Je bent hier: Home > Nieuws > Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

17 juli 2018 - door Redactie

Het blijft een actueel thema: Een relatief hoog percentage huishoudens kampt met financiële problemen. En dat zijn lang niet alleen mensen met een uitkering of minimuminkomen.

Ook tweeverdieners die allebei best een goede baan en dito inkomen hebben, hebben soms moeite om rond te komen. Een belangrijke oorzaak is gebrek aan inzicht. Waar blijft al dat geld iedere maand? Door de uitgaven op een rijtje te zetten krijg je meer inzicht in je uitgaven.

Maak een overzicht van je vaste lasten

Begin met het maken van een overzicht van je vaste lasten. Daaronder vallen je huur of hypotheek, gas en stroom, water, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, boodschappen, abonnementen op tijdschriften, kosten voor internet en (mobiel) bellen, kleding en andere uitgaven. Als je deze bedragen per maand hebt geïnventariseerd heb je al een aardig beeld van wat er maandelijks wordt uitgegeven. Vaak is dat meer dan je misschien in eerste instantie dacht. Vooral het trekken van de pinpas kan ervoor zorgen dat je het overzicht van wat je per maand uitgeeft snel kwijtraakt.

Kijk of je kunt bezuinigen

Als je schrikt van het  rijtje uitgaven per maand is het zaak om te bekijken of je kunt bezuinigen. Lees je de tijdschriften waarop je geabonneerd bent nog wel? Kun je een goedkoper abonnement afsluiten voor internet, tv en bellen? Kan er worden bezuinigd op de wekelijkse boodschappen? Vaak kun je door het treffen van een paar eenvoudige maatregelen al een leuk bedrag besparen. Als je iedere maand tekort komt dan is dit absoluut noodzakelijk. Als je wel rond kunt komen maar niet kunt sparen dan is het een manier om wat geld over te houden. Dit kun je opzij zetten voor het doen van onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto.

Neem maatregelen als je teveel schulden hebt

Een persoonlijke lening is ideaal voor grote aankopen. Een doorlopend krediet is dan weer interessant om flexibel toegang te hebben tot extra middelen. Sommige mensen blijven echter nieuwe leningen aangaan waardoor de schuldenlast ondraaglijk wordt.

Als je teveel schulden hebt, probeer die dan zo snel mogelijk af te lossen. Tref een aflossingsregeling en kom die ook na. Dit voorkomt onder andere hoge incassokosten of zelfs een beslaglegging op je inkomen. Door tijdig aan de bel te trekken zorg je ervoor dat je financiële problemen niet uit de hand lopen en dat je uiteindelijk in een uitzichtloze situatie terechtkomt. Overleg eventueel met een deskundige zoals een budgetcoach of klop voor hulp aan bij je gemeente. Iedere gemeente heeft een mogelijkheid voor budgetbeheer en schuldhulpverlening waar burgers gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken.

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl