Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

08 december 2019 - door Redactie

De inflatie kwam in Nederland in november uit op 2,6%, gemeten ten opzichte van november vorig jaar. Door de lage rente op spaarrekeningen blijven spaarders zo verder verarmen.

Het leven wordt duurder voor de spaarder, maar zijn spaargeld brengt niets meer op. ABN AMRO geeft op een spaarrekening bijvoorbeeld slechts 0,01% rente. Her en der in Europa duiken er verhalen op van banken die de negatieve rentevoeten van de centrale banken ondertussen ook willen doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig blijft de kleine spaarder nog buiten schot. ABN AMRO beloofde vorige maand nog dat ze geen negatieve rente zou aanrekenen op spaarrekeningen waar minder dan 100.000 euro op staat.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het momenteel niet nodig om banken te verbieden om een negatieve spaarrente aan te rekenen. Volgens hem zijn de banken er zich van bewust dat veel spaarders op dat moment hun geld zouden weghalen van de bank.

Spaarders hebben momenteel geen andere optie dan op zoek te gaan naar de beste spaarrente. Maar de huidige hoge inflatie compenseren met de rente van een spaarekening is haast onmogelijk. Zelfs op een platform als Raisin, waar je spaarrekeningen van over heel Europa kan vergelijken, is de hoogste rente 1,60%. Je moet dan zelfs bereid zijn om jouw geld vijf jaar vast te zetten.

Andere mogelijkheden voor de spaarder houden meteen meer risico in. Zo kan je overwegen om zelf geld uit te lenen aan bedrijven of particulieren. Via een peer-to-peer platform als Fast Invest kan je zo tot wel 14% rendement realiseren. Door jouw spaarcenten uit te lenen aan verschillende leners kan je bovendien het risico op wanbetalingen wat beperken.

Daarnaast kan de spaarder uiteraard ook overwegen om de stap naar de beurs te zetten en te starten met beleggen. De dividenden van heel wat stabiele kwaliteitsaandelen komen een stukje boven de inflatie uit. Wie hier absoluut geen ervaring mee heeft kan starten met een gratis cursus leren beleggen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onverwachte kosten zorgen snel voor financiële problemen

03 juli 2024

Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.


Alles wat je moet weten over lijfrente

27 juni 2024

Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl