Je bent hier: Home > Nieuws > Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

28 november 2019

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat automobilisten slecht op de hoogte te zijn van de beperkingen van rijhulpsystemen.

Rijhulpsystemen zijn interessant voor de gebruiker. Denk aan een noodremsysteem, adaptieve cruise control of rijstrookassistentie. Ongevallen kunnen hiermee voorkomen worden en daarom geven sommige verzekeraars een interessante korting op de autoverzekering

De auto verandert steeds meer in een rijdende computer en de taak van de automobilist wijzigt hierdoor. Zeker in het geval van een zelfrijdende auto moet de automobilist continu alert zijn en snel beslissen of hij moet ingrijpen. 

Maar ook nu vertrouwen de gebruikers al teveel op de rijhulpsystemen, terwijl dit vertrouwen niet altijd terecht is. Adaptive Cruise Control zorgt ervoor dat de auto een bepaalde afstand houdt ten opzichte van een voorligger, maar wanneer een andere auto plots invoegt kan het systeem mogelijk te traag reageren. In het rapport staat een voorbeeld van een Tesla die in 2017 een botsing maakte met een invoegende vrachtwagen, die op zijn beurt moest uitwijken voor een ander voortuig. Het is daarom erg belangrijk dat de bestuurder tijdens de rit steeds geconcentreerd blijft. De automobilist moet op elk moment kunnen ingrijpen als de techniek faalt.

Volgens de Onderzoeksraad moet de overheid een beter toezicht organiseren op de automatiseringssystemen, die momenteel nog een black box zijn. Ongevallen moeten beter geanalyseerd worden zodat de systemen beter kunnen gemaakt worden. Daarnaast moeten fabrikanten gebruikers beter informeren over de beperkingen van de systemen.


Laatste artikels over Verzekeren


Nederlanders blijven trouw aan hun autoverzekering

15 mei 2020

Uit een onderzoek van Allianz Direct blijkt dat 42% van de Nederlanders trouw blijft aan zijn autoverzekeraar. Zij zijn nog nooit overgestapt naar een andere aanbieder.
Lees meer


Allsecur wijzigt naam in Allianz Direct

08 november 2019

Allianz is al lang in Nederland actief met de merknaam Allsecur. Om zijn aanbod in gans Europa te stroomlijnen wordt overal de naam Allianz Direct in de markt gezet. 
Lees meer


Wat zijn de risico's als ik geen reisverzekering afsluit?

21 februari 2019

Als je met vakantie gaat dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze dekt de kosten als er onderweg iets vervelends en onverwachts gebeurt.
Lees meer


De jaarlijkse decemberstress: De zorgverzekering

07 december 2018

Ieder jaar worden we in Nederland weer bedolven onder de reclame voor de nieuwe zorgverzekering. Zorgverzekeraars rollen over elkaar heen met aanbiedingen, premiekortingen of juist een extra uitgebreid pakket.
Lees meer