Je bent hier: Home > Nieuws > Veel huishoudens hebben te lage buffer

Veel huishoudens hebben te lage buffer

Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.

Na het verlies van een job komen zo'n 100.000 huishoudens binnen het half jaar in de problemen. Ze kunnen dan hun maandlasten niet meer dragen. Voor 73.000 onder hen gebeurt dat al na amper drie maanden. In de stresstest werd bovendien geen rekening gehouden met eventuele onverwachte uitgaven. Vallen die toch voor, dan komen de huishoudens nog sneller in de problemen.

Een degelijke financiële buffer op een spaarrekening is noodzakelijk, maar deze huishoudens beschikken over onvoldoende inkomen om goed te sparen. Met hun lage inkomens slagen ze er maar net in om de maandlasten op te hoesten. Net deze kwetsbare mensen lopen het grootste risico om in de huidige coronacrisis hun job te verliezen.

Belangrijk is dat banken zeer goed opvolgen wanneer er problemen opduiken met de afbetaling van leningen. Zo kan er snel een passend plan worden opgesteld. Heel wat van deze mensen zoeken hun toevlucht al snel bij de minileningen, die door hun hoge kosten de reeds bestaande schuldproblemen snel erger maken.

Mogelijke oplossingen zijn te vinden in betere sociale zekerheidsregelingen of aangepaste fiscale maatregelen. Denk aan bepaalde heffingen die ervoor zorgen dat er minder geld in de belastingschijven valt.


Laatste artikels over Sparen


Apple Pay geactiveerd op American Express creditcards

03 september 2020

Houders van een American Express creditcard kunnen voortaan gebruik maken van Apple Pay. Volgens het bedrijf zijn dit de eerste creditcards in Nederland waarmee dit mogelijk is.
Lees meer


Oplichters richten pijlen op ouderen

19 april 2020

Tijdens de coronacrisis komen er opvallend meer meldingen binnen van ouderen die opgelicht zijn. Criminelen profiteren van de angst en de onzekerheid.
Lees meer


Hoeveel spaargeld moet een gezin hebben?

19 maart 2020

Nederlanders zijn een spaarzaam volkje. We hebben graag een beetje zekerheid als het om de financiën gaat. Hoeveel spaargeld moet je eigenlijk hebben?
Lees meer


Dekkingsgraad pensioenfondsen onder druk

19 februari 2020

De Nederlandse pensioenfondsen zijn 2020 slecht gestart. De lage rente en het coronavirus doet de dekkingsgraad onder de 100% dalen.
Lees meer