07 september 2020 - door Redactie
Na inkomensverlies komen heel wat huishoudens snel in de financiële problemen. Dat blijkt uit een stresstest van CPB en de AFM.
Na het verlies van een job komen zo'n 100.000 huishoudens binnen het half jaar in de problemen. Ze kunnen dan hun maandlasten niet meer dragen. Voor 73.000 onder hen gebeurt dat al na amper drie maanden. In de stresstest werd bovendien geen rekening gehouden met eventuele onverwachte uitgaven. Vallen die toch voor, dan komen de huishoudens nog sneller in de problemen.
Een degelijke financiële buffer op een spaarrekening is noodzakelijk, maar deze huishoudens beschikken over onvoldoende inkomen om goed te sparen. Met hun lage inkomens slagen ze er maar net in om de maandlasten op te hoesten. Net deze kwetsbare mensen lopen het grootste risico om in de huidige coronacrisis hun job te verliezen.
Belangrijk is dat banken zeer goed opvolgen wanneer er problemen opduiken met de afbetaling van leningen. Zo kan er snel een passend plan worden opgesteld. Heel wat van deze mensen zoeken hun toevlucht al snel bij de minileningen, die door hun hoge kosten de reeds bestaande schuldproblemen snel erger maken.
Mogelijke oplossingen zijn te vinden in betere sociale zekerheidsregelingen of aangepaste fiscale maatregelen. Denk aan bepaalde heffingen die ervoor zorgen dat er minder geld in de belastingschijven valt.
03 juli 2024
Onverwachte kosten kunnen voor aanzienlijke problemen zorgen in Nederlandse huishoudens.
27 juni 2024
Lijfrente is een financieel product waar veel mensen vragen over hebben, omdat het een complexe materie kan zijn om volledig te begrijpen en toe te passen in persoonlijke financiële planning.
25 mei 2024
Mei, de maand waarin de meeste Nederlanders een flinke som vakantiegeld krijgen. Waarvoor wordt dit geld gebruikt?
09 mei 2024
Bitvavo focust zich op het verkrijgen van een MiCAR-licentie in Nederland en heeft zijn diensten in Duitsland voorlopig stopgezet.
29 april 2024
In het jaarverslag van de toezichthouder wordt kritisch gesproken over aanbieders van 'Buy-now-pay-later' betalingen en crypto apps.
26 maart 2024
Klanten van N26 kunnen voortaan genieten van een rente van 2,8% op hun spaargeld. Voor wie een duurder abonnement heeft, loopt de rente zelfs op tot 4%.
22 februari 2024
Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat zowel jongeren als ouderen veel betalen met contant geld.
19 december 2023
In winkels betaal je tegenwoordig eenvoudig met je smartphone of smartwatch. In Nederland wint deze methode aan belang.
12 september 2023
Rabobank trekt de variabele spaarrente op van 1,5 procent naar 1,7 procent.