Je bent hier: Home > Nieuws > Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019 - door Redactie

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?

Het levert immers nauwelijks wat op. Ja, er zijn zeker genoeg redenen om te sparen en op onze website staan tips om te sparen. Als je maandelijks een bedrag van je inkomen opzij legt dan spaar je ongemerkt. Je mist dit geld niet omdat het iedere maand automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Na verloop van tijd staat er ineens een leuk bedrag. Dit kan prima van pas komen als er een apparaat in huis stuk gaat of als de reparatie van de auto duurder uitvalt dan gedacht.

Sparen voor een doel

Er zijn veel mensen die sparen voor een doel. Soms is dat een vakantie, het vieren van carnaval of de aanschaf van een nieuwe auto, nieuwe meubels of een nieuwe laptop. Door te sparen voor een doel krijg je ongemerkt het geld voor je spaardoel bij elkaar. Er zijn online spaarrekeningen waar je expliciet kunt sparen voor een speciaal doel. Je kunt dan de stand bijhouden en zien hoe ver je nog van je doel vandaan bent en hoe lang het nog duurt voordat je het benodigde bedrag bij elkaar hebt. Door maandelijks te sparen heb je wederom het voordeel dat je dit bedrag in principe niet mist omdat het iedere maand apart wordt gezet.

Wanneer gaat de rente weer omhoog?

De vraag die iedereen bezighoudt is natuurlijk: Wanneer gaat de spaarrente eindelijk weer omhoog? De verwachting anno januari 2019 is dat dit nog wel eventjes gaat duren. De kans op een negatieve rente is in Nederland niet zo groot. Je kunt je geld dus ondanks dat je er nauwelijks rente voor krijgt beter bij de bank laten staan. Het thuis bewaren geeft immers extra risico’s en dan levert het zeker niets meer op. De rente zal voorlopig naar verwachting nog laag blijven. Maar vergeet niet dat dit ook voordelen heeft. Een lage rente betekent ook lage rente op leningen, waaronder de hypotheekrente. Begin jaren 80 van de vorige eeuw bedroeg die rente op een bepaald moment meer dan 10%. Dan zouden heel veel huizenbezitters vandaag de dag in de financiële problemen komen.

Wie nu al graag een hoger rendement realiseert op zijn spaargeld moet overwegen om te starten met beleggen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl