Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

08 december 2019

De inflatie kwam in Nederland in november uit op 2,6%, gemeten ten opzichte van november vorig jaar. Door de lage rente op spaarrekeningen blijven spaarders zo verder verarmen.

Het leven wordt duurder voor de spaarder, maar zijn spaargeld brengt niets meer op. ABN AMRO geeft op een spaarrekening bijvoorbeeld slechts 0,01% rente. Her en der in Europa duiken er verhalen op van banken die de negatieve rentevoeten van de centrale banken ondertussen ook willen doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig blijft de kleine spaarder nog buiten schot. ABN AMRO beloofde vorige maand nog dat ze geen negatieve rente zou aanrekenen op spaarrekeningen waar minder dan 100.000 euro op staat.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het momenteel niet nodig om banken te verbieden om een negatieve spaarrente aan te rekenen. Volgens hem zijn de banken er zich van bewust dat veel spaarders op dat moment hun geld zouden weghalen van de bank.

Spaarders hebben momenteel geen andere optie dan op zoek te gaan naar de beste spaarrente. Maar de huidige hoge inflatie compenseren met de rente van een spaarekening is haast onmogelijk. Zelfs op een platform als Raisin, waar je spaarrekeningen van over heel Europa kan vergelijken, is de hoogste rente 1,60%. Je moet dan zelfs bereid zijn om jouw geld vijf jaar vast te zetten.

Andere mogelijkheden voor de spaarder houden meteen meer risico in. Zo kan je overwegen om zelf geld uit te lenen aan bedrijven of particulieren. Via een peer-to-peer platform als Fast Invest kan je zo tot wel 14% rendement realiseren. Door jouw spaarcenten uit te lenen aan verschillende leners kan je bovendien het risico op wanbetalingen wat beperken.

Daarnaast kan de spaarder uiteraard ook overwegen om de stap naar de beurs te zetten en te starten met beleggen. De dividenden van heel wat stabiele kwaliteitsaandelen komen een stukje boven de inflatie uit. Wie hier absoluut geen ervaring mee heeft kan starten met een gratis cursus leren beleggen.


Laatste artikels over Sparen


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.
Lees meer


Negatieve spaarrente treft goede doelen

11 februari 2020

De negatieve rentevoeten die banken aan professionele klanten willen aanrekenen, treffen ook de goede doelen.
Lees meer


Funding Circle zakelijke leningen nu toegankelijk via INretail 

05 februari 2020

Funding Circle en INretail hebben een samenwerkingsverband gesloten, waarbij INretail leden hun aanvraag voor een lening kunnen indienen via hun bedrijfsadviseur.
Lees meer