Je bent hier: Home > Nieuws > Aanhoudingen na Debet-Creditcard project

Aanhoudingen na Debet-Creditcard project

Aanhoudingen na Debet-Creditcard project

18 november 2015 - door Redactie

Er zijn onlangs zo'n 11 verdachten opgepakt door de FIOD. Alle aanhoudingen werden verricht vanwege het zogenaamde Debet-Creditcard project.

De verdachten worden aangeklaagd vanwege verschillende wetsovertredingen. De belangrijkste zijn belastingfraude en witwassen. De 11 verdachten deden betalingen met hun credit- of debetcard en gebruikten een buitenlandse rekening. Op deze buitenlandse rekeningen stond geld, maar dit werd niet opgegeven tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Forse bedragen

Het gaat om forse bedragen, de verdachten namen tienduizenden euro’s op en deden allerlei aankopen. Zo werd er door één van de verdachten voor 7.000 euro gewinkeld in een bekend warenhuis. De FIOD heeft beslag gelegd op grote sommen geld. Een deel van het geld lag verstopt en was niet direct toegankelijk. In totaal gaat het om bijna 100.000 euro, dure auto’s, motorfietsen en onroerend goed.

Hoge boetes belastingontduiking

Mensen die aan belastingontduiking doen kunnen met een inkeerregeling hun ontdoken belasting doorgeven aan de Belastingdienst. De boetes voor belastingontduiking zijn vanaf 1 juli 2015 flink verhoogd. Om de hoogte van de boete te bepalen wordt er gekeken naar het openstaande bedrag bij de Belastingdienst, 60% van het bedrag is het boetebedrag. Een ontduiking van 10.000 euro levert dan ook een boete van 6.000 euro op. Wordt de ontduiking niet zelf doorgegeven en komt de Belastingdienst erachter dat iemand belasting ontduikt, dan kan er een boete in rekening gebracht worden die drie keer het openstaande bedrag bedraagt.

Handen ineen geslagen

De Belastingdienst, de FIOD en het Openbaar Ministerie hebben besloten beter samen te gaan werken. Zo kunnen mensen die hun buitenlands vermogen niet opgeven beter worden aangepakt. De partijen willen een “integrale aanpak” om dit soort praktijken zoveel mogelijk tegen te gaan. De Belastingdienst heeft al aangeven de komende periode meer mensen met een credit- en debitcard aan te pakken. Dit zal leiden tot meer boetes, belastingaanslagen en onderzoeken op strafrechtelijk gebied. 

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl