Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

08 december 2019

De inflatie kwam in Nederland in november uit op 2,6%, gemeten ten opzichte van november vorig jaar. Door de lage rente op spaarrekeningen blijven spaarders zo verder verarmen.

Het leven wordt duurder voor de spaarder, maar zijn spaargeld brengt niets meer op. ABN AMRO geeft op een spaarrekening bijvoorbeeld slechts 0,01% rente. Her en der in Europa duiken er verhalen op van banken die de negatieve rentevoeten van de centrale banken ondertussen ook willen doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig blijft de kleine spaarder nog buiten schot. ABN AMRO beloofde vorige maand nog dat ze geen negatieve rente zou aanrekenen op spaarrekeningen waar minder dan 100.000 euro op staat.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het momenteel niet nodig om banken te verbieden om een negatieve spaarrente aan te rekenen. Volgens hem zijn de banken er zich van bewust dat veel spaarders op dat moment hun geld zouden weghalen van de bank.

Spaarders hebben momenteel geen andere optie dan op zoek te gaan naar de beste spaarrente. Maar de huidige hoge inflatie compenseren met de rente van een spaarekening is haast onmogelijk. Zelfs op een platform als Raisin, waar je spaarrekeningen van over heel Europa kan vergelijken, is de hoogste rente 1,60%. Je moet dan zelfs bereid zijn om jouw geld vijf jaar vast te zetten.

Andere mogelijkheden voor de spaarder houden meteen meer risico in. Zo kan je overwegen om zelf geld uit te lenen aan bedrijven of particulieren. Via een peer-to-peer platform als Fast Invest kan je zo tot wel 14% rendement realiseren. Door jouw spaarcenten uit te lenen aan verschillende leners kan je bovendien het risico op wanbetalingen wat beperken.

Daarnaast kan de spaarder uiteraard ook overwegen om de stap naar de beurs te zetten en te starten met beleggen. De dividenden van heel wat stabiele kwaliteitsaandelen komen een stukje boven de inflatie uit. Wie hier absoluut geen ervaring mee heeft kan starten met een gratis cursus leren beleggen.


Laatste artikels over Sparen


Geen spaarrente meer bij ABN Amro

13 januari 2020

Als eerste grootbank gaat ABN Amro vanaf 1 april geen rente meer uitkeren op de spaarrekeningen voor particulieren. Wie meer dan 2,5 miljoen euro op een spaarrekening heeft staan moet zelfs een strafrente betalen van 0,5%.
Lees meer


Manieren om geld te besparen

05 december 2019

Iedereen wil extra geld overhouden of juist extra sparen, maar wat zijn nu de beste manieren om elke maand wat meer over te houden? Wij zetten een paar bespaarmogelijkheden op een rijtje. 
Lees meer


Besparen dankzij een handige app

26 november 2019

De bespaarapp Dyme maakt van de PSD2 richtlijn gebruik om mensen een duidelijk zicht te geven op hun vaste lasten.
Lees meer


Heeft sparen met deze lage spaarrente nog wel zin?

29 januari 2019

De rente is vandaag de dag nog steeds historisch laag. Je krijgt over je spaargeld nauwelijks nog een vergoeding. Is het dan wel zo verstandig om te sparen?
Lees meer
geld lenen kost geld