Je bent hier: Home > Nieuws > Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

Een huishoudboekje bijhouden is zo gek nog niet

17 juli 2018

Het blijft een actueel thema: Een relatief hoog percentage huishoudens kampt met financiële problemen. En dat zijn lang niet alleen mensen met een uitkering of minimuminkomen.

Ook tweeverdieners die allebei best een goede baan en dito inkomen hebben, hebben soms moeite om rond te komen. Een belangrijke oorzaak is gebrek aan inzicht. Waar blijft al dat geld iedere maand? Door de uitgaven op een rijtje te zetten krijg je meer inzicht in je uitgaven.

Maak een overzicht van je vaste lasten

Begin met het maken van een overzicht van je vaste lasten. Daaronder vallen je huur of hypotheek, gas en stroom, water, verzekeringen, gemeentelijke belastingen, boodschappen, abonnementen op tijdschriften, kosten voor internet en (mobiel) bellen, kleding en andere uitgaven. Als je deze bedragen per maand hebt geïnventariseerd heb je al een aardig beeld van wat er maandelijks wordt uitgegeven. Vaak is dat meer dan je misschien in eerste instantie dacht. Vooral het trekken van de pinpas kan ervoor zorgen dat je het overzicht van wat je per maand uitgeeft snel kwijtraakt.

Kijk of je kunt bezuinigen

Als je schrikt van het  rijtje uitgaven per maand is het zaak om te bekijken of je kunt bezuinigen. Lees je de tijdschriften waarop je geabonneerd bent nog wel? Kun je een goedkoper abonnement afsluiten voor internet, tv en bellen? Kan er worden bezuinigd op de wekelijkse boodschappen? Vaak kun je door het treffen van een paar eenvoudige maatregelen al een leuk bedrag besparen. Als je iedere maand tekort komt dan is dit absoluut noodzakelijk. Als je wel rond kunt komen maar niet kunt sparen dan is het een manier om wat geld over te houden. Dit kun je opzij zetten voor het doen van onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto.

Neem maatregelen als je teveel schulden hebt

Een persoonlijke lening is ideaal voor grote aankopen. Een doorlopend krediet is dan weer interessant om flexibel toegang te hebben tot extra middelen. Sommige mensen blijven echter nieuwe leningen aangaan waardoor de schuldenlast ondraaglijk wordt.

Als je teveel schulden hebt, probeer die dan zo snel mogelijk af te lossen. Tref een aflossingsregeling en kom die ook na. Dit voorkomt onder andere hoge incassokosten of zelfs een beslaglegging op je inkomen. Door tijdig aan de bel te trekken zorg je ervoor dat je financiële problemen niet uit de hand lopen en dat je uiteindelijk in een uitzichtloze situatie terechtkomt. Overleg eventueel met een deskundige zoals een budgetcoach of klop voor hulp aan bij je gemeente. Iedere gemeente heeft een mogelijkheid voor budgetbeheer en schuldhulpverlening waar burgers gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik van kunnen maken.


Laatste artikels over Sparen


Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?
Lees meer


Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

17 januari 2019

Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
Lees meer


Een verantwoord uitgavenpatroon, hoe regel ik dat ?

16 december 2018

Geen schulden hebben of deze in ieder geval niet verder laten oplopen is iets wat veel mensen wel willen maar vaak lukt het ze niet.
Lees meer


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer
geld lenen kost geld