Je bent hier: Home > Nieuws > Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?

Het levert immers nauwelijks wat op. Ja, er zijn zeker genoeg redenen om te sparen en op onze website staan tips om te sparen. Als je maandelijks een bedrag van je inkomen opzij legt dan spaar je ongemerkt. Je mist dit geld niet omdat het iedere maand automatisch naar je spaarrekening wordt overgeschreven. Na verloop van tijd staat er ineens een leuk bedrag. Dit kan prima van pas komen als er een apparaat in huis stuk gaat of als de reparatie van de auto duurder uitvalt dan gedacht.

Sparen voor een doel

Er zijn veel mensen die sparen voor een doel. Soms is dat een vakantie, het vieren van carnaval of de aanschaf van een nieuwe auto, nieuwe meubels of een nieuwe laptop. Door te sparen voor een doel krijg je ongemerkt het geld voor je spaardoel bij elkaar. Er zijn online spaarrekeningen waar je expliciet kunt sparen voor een speciaal doel. Je kunt dan de stand bijhouden en zien hoe ver je nog van je doel vandaan bent en hoe lang het nog duurt voordat je het benodigde bedrag bij elkaar hebt. Door maandelijks te sparen heb je wederom het voordeel dat je dit bedrag in principe niet mist omdat het iedere maand apart wordt gezet.

Wanneer gaat de rente weer omhoog?

De vraag die iedereen bezighoudt is natuurlijk: Wanneer gaat de spaarrente eindelijk weer omhoog? De verwachting anno januari 2019 is dat dit nog wel eventjes gaat duren. De kans op een negatieve rente is in Nederland niet zo groot. Je kunt je geld dus ondanks dat je er nauwelijks rente voor krijgt beter bij de bank laten staan. Het thuis bewaren geeft immers extra risico’s en dan levert het zeker niets meer op. De rente zal voorlopig naar verwachting nog laag blijven. Maar vergeet niet dat dit ook voordelen heeft. Een lage rente betekent ook lage rente op leningen, waaronder de hypotheekrente. Begin jaren 80 van de vorige eeuw bedroeg die rente op een bepaald moment meer dan 10%. Dan zouden heel veel huizenbezitters vandaag de dag in de financiële problemen komen.

Wie nu al graag een hoger rendement realiseert op zijn spaargeld moet overwegen om te starten met beleggen.


Laatste artikels over Sparen


Hoe kan ik makkelijker rondkomen met mijn inkomen?

17 januari 2019

Ondanks dat het in 2019 goed gaat met de Nederlandse economie, zijn er nog steeds honderdduizenden gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen op bijstandsniveau.
Lees meer


Een verantwoord uitgavenpatroon, hoe regel ik dat ?

16 december 2018

Geen schulden hebben of deze in ieder geval niet verder laten oplopen is iets wat veel mensen wel willen maar vaak lukt het ze niet.
Lees meer


Help, ik heb een grote prijs gewonnen

12 november 2018

Iedereen die meespeelt in loterijen droomt van een grote klapper. Maar wat als het je werkelijk overkomt? Dan weten veel mensen vaak niet wat ze moeten doen met zoveel geld.
Lees meer


Wat is beter: Sparen of lenen?

30 oktober 2018

Als je voor een bepaalde uitgave geld nodig hebt zijn er twee mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt ervoor sparen, maar je kunt ook besluiten om er geld voor te lenen.
Lees meer
geld lenen kost geld