Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom contant geld nog niet voorbij is

Waarom contant geld nog niet voorbij is

Waarom contant geld nog niet voorbij is

20 mei 2020 - door Redactie

Het coronavirus heeft een enorme invloed op de manier waarop we onze betalingen verrichten. Contant geld wordt bijvoorbeeld flink vermeden.

Deze betaalwijze heeft een verhoogde kans op fysiek contact, vandaar dat supermarkten het kabinet verzoeken om cash tijdelijk helemaal in de ban te doen. Pinnen gebeurt nog wel, maar het liefst contactloos of zelfs mobiel. Men voelt er in deze tijd weinig voor om de pinautomaat aan te raken. Daarmee doemt er één vraag op: is er, na de huidige crisis, kans dat contant geld misschien wel helemaal niet meer terugkomt?

Tenslotte loopt het gebruik van contant geld al langer af. Volgens Betaalvereniging Nederland maakt nog maar veertig procent van de Nederlanders gebruik van cash. Dit percentage lag een aantal jaar geleden nog op zestig procent. De kans lijkt dus aanwezig dat het coronavirus de betaalwijze het laatste zetje richting de afgrond geeft.

Geen einde

Maar zover is het voorlopig nog niet, zo stelt Wim Boonstra, hoogleraar Monetaire Economie aan de Vrije Universiteit tegenover RTL Z. Daar bestaan volgens hem meerdere redenen toe. De belangrijkste is dat Nederland eerder uitzondering dan regel is als het gaat om betaalwijzen. In naburige landen als Duitsland en Oostenrijk is contant geld nog steeds het meest dominante betaalmiddel. Contactloos betalen slaat daar simpelweg minder aan. Boonstra denkt dat contant geld om die reden ook in Nederland niet heel snel verdwijnt. Tenslotte leven we in hetzelfde valutagebied.

Gewenning en kwetsbaarheid

Andere mogelijke redenen tot de instandhouding van cash lijken te zijn gebaseerd op gewenning en kwetsbaarheden in de samenleving. Ouderen behoren bijvoorbeeld tot een doelgroep die nog volop gebruik maakt van contant geld. Ze zijn gewend aan cash en weten niet altijd hoe digitaal betalen werkt. Dat geldt in zekere zin ook voor visueel beperkten en laaggeletterden. Daarnaast geven ook jongeren dikwijls aan contant geld overzichtelijk te vinden, bijvoorbeeld ten opzichte van een online overzicht.

Omgaan met geld

Nibud, een instelling belast met onder meer het geven van voorlichting over het beheer van de portemonnee, ziet een ander voordeel in het gebruik van contant geld. Zij stellen dat het kinderen leert hoe ze met geld om moeten gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van spaarpotjes. Redenen genoeg waarom contant geld voorlopig nog niet passé is.

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl