Je bent hier: Home > Nieuws > Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

Inflatie vreet rendement spaarrekening helemaal op

08 december 2019 - door Redactie

De inflatie kwam in Nederland in november uit op 2,6%, gemeten ten opzichte van november vorig jaar. Door de lage rente op spaarrekeningen blijven spaarders zo verder verarmen.

Het leven wordt duurder voor de spaarder, maar zijn spaargeld brengt niets meer op. ABN AMRO geeft op een spaarrekening bijvoorbeeld slechts 0,01% rente. Her en der in Europa duiken er verhalen op van banken die de negatieve rentevoeten van de centrale banken ondertussen ook willen doorrekenen aan hun klanten. Maar voorlopig blijft de kleine spaarder nog buiten schot. ABN AMRO beloofde vorige maand nog dat ze geen negatieve rente zou aanrekenen op spaarrekeningen waar minder dan 100.000 euro op staat.

Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is het momenteel niet nodig om banken te verbieden om een negatieve spaarrente aan te rekenen. Volgens hem zijn de banken er zich van bewust dat veel spaarders op dat moment hun geld zouden weghalen van de bank.

Spaarders hebben momenteel geen andere optie dan op zoek te gaan naar de beste spaarrente. Maar de huidige hoge inflatie compenseren met de rente van een spaarekening is haast onmogelijk. Zelfs op een platform als Raisin, waar je spaarrekeningen van over heel Europa kan vergelijken, is de hoogste rente 1,60%. Je moet dan zelfs bereid zijn om jouw geld vijf jaar vast te zetten.

Andere mogelijkheden voor de spaarder houden meteen meer risico in. Zo kan je overwegen om zelf geld uit te lenen aan bedrijven of particulieren. Via een peer-to-peer platform als Fast Invest kan je zo tot wel 14% rendement realiseren. Door jouw spaarcenten uit te lenen aan verschillende leners kan je bovendien het risico op wanbetalingen wat beperken.

Daarnaast kan de spaarder uiteraard ook overwegen om de stap naar de beurs te zetten en te starten met beleggen. De dividenden van heel wat stabiele kwaliteitsaandelen komen een stukje boven de inflatie uit. Wie hier absoluut geen ervaring mee heeft kan starten met een gratis cursus leren beleggen.

Finst

Laatste artikels over Sparen


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.


Bunq is winstgevend

23 februari 2023

De neobank bunq is er in geslaagd om winstgevend te worden in het laatste kwartaal van 2022.


Tips om eerder te stoppen met werken

03 februari 2023

Waar sommigen ervan houden om te werken, geldt dit voor velen niet. Het liefst gaan zij zo snel mogelijk met pensioen.


Jaar van herstel voor huishoudens

30 januari 2023

Vergeleken met het jaar 2022 gaan er dit jaar veel huishoudens op financieel gebied weer op vooruit.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl