Je bent hier: Home > Nieuws > Wat vergoedt mijn inboedelverzekering?

Wat vergoedt mijn inboedelverzekering?

Wat vergoedt mijn inboedelverzekering?

04 juni 2018

De ene inboedelverzekering is de andere niet. Als je een verzekering gaat afsluiten is het dan ook erg belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste bij je past.

Daarbij is het belangrijk om eerst na te gaan wat je wilt verzekeren. Heb je alleen een inboedel met een gemiddelde waarde dan kun je volstaan met een wat minder uitgebreide polis. Tegenwoordig hoeft er geen inventarisatie te worden gemaakt van de waarde van je spullen. Er wordt een maximumbedrag vergoed dat in de meeste gevallen dan wel voldoende is om nieuwe meubels aan te schaffen. Hierbij wordt in het ergste geval uitgegaan van totale vernietiging, zoals bij een brand. Als je alleen nog de kleren hebt die je aan hebt dan kan de schade flink oplopen.

Bijzondere spullen verzekeren

Het wordt een ander verhaal als je dure spullen hebt. Antieke meubels, een kunstverzameling of dure fotoapparatuur zijn hier enkele voorbeelden van. Maar ook een kostbare verzameling kan veel geld waard zijn. Natuurlijk krijg je zo’n verzameling niet terug met een vergoeding in geld. Vaak heeft een verzamelaar jaren gewerkt aan een bijzondere collectie. Als deze door brand verloren gaat of wordt gestolen is de emotionele waarde en daarmee de schade dan ook vaak vele malen groter dan de economische waarde. Maar door een verzameling te verzekeren kun je in ieder geval nog een vergoeding krijgen als er wat gebeurt.

Schade door eigen schuld

Een inboedelverzekering vergoedt doorgaans alleen schade die door anderen of externe oorzaak is ontstaan. Denk daarbij aan brand, inbraak of natuurverschijnselen zoals storm of overvloedige regenval. Maar er zijn ook  verzekeringen die schade vergoeden die je zelf hebt veroorzaakt. Dit moet dan uiteraard wel expliciet in de polis staan. Ook zijn er verzekeringen die schade veroorzaakt door huisdieren vergoeden. Denk aan het omstoten van een kostbare vaas door de kat of het slopen van een paar dure schoenen door je nieuwe puppy. Houd er wel rekening mee dat de premie voor zo’n verzekering natuurlijk wel hoger is en weeg voor jezelf af of je dergelijke risico’s wel of niet wilt meeverzekeren.


Laatste artikels over Verzekeren


Wat zijn de risico's als ik geen reisverzekering afsluit?

21 februari 2019

Als je met vakantie gaat dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten als er onderweg iets vervelends en onverwachts gebeurt.
Lees meer


De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

07 december 2018

Ieder jaar worden we in Nederland weer bedolven onder de reclame voor de nieuwe zorgverzekering. Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met aanbiedingen, premiekortingen of juist een extra uitgebreid pakket.
Lees meer


Moet ik mijn verzekeringen heroverwegen?

15 oktober 2018

Tot begin deze eeuw hadden de meeste huishoudens een verzekeringsagent. Deze man of vrouw kwam gemiddeld eens in de twee jaar langs om het pakket aan verzekeringen dat het gezin had door te nemen en te bekijken of dit nog aansloot bij de situatie van de klant.
Lees meer


Moet ik volgend jaar overstappen naar een nieuwe zorgverzekering?

09 oktober 2018

Ieder jaar maken de zorgverzekeraars in november hun premie en pakketten bekend voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar. En voor een deel van de Nederlanders betekent dat stress, want moet ik nu overstappen of niet?
Lees meer


Ouderen vergeten toeslagen aan te vragen

04 oktober 2018

Heel wat oudere mensen beseffen niet dat ze recht hebben op huur-en zorgtoeslag. Ze lopen hierdoor jaarlijks vele honderden tot duizenden euro's mis.
Lees meer
geld lenen kost geld