbereid op reis te gaan en voordat je weg gaat uit Nederland jouw saldo te controleren of eventueel een klein bedrag op te nemen uit de automaat om te kijken of jouw creditcard nog naar behoren werkt. Je kunt er immers beter in Nederland achter komen dat er wat met jouw creditcard aan de hand is dan als je al over de grenzen bent. 

Creditcard onleesbaar

Het kan natuurlijk ook nog gebeuren dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt omdat deze per ongeluk een beschadiging heeft opgelopen. Creditcards bevatten een magnetische strip waar al jouw gegevens op staan en wanneer die strip beschadigd is dan kan het betaalapparaat of de ATM jouw gegevens niet correct meer lezen. 

Je creditcard kan beschadigd raken door bijvoorbeeld je sleutels in jouw tas of als de creditcard te dicht in de buurt komt van een andere grote en sterke magneet. Probeer je creditcard altijd goed en zorgvuldig te bewaren in jouw portemonnee of eventueel in een beschermhoesje voor pinpassen of creditcards. 

Controleer ook altijd even voordat je naar het buitenland gaat of je jouw handtekening wel hebt geplaatst op de achterkant van jouw creditcard om de kans op fraude en misbruik te verkleinen. Als je creditcard hetzij in Nederland of in het buitenland geblokkeerd of geweigerd wordt probeer dan je hoofd koel te houden en rustig te blijven want als je kalm bent dan kun je het beste zoeken naar een oplossing. 

Storing betaalsysteem

Een andere reden dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd kan een panne zijn bij het elektronische betaalsysteem. Soms kan het probleem dus niet aan de creditcard zélf liggen maar aan een storing in een cloud of een fout die optreed bij het online betalen. Als dit het geval is dan wordt dit meestal zo snel mogelijk weer verholpen. Het beste wat je dan kunt doen is even wachten en het iets later nog een keer proberen. 

Creditcard zelf laten blokkeren

Moch je zelf jouw creditcard laten blokkeren omdat je deze bent verloren of omdat deze bijvoorbeeld is gestolen dan zijn er als je in het buitenland bent vaak wel noodoplossingen. Zo kun je in het allerergste geval contact opnemen met jouw bank of creditcard maatschappij die eventueel ook geld kan overmaken naar een lokale bank waar je dan jouw geld op vertoon van je paspoort kunt afhalen. Natuurlijk zijn hier wel kosten aan verbonden dus probeer deze oplossing te bewaren voor echte noodgevallen. 

Als jouw kaart geblokkeerd is en de bank weet dat alles in orde is dan zal er een nieuwe creditcard worden aangemaakt. Omdat deze creditcard moet worden gedrukt kan dit enkele dagen in beslag nemen. Als je toch een nieuwe creditcard nodig hebt omdat je huidige geblokkeerd, beschadigd of verlopen is kun je ook overwegen om een creditcard met een chip en een pincode aan te vragen. 

Met deze creditcard zet je dus niet alleen meer een handtekening bij de betaling maar moet je, net zoals met je normale bankpas, een pincode invoeren. Dit is voor jouw eigen veiligheid en je verkleint zo de kans dat er misbruik wordt gemaakt van jouw creditcard. Nogmaals het kan altijd gebeuren dat jouw creditcard geblokkeerd of geweigerd wordt maar gelukkig is er in de meeste gevallen snel een oplossing te vinden voor jouw probleem.


Laatste artikels over Kredietkaarten


Hoe houd ik mijn creditcard uitgaven binnen de perken?

05 november 2018

Steeds meer mensen winkelen online en steeds meer mensen hebben voor dat doel een creditcard. En de meeste creditcards hebben een bestedingslimiet van 2.500 euro of meer.
Lees meer


Hoe gebruik ik mijn creditcard veilig online?

02 oktober 2018

We shoppen steeds meer online. En online betalen gaat ook heel simpel. Je doet dit via iDeal of met behulp van een creditcard. Als je kiest voor de laatste optie dan is het verstandig om op een paar zaken te letten.
Lees meer


Creditcards automatisch geblokkeerd bij betalingsachterstand

18 september 2018

ICS gaat creditcards blokkeren die een betalingsachterstand hebben. Vanaf november moet je binnen de 3 weken je creditcardschuld betaald hebben.
Lees meer


Wat is de beste creditcard voor in het buitenland?

05 mei 2018

Als je naar het buitenland gaat met vakantie of voor een zakelijke trip, dan wil je overal gemakkelijk en veilig kunnen betalen bij restaurants, hotels en winkels.
Lees meer


Zal ik wel of niet een creditcard aanvragen?

28 februari 2018

Een creditcard is erg handig. Je betaalt er wereldwijd mee in winkels of restaurants en ook bij online aankopen wordt een creditcard vrijwel overal aanvaard.
Lees meer
geld lenen kost geld