Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

08 december 2019

De inflatie kwam in Nederland in november uit op 2,6%, gemeten ten opzichte van november vorig jaar. Door de lage rente op spaarrekeningen blijven spaarders zo verder verarmen.

Het leven wordt duurder voor de spaarder, maar zijn spaargeld brengt niets meer op. ABN AMRO geeft op een spaarrekening bijvoorbeeld slechts 0,01% rente. Her en der in Europa duiken er verhalen op van banken die de negatieve rentevoeten van de centrale banken ondertussen ook willen doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig blijft de kleine spaarder nog buiten schot. ABN AMRO beloofde vorige maand nog dat ze geen negatieve rente zou aanrekenen op spaarrekeningen waar minder dan 100.000 euro op staat.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het momenteel niet nodig om banken te verbieden om een negatieve spaarrente aan te rekenen. Volgens hem zijn de banken er zich van bewust dat veel spaarders op dat moment hun geld zouden weghalen van de bank.

Spaarders hebben momenteel geen andere optie dan op zoek te gaan naar de beste spaarrente. Maar de huidige hoge inflatie compenseren met de rente van een spaarekening is haast onmogelijk. Zelfs op een platform als Raisin, waar je spaarrekeningen van over heel Europa kan vergelijken, is de hoogste rente 1,60%. Je moet dan zelfs bereid zijn om jouw geld vijf jaar vast te zetten.

Andere mogelijkheden voor de spaarder houden meteen meer risico in. Zo kan je overwegen om zelf geld uit te lenen aan bedrijven of particulieren. Via een peer-to-peer platform als Fast Invest kan je zo tot wel 14% rendement realiseren. Door jouw spaarcenten uit te lenen aan verschillende leners kan je bovendien het risico op wanbetalingen wat beperken.

Daarnaast kan de spaarder uiteraard ook overwegen om de stap naar de beurs te zetten en te starten met beleggen. De dividenden van heel wat stabiele kwaliteitsaandelen komen een stukje boven de inflatie uit. Wie hier absoluut geen ervaring mee heeft kan starten met een gratis cursus leren beleggen.


Laatste artikels over Sparen


Soms is het moeilijkste aan geld besparen het beginnen

05 november 2020

Soms is het moeilijkste aan geld besparen het beginnen. Deze handige tips uit dit artikel voor het besparen van geld kan je helpen bij het ontwikkelen van een eenvoudige en realistische strategie.
Lees meer


Financiële problemen zijn een taboe

20 oktober 2020

In Nederland wordt niet gauw openlijk gepraat over financiële problemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank.
Lees meer


Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Lees meer


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer