Je bent hier: Home > Nieuws > Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

Vertrouwen op rijhulpsystemen kan gevaarlijk zijn

28 november 2019 - door Redactie

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat automobilisten slecht op de hoogte te zijn van de beperkingen van rijhulpsystemen.

Rijhulpsystemen zijn interessant voor de gebruiker. Denk aan een noodremsysteem, adaptieve cruise control of rijstrookassistentie. Ongevallen kunnen hiermee voorkomen worden en daarom geven sommige verzekeraars een interessante korting op de autoverzekering

De auto verandert steeds meer in een rijdende computer en de taak van de automobilist wijzigt hierdoor. Zeker in het geval van een zelfrijdende auto moet de automobilist continu alert zijn en snel beslissen of hij moet ingrijpen. 

Maar ook nu vertrouwen de gebruikers al teveel op de rijhulpsystemen, terwijl dit vertrouwen niet altijd terecht is. Adaptive Cruise Control zorgt ervoor dat de auto een bepaalde afstand houdt ten opzichte van een voorligger, maar wanneer een andere auto plots invoegt kan het systeem mogelijk te traag reageren. In het rapport staat een voorbeeld van een Tesla die in 2017 een botsing maakte met een invoegende vrachtwagen, die op zijn beurt moest uitwijken voor een ander voortuig. Het is daarom erg belangrijk dat de bestuurder tijdens de rit steeds geconcentreerd blijft. De automobilist moet op elk moment kunnen ingrijpen als de techniek faalt.

Volgens de Onderzoeksraad moet de overheid een beter toezicht organiseren op de automatiseringssystemen, die momenteel nog een black box zijn. Ongevallen moeten beter geanalyseerd worden zodat de systemen beter kunnen gemaakt worden. Daarnaast moeten fabrikanten gebruikers beter informeren over de beperkingen van de systemen.

Finst

Laatste artikels over Verzekeren


Premies zorgverzekering stijgen sterk in 2024

13 november 2023

De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2024 gepubliceerd. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering 6,3% duurder.


Geld besparen met verzekeringen: meer dan een kostenpost

27 oktober 2023

Verzekeringen zijn een integraal onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om autoverzekeringen, ziektekostenverzekeringen, levensverzekeringen: ze bieden bescherming en gemoedsrust.


Dek de (financiële) risico's van verzuim af

11 oktober 2023

Als werkgever is het belangrijk dat je je goed verzekert. Hierbij moet je niet alleen denken aan een aansprakelijkheidsverzekering of inventarisverzekering, maar ook het afsluiten van een verzuimverzekering.


Autoverzekering flink duurder op een jaar

22 juni 2023

Volgens Independer is de premie van een autoverzekering met bijna 20% gestegen tegenover vorig jaar.


Ruim 1,4 miljoen mensen wisselen van hun zorgverzekering

11 januari 2023

Nog voor de afgelopen jaarwisseling kozen ruim 1,4 miljoen mensen in Nederland ervoor om te wisselen van zorgverzekering.


Alles voor een gezonde levensstijl in het nieuwe jaar

17 maart 2022

Een gezonde levensstijl is natuurlijk heel erg belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen.


Veel schadeclaims na stormen

20 februari 2022

De stormen Dudley en Eunice raasden door Nederland en maakten veel schade. Verzekeraars melden een oplopend aantal claims.


4 verzekeringen die je als startende ondernemer kunt overwegen

17 februari 2022

Er komt als startende ondernemer genoeg op je af om te regelen, waarbij je niet altijd direct denkt aan het verzekeren van bepaalde risico’s.


Overstromingsschade geschat op 160 tot 250 miljoen euro

11 november 2021

De Nederlandse verzekeraars verwachten dat de schadeclaims als gevolg van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl