Je bent hier: Home > Nieuws > Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

Contactloos skimmen voorkomen, zo doe je dat

20 oktober 2017 - door Redactie

In 2014 werd contactloos betalen geïntroduceerd in Nederland. Met contactloos betalen is het mogelijk om te betalen bij een pinautomaat zonder de pincode in te voeren.

Voor contactloos betalen is een andere pinpas nodig. Deze pinpas is voor veel gebruikers een uitkomst, maar helaas ook voor criminelen. Het is namelijk mogelijk om kleine bedragen van de pinpas contactloos af te schrijven. Hoe dit precies kan en hoe dit voorkomen kan worden, lees je hieronder.

NFC-chip in uw bankpas

Een bankpas waarmee contactloos betaald kan worden, beschikt over een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication en is de opvolger van de RFID (Radio-frequency identification) technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om vanaf een kleine afstand informatie over te brengen. Door de NFC-chip in de bankpas hoeven bedragen onder de €25,- niet meer met de pincode betaald te worden, maar kan men de bankpas tegen de pinautomaat houden en op deze manier contactloos betalen.

Contactloos skimmen

Helaas maken criminelen misbruik van het contactloos betalen. Zij kunnen nu namelijk eenvoudig kleine bedragen van een rekening afschrijven via contactloos betalen. Op een mobiele pinautomaat toetsen zij een bedrag in en vervolgens proberen ze deze in de buurt van uw pinpas te houden. Wanneer uw pinpas contactloos betalen ondersteunt, zal de transactie waarschijnlijk lukken en heeft de crimineel geld van jouw rekening gestolen. Dit is een eigenlijk een soort van moderne manier van zakkenrollen en ook minder opvallend. Alleen wanneer je op jouw rekening kijkt en ziet dat er onterecht een bedrag van jouw rekening afgeschreven is, kom je hier achter. Het valt daardoor ook veel minder op dan andere manieren van skimmen aangezien criminelen dan vaak grote bedragen in een keer afschrijven.

Zo voorkomt u contactloos skimmen

Er zijn verschillende manieren om contactloos skimmen te voorkomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om contactloos betalen helemaal uit te zetten. Door dit te doen is het 100% zeker dat je niet meer contactloos geskimd kunt worden, alleen kunt u hierdoor zelf ook niet meer contactloos betalen. Wanneer je zelf wel contactloos wilt blijven betalen, is er nog een andere oplossing. Bewaar je bankpas in een speciaal hoesje of in een speciale portemonnee welke het onmogelijk maakt om geskimd te worden. RFID creditcardhouders bieden een oplossing tegen dit probleem. De creditcardhouders zijn voorzien van een speciaal soort folie. Dit folie maakt het onmogelijk om van buitenaf contact te maken met de pinpas. Hierdoor is het dan ook onmogelijk om contactloos geskimd te worden.  Zorg er dus voor dat wanneer je contactloos wilt blijven betalen dat je een hoesje of een portemonnee koopt die jouw bankpas beschermt tegen contactloos skimmen. 

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl