Je bent hier: Home > Nieuws > Veel huishoudens hebben te lage buffer

Veel huishoudens hebben te lage buffer

Veel huishoudens hebben te lage buffer

07 september 2020 - door Redactie

Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.

Na het verlies van een job komen zo'n 100.000 huishoudens binnen het half jaar in de problemen. Ze kunnen dan hun maandlasten niet meer dragen. Voor 73.000 onder hen gebeurt dat al na amper drie maanden. In de stresstest werd bovendien geen rekening gehouden met eventuele onverwachte uitgaven. Vallen die toch voor, dan komen de huishoudens nog sneller in de problemen.

Een degelijke financiële buffer op een spaarrekening is noodzakelijk, maar deze huishoudens beschikken over onvoldoende inkomen om goed te sparen. Met hun lage inkomens slagen ze er maar net in om de maandlasten op te hoesten. Net deze kwetsbare mensen lopen het grootste risico om in de huidige coronacrisis hun job te verliezen.

Belangrijk is dat banken zeer goed opvolgen wanneer er problemen opduiken met de afbetaling van leningen. Zo kan er snel een passend plan worden opgesteld. Heel wat van deze mensen zoeken hun toevlucht al snel bij de minileningen, die door hun hoge kosten de reeds bestaande schuldproblemen snel erger maken.

Mogelijke oplossingen zijn te vinden in betere sociale zekerheidsregelingen of aangepaste fiscale maatregelen. Denk aan bepaalde heffingen die ervoor zorgen dat er minder geld in de belastingschijven valt.

Finst

Laatste artikels over Sparen


Onthuld: wat doen we met ons vakantiegeld?

25 mei 2024

Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?


Bitvavo verlaat Duitse markt en gaat voor AFM vergunning

09 mei 2024

Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.


AFM wil meer regels rond BNPL en crypto apps

29 april 2024

In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.


N26 stunt met hoogrentende spaarrekening in Nederland

26 maart 2024

Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.


Jongeren gebruiken vaak contant geld

22 februari 2024

Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.


Nederland loopt voorop in betalingen met digital wallets

19 december 2023

In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.


Spaarrente stijgt weer bij Rabobank

12 september 2023

Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.


Hogere rente levert banken meer winst op

12 augustus 2023

De snelle rentestijging legt ook de winstgevendheid van de banken geen windeieren. Spaarders blijven echter nog steeds op hun honger zitten.


Binance klanten sturen miljoenen aan crypto naar Bitvavo

09 juli 2023

Op 17 juli 2023 is er op Binance geen handel meer mogelijk voor klanten uit Nederland, waardoor miljoenen aan cryptovaluta naar andere exchanges worden gestuurd.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl